lifestyle

Avontuurlijk leven leiden is een must voor ADHD’ers!

avontuurlijk leven leiden is een must voor ADHD-ers!

ADHD’ers zijn elke dag opzoek naar avontuur. Het beste zou zijn als wij die kunnen vinden in onze baan of in ons dagelijks leven. Helaas is dat niet altijd (meteen) mogelijk. ADHD’ers die ik ken willen eigenlijk altijd een avontuurlijk leven leiden. Helaas zijn velen gebonden aan een situatie waarbij een avontuurlijk leven leiden niet op de 1e plaats kan staan. Je hebt verantwoordelijkheden voor het opvoeden van je kinderen of verplichtingen zoals het afbetalen van een hypotheek. Toch kun je met de onderstaande tips een avontuurlijk leven leiden zonder dat je het roer om hoeft te gooien.

Tips om een avontuurlijk leven te leiden:

1 Zoek een hobby waar je eropuit kan of anderen inspireert.

zoek een hobby

Een avontuurlijk leven leiden begint soms al bij je thuis. Zoek een hobby zoals het leren bespelen van een instrument. Leer gitaar of piano spelen via een onlinecursus of neemt fysiek les. Hierdoor leer je andere mensen kennen en kom je in een meer creatieve omgeving terecht. Vind je gitaar spelen leuk? Kijk dan of het spelen in een band een optie is. Als je dan ook nog optredens kunt regelen is een avontuurlijk leven binnen handbereik.

Je creatief kunnen uiten is belangrijk voor een ADHD’er. Als dit in het “gewone” leven niet mogelijk is, zoek het dan in een hobby. Ik ben zelf begonnen met fotografie en heb tijdens een cursus in Canada mij verder ontwikkeld als fotograaf. Zo heb ik én wat geleerd over fotografie én ook nog nieuwe interessante mensen ontmoet. Fotografie heeft er dus voor gezorgd dat mijn leven avontuurlijker is geworden.

2 Word digital nomad

word digital nomad

Zijn je werkzaamheden vooral kantoor gerelateerd? Kijk dan of het niet mogelijk is om je werk op een andere plek te doen. Het is eigenlijk bizar dat we allemaal om 9 uur op kantoor moeten zijn en om 5 uur allemaal weer naar huis gaan. Vraag aan je baas of je op afstand kunt werken. Zeker als het werk is wat je zelfstandig kunt doen. Maak het werk avontuurlijker door bijvoorbeeld een paar dagen in een grote stad als Parijs of Londen te werken. Voel de energie van de stad en merk op dat leven in een andere omgeving je energie en inspiratie geeft.

Zeker als je een gezin hebt is het moeilijk om als digital nomad te gaan leven. Hou het daarom simpel en ga eens in de zoveel tijd werken op een plek die je niet kent. Mocht je werkgever dit niet willen, vraag je dan af of het niet beter is om een andere baan te gaan zoeken.

Zelf ben ik bezig een digital nomad te worden. Ik leer nu websites te bouwen, neven inkomsten uit fotografie te genereren en sites te beheren. Mocht je de stap willen zetten maar je weet niet hoe? koop dan hier een online cursus waar stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een digital nomad kunt worden.  

3 Doe vrijwilligerswerk.

word vrijwilliger

Als je blij bent met je baan en niet echt een hobby kunt vinden probeer dan eens vrijwilligerswerk. Ik doe zelf ook vrijwilligerswerk en sta als trainer/coach een paar keer per maand voor de klas. Als vrijwilliger leer ik vmbo-leerlingen in achterstandsbuurten om meer zelfvertrouwen te krijgen. Naast dat ik zelf ook ervaring op doe maak ik dus ook van alles mee. Ik kom in contact met kinderen die allemaal een verhaal hebben en leer van hun culturen. Daarnaast bezoek ik plaatsen in Nederland waar ik anders nooit zou komen en hoor veel interessante verhalen van leraren.

Je komt dus in een wereld die je niet kent en komt in contact met mensen die je anders nooit zou ontmoeten. Door vrijwilligerswerk ga je misschien de wereld wel anders zien. Of je ontdekt een passie waarvan je nooit had gedacht dat je die had. Vrijwilligerswerk is een ideale manier om andere werelden te ontdekken. Ga eens naar de site van platform Vrijwillige Inzet en kijk of er werk is wat je leuk lijkt om te doen. Vrijwilligerswerk kan bijvoorbeeld bij de lokale radio, brandweer of daklozenopvang.

4 Doe elke dag één ding waar je bang voor bent.

Doe elke dag een ding waar je bang voor bent

Deze tip klinkt cliché en dat is het ook. Toch is het wel eentje die je leven avontuurlijker kan maken. Het voordeel van deze tip is dat je jezelf constant blijft uitdagen. Stel je vindt het eng om een presentatie te houden. Ga het dan juist doen! Maak een lijst van allemaal dingen die je eng vindt om te doen en plan deze in je agenda. Geeft jezelf een beloning als je ze allemaal hebt gedaan. Zo kan je van een saaie een spannende dag maken.

5 Plan niet maar go with the flow!

Go with the flow

Veel mensen waaronder ik zijn control freaks. Als ik een vakantie boek dan wil ik zoveel mogelijk dingen hebben gepland. Om vervolgens naderhand te klagen dat het een saaie vakantie was! Als je alles wilt controleren wordt het leven voorspelbaar. Ga eens een reis boeken met alleen een begin en een eindstation. Laat je vervolgens meenemen met wat er op dag 2 en 3 gebeurt. Als de plaats bevalt blijf je langer of rij eens een andere route omdat je benieuwd bent naar dat grote meer. Of ga uit je toeristenbubbel en praat eens met de lokale bevolking!

Je zult zien dat als je leeft bij de dag, je meer gaat beleven. Ik ben zelf sinds een aantal jaar veel minder gaan plannen. In mijn laatste reis naar Azië waren van de 14 dagen er vier gepland. Ik ben op plekken gekomen die ik niet van te voren had uitgestippeld. Hierdoor kwam ik bijvoorbeeld op een plek waar ik mijn eerste verkochte foto heb gemaakt.

Probeer eens een reis niet van A tot Z te plannen en kijk wat er op je af komt. Dit kan overigens ook voor het dagelijks leven gelden. Baz Luhrmann zei het al en het is een gegeven: de belangrijkste momenten in je leven gebeuren op een zondagmorgen of dinsdagavond. Deze momenten zijn dus niet te plannen. Start daarom vandaag nog een avontuurlijk leven door minder te plannen en méér te leven.

6 Met je passie de wereld in.

Maak van je passie een avontuur!

Het valt mij vaak op dat veel mensen die nogal een “saai” leven leiden stiekem een passie hebben. Helaas houden ze vaak deze passie “geheim”. Ze zijn bang dat mensen ze voor gek verklaren of uitlachen. Als voorbeeld neem ik het schrijven van een boek. Hoeveel mensen schrijven er wel niet ’s nachts op zolder aan een boek? Heel veel mensen! Alleen durft maar een klein aantal ook echt dat manuscript op te sturen naar een uitgever. Ze leven hun “saaie” leven en gebruiken hun fantasie alleen in hun hobby kamer. Als dat voor jou betekent dat je een avontuurlijk leven leidt dan is dat prima. Als je echter avontuur mist dan is dit een kleine stap om meer avontuur in je leven te krijgen.

Ga naar wedstrijden of talentenjachten en heb maling aan wat andere ervan vinden. Je hoeft niet je hele leven om te gooien want het is al een avontuur op zich door je passie met anderen te delen. Mocht je echt geen inspiratie hebben dan kan dit boekje helpen.  

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner