lifestyle

Jezelf blijven voor een positief leven met ADHD!

Jezelf blijven voor een positief leven met ADHD!

Waarom het zo belangrijk is om bij jezelf te blijven als ADHD’er.

Als er iets is wat elke ADHD’er verplicht zouden moeten doen dan is het jezelf blijven. Dit betekent dat je wat je echt wilt helder voor ogen moet hebben en dan daarvoor gaan. Veel ADHD’ers, en daar hoor ik ook bij, hebben vaak goedbedoelde adviezen opgevolgd terwijl we eigenlijk iets anders wilden doen. De omgeving heeft vaak het beste met je voor maar projecteert eigenlijk hun angsten op jou. Je hebt dromen en plannen maar je wordt door hen (goedbedoeld) tegengehouden. Het starten van een eigen bedrijf is wat je eigenlijk wilt maar je omgeving adviseert een (veilige) administratieve baan bij een bank. Omdat veel ADHD’ers vaak jaren van mislukkingen achter de rug hebben is het zelfvertrouwen enorm afgenomen en denken ze dat andere het beter weten. Als je jezelf leert kennen en actief opzoek gaat naar wat jou drijft om elke dag weer uit bed te komen zul je zien dat je intuïtie sterker wordt. Zo sterk zelfs, dat je makkelijk adviezen kan negeren en kiezen wat voor jou goed voelt.

Carrière

Hoe blijf je jezelf in een carrière? Het is juist voor ADHD’ers erg belangrijk om werk te zoeken dat bij je past. De kwaliteiten van ADHD benut je dan optimaal maar je zult ook zien dat deze baan je energie geeft. Mensen zonder ADHD kunnen vaak compromissen sluiten. Ze accepteren saai werk maar combineren dat met een hobby die hun genoeg voldoening geeft. Dat het werk dan saai is nemen ze op de koop toe. Het betaalt de rekeningen en ze hebben daar vrede mee. Ze functioneren ook goed op het werk ondanks dat het niet echt is wat ze graag willen doen. Daar zit het probleem bij mensen met ADHD. Wij kunnen niet iets doen wat we echt niet leuk vinden! Dit geldt ook voor een leven waarbij je aan allemaal regels moet houden. We gaan op een gegeven moment recalcitrant gedrag vertonen of komen onze taken en afspraken niet meer na. 

Het is echter moeilijk om niet te luisteren naar je omgeving. Groepsdruk, familie of een partner kunnen je proberen om een bepaald pad te kiezen. Als je niet goed weet wat je wilt ga je vaak snel af op advies van anderen. Dit advies is vaak een slecht advies omdat ze zelf geen ADHD hebben. Dat is ook het grote probleem met ADHD en advies vragen. Wij hebben iemand nodig die ons begrijpt en zich kan inleven hoe het is om constant overprikkeld te zijn, onrustig of 100 ideeën tegelijk bedenkt. Die snapt dat een baan waarbij je constant wordt onderbroken of uren stil moet zitten niet iets is wat wij moeten kunnen of doen.

Eigen ervaring

Als ik mijzelf als voorbeeld neem dan zou ik nu andere adviezen hebben aangenomen. Ik ging marketing en communicatie studeren maar eigenlijk wilde ik naar de opleiding ondernemer en retail. Mijn ouders dachten echter dat ik daar niet geschikt voor was. Als ik terugkijk op die beslissing heeft dat grote gevolgen gehad.

Ik koos dus voor een opleiding waar je wordt opgeleid voor een kantoorbaan. Na elke stage die ik liep was ik blij dat het weer over was. Toch ging er geen belletje rinkelen. Ik dacht dat het aan de werkzaamheden of stageplaats lag. Daarna ging ik commerciële economie studeren (HBO) en communicatiewetenschap aan de universiteit. Je zal nu denken waarom? Mijn probleem was dat ik een pad had gekozen waarin ik dacht dat ik dat leuk vond. De werkelijkheid was dat ik op kantoor achter een computer terecht kwam. In mijn stages kwam dat ook uit maar er ging geen lampje branden. Ik dacht ”ik zoek straks gewoon een creatieve marketingbaan en dan wordt het vanzelf leuk“. Je maakt dan de fout dat je ervaring op doet is een baan die helemaal niet bij je past. Als ik mijn intuïtie had gevolgd dan had ik een opleiding gekozen waarbij ik zou worden opgeleid tot een beroep met veel vrijheid en waarbij ik mijn creatieve ideeën kan uiten.

Echter heb je niets aan als dit… als dat…Het is helaas zo gelopen maar nu heb je de kans om het te doen zoals jij het wilt en het leven kiezen wat bij jou past.

Je kunt altijd opnieuw beginnen

Het nooit te laat om een nieuw weg in te slaan. Jezelf opnieuw uitvinden is zeker voor mensen die als volwassenen de diagnose hebben gekregen noodzakelijk. Het pad wat je hebt bewandeld voor de diagnose was gebaseerd op adviezen van anderen. Nu je weet dat je ADHD hebt is het tijd om te kijken wat echt bij jou past.

Het uitzoeken wat bij je past als ADHD’er is dus essentieel om een leuk en positief leven te leiden. Maar wat wil je dan? Ook ik stelde mij die vraag en het was makkelijker gezegd dan gedaan. Je oude patronen van denken zijn zo ingesleten dat het wel jaren kan duren voordat je anders gaat denken. Echter zijn er mogelijkheden om sneller voor jezelf na te gaan wat echt bij je past. In het artikel over tips & tricks lees je daar alles over.

Conclusie

Ik hoop dat ik een beetje duidelijk heb gemaakt dat jezelf blijven als ADHD’ er enorm belangrijk is. Laat je niet in een keurslijf stoppen door je omgeving. Het vraagt moed en doorzettingsvermogen en misschien wel grote offers zoals het loslaten van vrienden. Echter zullen de mensen die echt om jou geven je steunen. Het begin zal spannend zijn maar alleen als je echt doet wat jij leuk vindt kom je dichter bij jezelf. En als je dichter bij jezelf komt dan kom je een stap dichter bij je ideale leven.

Hieronder een advies van Baz Lurhmann over het vinden van je eigen pad in het leven.

Kies je eigen pad in het leven
WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner