lifestyle

Voordelen van AI voor mensen met ADHD

Wat kan AI betekenen voor mensen met ADHD.

Wat is artificiële intelligentie of wel kunstmatige intelligentie?

Het was hét nieuws van de afgelopen weken: AI (artificiële intelligentie) maakt grote stappen in haar ontwikkeling door. Sommige zien het als een bedreiging maar er zijn ook wetenschappers die het toejuichen. Zelf zie ik vooral veel voordelen voor mensen met ADHD. Omdat AI veel repeterend saai werk kan overnemen (brieven schrijven, CV maken etc.) is het een technologie die het leven van een ADHD’er een stuk aangenamer kan maken. Maar wat is nou artificiële intelligentie en wat kan het betekenen voor mensen met ADHD?

Verschillende mogelijkheden met AI die wij nu al gebruiken

Artificiële (kunstmatig) intelligentie is de mogelijkheid van een machine om mensachtige vaardigheden te vertonen. Het zit al in tal van software zoals in je smartphone, Google Home en Alexa. Deze apparaten herkennen naar verloop van tijd je gedrag en passen daar hun service op aan. Je doet altijd na 9 uur s’avonds je verwarming op 18 graden. De software herkent dat jij dit altijd doet en weet zo dat het in de avond na 9 uur 18 graden moet zijn. Dit kan dus ook handig zijn voor mensen met ADHD. Dat je bijvoorbeeld s’avonds geen prikkels meer wilt hebben en daarom zet Google Home automatisch de tv uit, smartphone op vliegtuigstand en de verlichting dimpt.

AI kan dus een nuttige bijdrage leveren aan mensen met ADHD. Hoewel het belangrijk is om op te merken dat AI geen vervanging is voor professionele medische behandeling (psychiater), kan het waardevolle ondersteunende taken bieden. Hieronder enkele voorbeelden waarmee AI mensen met ADHD in de toekomst kan ondersteunen.

1 AI kan eerste diagnose en screening doen

AI kan worden gebruikt om vroegtijdig ADHD te diagnosticeren. Door het analyseren van symptomen, gedragspatronen en andere relevante gegevens, kan AI helpen bij het “opsporen” van ADHD bij een persoon, waardoor men eerder ontdekt dat een kind of volwassenen ADHD heeft en dus sneller geholpen kan worden. Je kan dan denken aan een formulier dat de onderwijzer elk jaar invult van de kinderen in zijn of haar klas. AI kan aan de hand van antwoorden op deze vragen de onderwijzer en ouders een indicatie geven of de leerproblemen misschien te maken hebben met ADHD.

2 Persoonlijke assistentie

AI-achtige persoonlijke assistenten, zoals chatbots, kunnen mensen met ADHD helpen bij het organiseren van hun dagelijkse taken. Persoonlijk vind ik dit zeer interessant en nuttige service voor ADHD’ers. Daarnaast kan AI herinneringen instellen voor medicatie en helpen bij het plannen van taken en deadlines. Deze digitale assistenten kunnen structuur bieden en helpen het leven overzichtelijker te maken. Als ADHD’er vul je aan het begin van de week in wat je moet doen en wat je afspraken zijn en vervolgens maakt een programma met AI voor jou een schema. Als je dit elke week invult “leert” de software welke taak het beste op dat tijdstip en die dag gedaan kan worden. Zo kan er een ideale planning gemaakt worden.

3 Focus

Mensen met ADHD hebben vaak moeite met focus vasthouden. AI kan worden gebruikt om specifieke applicaties of software te ontwikkelen waardoor je langer de aandacht vast kunt houden als ADHD’er. Speciale apps die meer op games lijken of veranderende interfaces die de ADHD’er helpen gemotiveerd en geconcentreerd te blijven tijdens taken bijvoorbeeld. Hierbij kan je denken dat je na elke 20 minuten punten scoort als de software ziet dat je geconcentreerd hebt gewerkt aan een taak. Met deze punten kan je uiteindelijk iets kopen in een online winkel. Zo wordt het werken aan een minder leuke taak toch leuk.

4 Kan helpen bij tijdig innemen van medicatie

Dit is eerder in punt 2 aangestipt. Het nemen van medicatie op regelmatige tijdstippen is belangrijk bij de behandeling van ADHD. AI kan helpen bij het op tijd innemen van de medicatie. Het kan ook helpen bij het monitoren van bijwerkingen en hoe effectief de medicatie is. Denk aan een fitbit die hartslag, slaap en activiteit kan meten en dit naar de huisarts kan sturen maar ook de melding geeft wanneer medicatie weer moet worden ingenomen.

5 Onderwijsondersteuning

AI kan worden gebruikt om gepersonaliseerd leren mogelijk te maken en aan te passen aan de individuele behoeften van studenten met ADHD. Dit kan variëren van leermiddelen die zich aanpassen aan de leervaardigheden van de student, tot het bieden van realtime feedback en ondersteuning tijdens het huiswerk maken. Stel dat je vooral visueel bent ingesteld dan kan AI dit aanpassen in jouw leermethode. Daarnaast ben je niet meer afhankelijk van een leraar en kan een robot bijna al je vragen over bijvoorbeeld statistiek beantwoorden op de manier die jij begrijpt.

De huidige lesmethodes zijn gemaakt voor mensen zonder ADHD. Altijd moet een ADHD’er zich aanpassen aan de andere leerlingen in de klas. Deze manier van lesgeven maakt een ADHD’er vaak onzeker en gefrustreerd. Als door AI de lesmethodes op elke individuele leerling worden aangepast dan is dat een enorme vooruitgang voor kinderen met ADHD.

6 vinden van een baan of carrière

ADHD’ers hebben vaak moeite met het vinden van een baan die bij ze past. Vaak is het een zoektocht die soms een heel leven duurt. Veel mensen met ADHD weten niet goed was ze moeten doen of wat hun kwaliteiten zijn. Ze zien door de bomen het bos niet meer. AI kan helpen om de ADHD’er in te laten zien wat wel bij hen past en waar ze wel goed in zijn. Dit kan door bijvoorbeeld elke baan of taak een cijfer te geven. de software met AI kan na verloop van tijd zien wat je leuk vindt en goed kan. Ook vul je in wat je echt niet kan of een hekel aan hebt. AI kan je persoonlijke eigenschappen, kwaliteiten en interesses analyseren. Vervolgens zoekt de software naar alternatieven. Het kan inzichten geven waar je nooit aan had gedacht.

  

Conclusie

Het is echter belangrijk op te merken dat AI niet dé oplossing is voor mensen met ADHD. Het moet worden beschouwd als een aanvulling op andere behandelingen, therapieën en methodes. Zeker medische behandelingen moet je altijd door professionals laten uitvoeren. AI heeft de toekomst en ik denk zeker dat het een belangrijke bijdrage kan leveren voor een positief leven met ADHD.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner