lifestyle

Welke beroepen zijn geschikt voor ADHD’ers?

Welke beroepen zijn geschikt voor ADHD'ers?
Welke baan past bij mij?

Welke beroepen zijn nou echt geschikt voor ADHD’ers? Om maar meteen met de deur in huis te vallen; die zijn er niet. Helaas is er niet een specifiek beroep dat 100% geschikt is voor ADHD’ers. Wel zijn er banen waar juist mensen met ADHD in kunnen excelleren. Dit zijn vaak beroepen waar creativiteit, oplossingsgerichtheid, ondernemerschap of sociaal moeten zijn tot de kerntaken behoren. Deze kwaliteiten bezitten ADHD’ers bovengemiddeld en kunnen daardoor zich een vis in het water voelen bij dergelijke beroepen.

Sweet-spot

De sweet spot van een ADHD'er. Welke beroepen zijn geschikt voor ADHD'ers?
Sweet spot

Zoals ik al eerder in dit artikel heb aangegeven is het voor ADHD’ers zeer belangrijk om je “sweet-spot” te vinden. Als je die namelijk hebt gevonden zul je zien dat het leven een stuk makkelijker wordt. Daarnaast ga je werk niet meer zien als moeten maar juist als een uitlaatklep of iets waar je energie van krijgt. Als je niet jezelf kunt zijn op het werk kost dat enorm veel energie en dat kan leiden tot een burn-out. Als je niet weet wat je kwaliteiten of je interesses dan is eerst een test doen wel handig. Je hebt dan een idee wat voor baan of branche je voorkeur heeft. Daarnaast is het belangrijk uit te vinden waar jouw werkplek aan moet voldoen in je eigen huis of bij de baas.

Lijst met geschikte beroepen waarbij kwaliteiten van ADHD-ers van pas komen:

Ik heb hieronder een lijst gemaakt van beroepen waarin bovengemiddeld veel ADHD’ers actief zijn. Sommige zijn logische beroepen voor ADHD’ers maar er zitten er ook een paar bij die ik verassend vond.

Adrenaline banen: politie, ambulance, brandweer of dokter op een IC.

Banen waar ADHD'ers een adrenaline kick van krijgen. Welke beroepen zijn geschikt voor ADHD'ers?
Werken bij de politie

Deze banen zijn ideaal voor ADHD’ers die veel prikkels nodig hebben en zich pas in hun element voelen als de adrenaline door de aderen stroomt. De ADHD-ers die meestal voor deze banen kiezen zijn thrill seekers. Niet voor niets zijn er een zeer hoog aantal ADHD’ers actief is dit soort beroepen. Geen dag is hetzelfde en de spanning dat er elk moment iets kan gebeuren geeft ze juist energie. Daarnaast staan ADHD’ers erom bekend dat juist in crisissituaties zij het overzicht kunnen houden en rustig blijven. Dit is een eigenschap die zeer goed van pas komt in bovenstaande beroepen.

Creatieve banen: artiesten, uitvinders, designers, leraren, fotografen etc.  

Artiest zijn is een prima baan voor een ADHD'er. Welke beroepen zijn geschikt voor ADHD'ers?
Artiest

Deze banen zijn uiterst geschikt voor ADHD’ers omdat ze hun creativiteit kwijt kunnen. ADHD’ers staan bekend om hun creativiteit. Ze kunnen zich helemaal focussen op het creatieve proces en daarbij is hyperfocus een eigenschap die perfect van pas komt. Er zijn daarom ook veel ADHD’ers actief in creatieve beroepen en dan vooral ook de ADHD’ers met type ADD. Vaak zoeken deze ADHD’ers een beroep waarbij de creativiteit een uitlaatklep is. Waarbij ADHD’ers met de H meer hun energie uit spanning halen is dat bij ADD’ers juist de creativiteit. Er is nog een ander voordeel als je als AD(H)D’er werkzaam bent in de creatieve sector. Je kan namelijk vaak in deze sector autonoom werken. Veel beroepen zoals fotograaf, leraar en uitvinder hebben geen baas die over je schouder kijkt wat je de hele dag doet. Perfect voor een ADHD’er!

Sociale banen: vertegenwoordiger, journalist, jongerenwerker, coach, kok en hulpverlener.

Vertegenwoordiger is een goed beroep voor een ADHD'er. Welke beroepen zijn geschikt voor ADHD'ers?
Vertegenwoordiger

ADHD’ers staan ook bekend om hun sociale vaardigheden. Ze maken makkelijk contact en vinden in het openbaar spreken of gangmaker op een feest zijn geen enkel probleem. Daarnaast hebben ADHD’ers ook een bovengemiddeld ontwikkeld empathisch vermogen. Mensen met ADHD kunnen vaak mensen “lezen” of aanvoelen. Ze kunnen als het ware “zien” wat de ander denkt of voelt. Dit kun je gebruiken als verkoper maar ook als hulpverlener of journalist. Jij kan met deze kwaliteit wél iemand bewegen om een verhaal te vertellen wat deze persoon anders nooit zou willen vertellen. Dit geldt ook voor een beroep als coach waar je snel kunt aanvoelen wat de cliënt eigenlijk bedoeld. ADHD’ers zijn daarom ook vaak actief als coach of begeleider van probleemjongeren. 

Ondernemende beroepen

Eigen baas / Entrepreneur.

Eigen baas zijn of entrepreneur is misschien wel de ideale baan voor een ADHD'er. Welke beroepen zijn geschikt voor ADHD'ers?
Entrepreneurs zijn vaak ADHD’ers

Entrepreneur

Als er toch een “baan” in de buurt komt van wat de ideale ADHD-baan zou moeten zijn dan is dat een entrepreneur. Bijna alle eigenschappen die een entrepreneur moet bezitten heeft een ADHD’er. Je ziet dan ook veel entrepreneurs met ADHD zoals Richard Branson en Ingvar Kamprad of vinden van zichzelf dat ze het hebben. ADHD’ers zijn risico nemers, denken out-of- the- box en kunnen goed mensen overtuigen. Als entrepreneur heb je deze eigenschappen nodig om te slagen.

Er is wel een belangrijk verschil tussen een ondernemer en een entrepreneur. Entrepreneurs zijn vaak mensen die ideeën of visies hebben hoe iets moet zijn en hier zo van overtuigd zijn dat ze erin opgaan. Iets wat typisch ADHD-gedrag is. Ze verzamelen mensen om zich heen die hun ideeën gaan uitvoeren. Deze mensen nemen alles uit handen waar een ADHD’er minder goed in is. Eigenlijk ben je als entrepreneur een leider die zijn troepen jouw visie laat uitvoeren.

Ondernemer

Een ondernemer kan ook vanuit een idee starten maar is meer rationeel en wil gewoon geld verdienen zonder voor een baas te hoeven werken. Er zit vaak minder een visie achter zoals de wereld willen verbeteren of een nieuw product bedenken dat de wereld op zijn kop gaat zetten. Ze doen ook vaak alles zelf zoals administratie, acquisitie en verkoop. Dit vergt vaak veel discipline op verschillende vlakken en daar is vaak een ADHD’er minder goed in. Als je een winkel begint moet de btw op tijd worden betaald en ga jezelf over de inkoop en voorraad. Allemaal taken die een ADHD’er liever niet doet maar essentieel zijn om te slagen als ondernemer.

Al zijn er natuurlijk ook ADHD’ers die wel slagen als ondernemer. Wat je vaak ziet is dat ze bepaalde taken delegeren zoals op tijd de belasting betalen of loon van de werknemers overmaken. Ik zou zelf pleiten om als ADHD’er altijd een onderneming te starten met een compagnon. Waarbij de ADHD’er de ideeën bedenkt en kansen ziet om het product in een bepaalde markt te zetten. Daarnaast wervelende presentaties geeft en investeerders kan overtuigen maar dat de compagnon de dagelijkse leiding heeft over de onderneming en als klankbord kan dienen. Je ziet ook dat succesvolle ADHD’ers als Richard Branson vaak een “rechterhand” hebben die op de winkel past zodat hij of zij zich alleen maar hoeft te richten op het bedenken van een nieuw super idee.   

Conclusie:

ADHD en een makkelijker leven. Welke beroepen zijn geschikt voor een makkelijk leven met ADHD. Welke beroepen zijn geschikt voor ADHD'ers?
leer je talenten kennen en het leven wordt een stuk makkelijker

Wat al deze banen met elkaar gemeen hebben is dat het afwisselende banen zijn waarbij geen dag hetzelfde is. ADHD’ers moeten uitgedaagd worden en autonoom kunnen werken. Veel zelfstandigheid, ondernemerschap, creativiteit en een dosis spanning laat een ADHD’er opbloeien. Dan is de ADHD’er helemaal in zijn of haar element. Ik pleit er dan ook voor om na de diagnose hoe jong of oud ook, een gratis loopbaantraject aan te bieden. Zo kun je op een goede manier kijken wat jouw talent is. Daarnaast zou er op middelbare scholen meer aandacht moeten komen voor entrepreneurship. Als ADHD’er kun je dan op jonge leeftijd kennismaken met het ondernemen en omdat veel ADHD’ers moeite hebben met autoriteit en studeren kan het voor vele een uitweg zijn naar een gelukkig leven met ADHD. Mocht je meer informatie willen over het starten van eigenbedrijf dan is dit een goed boek om mee te beginnen.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog steeds geen idee hebben? Dan kun je hier een cursus volgen om je ideale baan te vinden.