lifestyle

Waarom doelen stellen belangrijk is

Doelen stellen voor het nieuwe jaar

Wat is nou het nut van doelen stellen?

Heel lang had ik niets met het maken van goals. Ik kreeg al jeuk als ik weer een of andere goeroe op tv of YouTube zag die mij ging vertellen dat je “goals” moet maken. Want met goals daag je jezelf uit! Nou ik was al blij dat ik de dagelijkse “goals” haalde, mijn studies had afgerond, een baan had en een dak boven mijn hoofd. Wat moest ik nou nog meer in het leven?

Succesvolle ADHD’ers doen het ook!

Echter merkte ik na het lezen van verschillende boeken over ADHD dat het stellen van doelen een belangrijke “tool” kan zijn om je verder te ontwikkelen. Zeker als het om je passie gaat. ADHD’ers hebben namelijk vaak moeite om iets lang vol te houden. Zeker als je verveeld begint te raken. Ik las inmiddels ook biografieën van succesvolle ADHD’ers  en zag dat ook zij doelen stelden. Ze daagde zichzelf uit om te bereiken waar ze altijd al van droomde, maar dit vaak wel in kleine stapjes doen. Dit was anders dan ik mij voorstelde van doelen maken. Ik zag het als een grote berg waar ik overheen moest klimmen. Je “moet” weer iets en je legt jezelf weer druk op.

Toch maar begonnen met doelen te stellen

Na jaren zonder “echte” goals te hebben geleefd ben ik vijf jaar geleden begonnen met jaardoelen op te stellen. Wat wilde ik nou bereiken in 2017? Het was een voorzichtige start want de doelen waren nog vaag en veel daarvan was ik na een maand alweer vergeten. Toch was het in ieder geval een begin. Ik ben het vervolgens elk jaar doelen gaan bedenken en werd er steeds beter om deze specifieker te maken. Naast doelen stellen ging ik aan het eind van het jaar ook evalueren en prioriteiten stellen voor het volgende jaar. Zo kwam ik erachter dat ik bijvoorbeeld te weinig voor mijzelf opkwam doordat ik mijn “salaris doel” niet haalde in 2019. Ik was het meest hoogopgeleid van de hele afdeling maar verdiende het minst! Doel voor volgend jaar was: cursus onderhandelen en hoe kan je jezelf beter verkopen. Doelen stellen laten dus ook zien waar je zwaktes liggen. Je kunt dit ook omdraaien natuurlijk en erachter komen dat je juist bepaalde doelen makkelijk haalt. Dat weet je waar je juist goed in bent en heb je daar nu ook bewijs van wat weer goed is voor je zelfvertrouwen.

Doelen stellen in namelijk ook een reflectiemoment voor jezelf. Waarom haal je niet je doelen? Of waarom haal je ze allemaal gemakkelijk? Door daarover na te denken kom je vaak tot een oorzaak waar je weer aan kunt werken en je dus jezelf verder kunt ontwikkelen. Doelen stellen zijn dus goed voor je ontwikkeling. Daarom hieronder tips hoe je de juiste doelen kunt stellen en hoe ze te halen.

Tips hoe doelen te stellen

1 Begin eerst je huidige leven te analyseren

Waar ben ik niet tevreden over? Wat kan beter? Wat is mijn ideale leven? Welke kwaliteiten moet ik verbeteren? Als je deze vragen gaat beantwoorden dan kom je erachter waar je aan wilt werken en stel daar doelen voor. Een goede manier om deze vragen te beantwoorden is opzoek te gaan naar je Ikigai. Er zijn boeken over geschreven hoe deze te vinden. Echt een aanrader!

2 Stel maximaal drie grote doelen

Als je er teveel hebt dan raak je het overzicht kwijt. Het is belangrijk dat je kunt focussen op je doelen dus niet te veel doelen stellen. Ambitie is goed maar het kan je ook verlammen.

3 Breek de doelen in stukjes

Het beste is om je einddoel in bijvoorbeeld 12 stukjes te verdelen. Dus elke maand doe je één taak die nodig is om je einddoel te halen. Als ik mijn passie voor fotografie als voorbeeld neem: mijn doel was om een fotoshoot in een studio te doen met een professioneel model. Dit kan je opdelen in een aantal taken. In januari ga ik onderzoeken wat voor soort fotoshoot ik wil doen en ga ik een moodboard maken. In februari apparatuur uitzoeken etc. Uiteindelijk zijn dit taken die max een paar uur per maand kosten. Maar als ik het in één keer had gedaan had het mij veel stress opgeleverd en was mijn plezier in de fotoshoot verdwenen. De kans was dan groot dat ik de fotoshoot helemaal niet meer had gedaan.

4 Evalueer regelmatig je doelen

Zit je nog op het juiste spoor? Je kan een lijst met taken maken en deze afvinken als je ze hebt gedaan. Het beste is om dit in excel te doen. Zo heb je een overzicht wat wel goed gaat en wat niet. Aan het einde van de maand kijk je even de sheet door en weet je waar je de volgende maand extra op moet focussen.

5 Beloon jezelf!

Als je een taak hebt afgerond geef jezelf dan een traktatie! Zo blijf je gemotiveerd.

6 Visualiseer je doelen

Als je als doel hebt om 3000 euro per maand te verdienen dan visualiseer je wat je met die 3000 euro gaat doen. Wat voor leven ga ik dan leiden? Hoe gelukkig ben ik dan? Dit kan je ook letterlijk doen door een plaatje van een strand uit te printen of een modelauto te kopen en deze op je bureau neer te zetten. Dit motiveert je om door te gaan als het even tegenzit.

7 Zoek een Mentor of Coach

Als je het serieus wilt aanpakken is het goed om een coach of mentor te nemen. Je moet dan verantwoording afleggen en dat is een mooie stok achter de deur om door te blijven gaan. Ook kan je sparren met je mentor of coach. Vaak kunnen ze je advies geven of mag je hun netwerk gebruiken waardoor je veel sneller je doelen behaald. Zeker voor ADHD’ers raad ik een coach aan. Ik heb er zelf ook een en vaak krijg ik na zo’n gesprek weer vertrouwen en inspiratie om door te gaan.

8 Maak realistische doelen

Als je wilt leren gitaar spelen dan is het niet realistisch dat je over twee jaar op Pinkpop staat. Zorg er dus voor dat het doel wel te behalen is.

9 Maak het niet te makkelijk

Als je weet dat je het doel toch wel zult halen dan hou je jezelf voor de gek. De lat altijd hoger leggen dan de vorige keer moet het uitgangspunt zijn. Dat geeft ook voor jezelf veel meer voldoening.

10 Doelen zijn niet heilig

Het is belangrijk om je doelen te halen maar als je in de knoop komt met je sociale leven of werk dan moet je het laten varen. Je vrienden, familie, partner en kinderen zijn het belangrijkst. Dus zorg ervoor dat je doelen niet je privéleven op een negatieve manier beïnvloeden. Krijg je signalen dat dit het geval is? Leg dan de lat wat lager. Maar al te vaak zie je dat iemand zeer succesvol is in zijn carrière maar op het einde van zijn of haar leven enorme spijt heeft dat hij of zij daar veel te weinig tijd heeft doorgebracht met de dingen die er echt toe doen in het leven; familie en vrienden.   

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner