lifestyle

Tips voor een aangenamer leven met ADHD

Tips voor een aangenamer leven met ADHD
ADHD relaxed leven

Na frustraties over harde geluiden ben ik onderzoek gaan doen naar tips voor een aangenamer leven met ADHD. Ik heb al enkele artikelen geschreven over producten die je helpen beter te focussen als ADHD’er. Echter heb je als ADHD’er niet alleen moeite met concentreren. Er zijn ook andere zaken in het alledaagse leven waar je als ADHD’er moeite mee hebt of gevoelig voor bent. Deze zaken kunnen je van streek brengen, irriteren of houden je tegen om jezelf verder te ontwikkelen. Daarom hieronder een paar tips waarbij je als ADHD’er door een kleine verandering veel irritatie en stress kunt besparen.

Klok zonder seconde wijzer en bestek van bamboe

Mensen met ADHD zijn vaak gevoelig voor geluiden. Dit kunnen harde geluiden zijn zoals vuurwerk maar ook bijvoorbeeld het tikken van een secondewijzer of het uitruimen van de vaatwasser. Geluiden komen bij mensen met ADHD harder binnen en kunnen echt storend zijn. Echter met kleine aanpassingen kan je als ADHD’er je leven een stuk prettiger maken. Koop bijvoorbeeld bestek van kunststof of borden van bamboe als je erg veel last hebt van bestek tegen bord gekletter. Ook een klok zonder getik is een aanrader. Zeker als het stil is in een ruimte en je iets aan het lezen bent dan hoor je constant dat getik. Ik heb zelf al jaren geleden een klok zonder seconde wijzer gekocht en het bevalt mij prima. Ga dus voor jezelf na wat irritante geluiden zijn en probeer dit te vervangen voor iets dat minder of geen geluid maakt.

E-Reader

Zoals veel mensen met ADHD heb ik moeite om een boek (uit) te lezen. Vaak wil ik wel lezen maar om dat boek mee te nemen in mijn tas de trein in is soms een horde die ik niet kan of wil nemen. Daarom koop ik vaak boeken op pocket voormaat. Onlangs las ik een artikel over het gebruik van een E-reader en dat dit voor mensen met ADHD veel voordelen kan hebben. Ten eerste zeul je niet meer met je boek of boeken overal naartoe. De kans dat je dus meer leest neemt hierdoor al toe. Daarnaast kan je met de E-reader zien hoeveel progressie je boekt met lezen. Je kijkt niet tegen een dik boek aan maar naar een dun scherm waardoor je meer gemotiveerd bent om te beginnen met lezen. Ook kan je het “boek” zo aanpassen naar wat voor jou prettig leest zoals lettertype en grote, kleur en helderheid van het scherm. Ook goals stellen zoals hoeveel percentage je vandaag wilt lezen is een optie. Dit maakt het allemaal aangenamer en daardoor ben je eerder geneigd de E-reader te pakken om het boek uit te lezen. E-readers zijn niet zo duur meer als vroeger dus het is het proberen waard.

Games en consoles voor ADHD’ers

Er is al veel geschreven over gamen en ADHD. Het zou niet goed zijn voor een ADHD’er omdat het verslavend zou zijn. Daar zit een kern van waarheid in. Veel games zorgen voor prikkels waar ADHD’ers gevoelig voor zijn zoals spanning, directe beloning en avontuur. Daarnaast is vooral het sociale aspect iets wat als probleem wordt gezien. Echter blijkt uit studies dat gamen ook positieve kanten heeft voor mensen met ADHD. Er zijn games waar je bij moet rekenen, overzicht bewaren, samen moet werken of je reactiesnelheid op de proef wordt gesteld en snel moet kunnen schakelen. Al deze kwaliteiten train je dus met het spelen van bepaalde games. In studies worden games genoemd zoals Minecraft, Mario Kart, world of Warcraft, Guitar Hero en Wii Sports. Al in 2012 kwam uit een experiment dat Brain games van Nintendo DS een positieve invloed had op kinderen met ADHD.

Je zou voor jezelf eens moeten nagaan waar je nog verder in wilt ontwikkelen. Als je moeite hebt met een opdracht afmaken en overzicht bewaren dan zou je eens kunnen kijken naar een strategische game zoals Warcraft, Sims of Age of Empires. Je leert zo op een leuke manier om je minder sterke competenties te ontwikkelen. Wel is het belangrijk om een maximum aantal minuten per dag in te voeren want zoals voor elke ADHD’er ligt verslaving op de loer.

Als ik zelf zou moeten kiezen dan zijn games va Nintendo Switch de beste optie. Deze console is gemaakt voor spelletjes om je brein te trainen of te bewegen en ik zie hier echt een meerwaarde in. Andere consoles hebben games die erg verslavend kunnen zijn en daarom raad ik aan om deze te vermijden als jezelf of een familielid met ADHD gevoelig is voor gameverslaving.

White noise machine

Zoals al besproken in de eerste alinea kunnen geluiden voor ADHD’ers erg vervelend zijn. Je kan dan de oorzaak aanpakken door het apparaat te verwijderen. Mocht dit niet mogelijk zijn dan is een white noise machine een goede optie. In dit filmpje wordt uitgelegd wat white noise is en hier wordt het apparaat uitgelegd. Zeer handig als je wilt concentreren of ontspannen en niet een koptelefoon op wilt doen. Echter zie ik vooral de meerwaarde als je storende geluiden hoort tijdens het slapen. Veel mensen vinden oordoppen niet prettig om mee te slapen of zijn bang dat ze hun kinderen niet kunnen horen en dan is dit apparaat een echte aanrader.

Bureauscherm

Toen ik op de basisschool zat en mij wilde concentreren pakte ik altijd een paar multomappen. Deze zette ik uitgeklapt op mijn bureau. Ik was dan helemaal afgesloten van prikkels en kon zo beter leren. Tegenwoordig is er een stijlvollere manier in de vorm van een bureauscherm. Dit scherm zet je op je bureau en je kan zo heerlijk ongestoord leren of werken. Handig als je uitkijkt op iets wat constant je aandacht trekt. Het is voor kinderen een handig hulpmiddel maar ik denk dat volwassenen met ADHD dit ook thuis en op het werk kunnen gebruiken. Zeker als je in een kantoortuin werkt is dit een topper!

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner