lifestyle

Waarom het belangrijk is om een coach te nemen

Waarom het belangrijk is om een coach te nemen als ADHD’er

Waarom is het nou belangrijk om een coach te nemen als ADHD’er? Lange tijd heb ik gedacht dat ik zelf alles wel kon oplossen. Of het nou het starten was van een eigen bedrijf of om mijn leven anders in te richten. Vaak ging het even goed maar uiteindelijk viel ik terug in oude patronen. Dan is een (ADHD) coach een goede optie om je verder op weg te helpen. De afgelopen jaren heb ik dan ook een aantal coachingstrajecten gevolgd.

Wat doet een coach die is gespecialiseerd in ADHD?

Een coach voor ADHD is eigenlijk een professionele begeleider die gespecialiseerd is in het ondersteunen van mensen met ADHD en daar een speciale opleiding in heeft gevolgd. Daarnaast is het een meerwaarde als de coach ook zelf ADHD heeft. Een ADHD-coach kan namelijk helpen bij het begrijpen van de uitdagingen die gepaard gaan met ADHD en kan handvatten geven om beter met ADHD om te gaan in het dagelijks leven. Iemand met ADHD en daarnaast ook coach is kan zich vaak goed verplaatsen in een persoon met ADHD. Later in het artikel zal ik ingaan waar een goede coach volgens mijn visie aan moet voldoen.

Een speciale coach voor ADHD kan voornamelijk de onderstaande zaken behandelen waar veel ADHD’ers problemen mee hebben:

1 Zelfmanagement: een coach kan helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden zoals plannen, timemanagement en organiseren. Vaak zijn dit aspecten die voor een ADHD’er niet vanzelf gaan.  

2 Gedrag: een coach kan ondersteuning bieden bij gedragsverandering zoals impulsiviteit en hoe om te gaan met uitdagingen. Zeker als je erg impulsief bent of je ADHD-gedrag je belemmerd in het dagelijks leven, dan is een ADHD-coach een uitkomst.  

3 Emotie: ADHD-coaches kunnen vaak helpen om in te zien wat een bepaalde emotie triggert. Daarnaast kunnen ze tools geven om emoties onder controle te krijgen en te helpen om frustraties en stress te verminderen. Mensen met ADHD zijn vaak (hoog) sensitief en hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Gelijk hebben en gelijk krijgen is iets waar veel mensen met ADHD moeite mee hebben. Een coach kan dan helpen om in te zien dat de wereld niet altijd rechtvaardig is en je dat moet accepteren wil je kunnen samenleven met anderen zoals een partner.

4 Zelfbewustzijn: omdat een coach wat verder van je afstaat kan deze vaak goed zien wat je sterke en zwakke punten zijn. Een coach leert je anders naar jezelf te kijken. Dit geeft nieuwe inzichten en meer zelfvertrouwen.

5 Doel en ontwikkeling: als er geen stok achter de deur is dan ga je vaak voor de makkelijkste weg. Een coach kan je helpen doelen te stellen en je daar ook aan houden. Daarnaast begeleid een coach je ook door moeite fases heen. Je maakt met een coach sneller grote stappen.

Het is belangrijk om te vermelden dat een ADHD-coach geen medicatie of andere medische zaken kan en mag regelen. Als je het gevoel hebt dat je zonder medicatie moeite hebt om bovenstaande punten aan te pakken dan is het beter om eerst naar de huisarts dan wel psychiater te gaan om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Ik geef geen advies of je wel of niet medicatie moet nemen. Vaak is het een hulpmiddel om weer “helder” te denken en overzicht in je leven te krijgen. Echter heeft het ook neveneffecten die ik in dit artikel heb beschreven.

Wat is een goede coach?

Onlangs had ik een interessant en leuk gesprek met Bas den Blaauwen. Bas is oprichter, ADHD’er en coach bij ADHD Masters. Opgeleid bij ADHD-Nederland maar uiteindelijk zijn eigen weg gegaan. Bas heeft heeft een interessante kijk op ADHD-coaching. Volgens Bas is het belangrijk om als ADHD-coach vooral te luisteren naar de cliënt en niet adviezen te geven over hoe jij denkt als coach wat het beste werkt voor de cliënt. Het moet uit de cliënt zelf komen. Als coach geef je sturing en maak je het mogelijk dat de cliënt tot eigen inzichten komt waarmee zij of haar vragen worden beantwoord of problemen worden opgelost.

Daarnaast is NLP belangrijk als techniek bij het coachen volgens Bas. In dit artikel heb ik daar ook al iets over geschreven. NLP is een techniek waarbij je onbewuste processen leert zien en hoe gedrag, gedachten en emoties jou blokkeren. Als je je daar bewust van bent kan je dit veranderen. Daarom kan NLP juist bij mensen met ADHD een perfect hulpmiddel zijn aangezien mensen met ADHD vaak ingesleten gedrags- en denkpatronen hebben. Dit komt voort uit jarenlang je anders hebben moeten voordoen dan je werkelijk bent om je maar aan te passen aan een omgeving die niet bij je past.

Ook ziet een goede coach een rode draad in jouw verhalen en gesprekken die je met elkaar hebt. Veel mensen met ADHD zijn zo ver van hun zelf af komen te staan dat ze niet goed meer weten wat ze nu werkelijk drijft, leuk vinden of waar ze goed in zijn. Een coach kan vaak aan de hand van verhalen en opdrachten die de cliënt maakt een rode draad zien. In mijn geval zag mijn loopbaancoach dat ik in al mijn verhalen en opdrachten het vaak over “iets willen maken of creëren” had. Zelf zag ik dat niet maar toen ik er nog eens al mijn aantekeningen en opdrachten bekeek klopte dat. Of het nu het starten van een eigen bedrijf was of mijn fotografie. Ik wilde iets creëren en daar mijn beroep van kunnen maken. Dit zag de coach en dat was zeer verhelderend.

Ook is het belangrijk dat een coach zelf goed weet hoe hij of zij in elkaar zit. Zichzelf door en door kent. Hoe leer je? Hoe neem je informatie op? Ga na wat je vooroordelen zijn (filters). Vaak kan je bij een intake gesprek wel merken of een coach bewust is van zijn of haar eigen zwakheden en sterktes.   

Hoe kies je een goede ADHD-coach?

Het kiezen van een gekwalificeerde ADHD-coach is zeer belangrijk. Persoonlijk heb ik ervaren dat er veel verschil zit in kwaliteit. Kies echt een coach die gespecialiseerd is in ADHD en daar ook een opleiding in heeft gevolgd. Vraag altijd eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Voel je geen click, ga dan naar een ander. Naast expertise is een goede click namelijk essentieel om het coaching traject succesvol af te ronden. Geef goed aan waarom en waarin je gecoacht wilt worden. Evalueer om de paar weken met je coach of je nog op het juiste pad zit. Een goede samenwerking en communicatie zijn hierin essentieel.  

Als je op zoek bent naar een coach voor ADHD zijn er verschillende opties beschikbaar. Hier zijn een paar suggesties:

1 Zoek naar een gecertificeerde ADHD-coach: Er zijn verschillende organisaties die ADHD-coach-certificeringen bieden, zoals ADHD-Nederland en de Professional Association of ADHD Coaches. Het kan de moeite waard zijn om te zoeken naar een coach die een van deze certificeringen heeft behaald.

2 Vraag om aanbevelingen: Vraag aan vrienden, familieleden, of zorgverleners in jouw omgeving of zij een coach kunnen aanbevelen. Het kan ook helpen om online te zoeken naar recensies van coaches om een ​​idee te krijgen of goed zijn. Bedenk wel dat een coach die voor de een perfect is voor de ander juist een mismatch kan zijn.

3 Overweeg te werken met een psycholoog die gespecialiseerd is in ADHD. Er zijn psychologen die zich hebben zich gespecialiseerd in het behandelen van mensen met ADHD en kunnen ook coaching vaardigheden hebben.

Ongeacht wie je kiest als coach is het belangrijk om iemand te vinden die bij jou past en die je het gevoel geeft dat zij of hij begrijpt wat jij doormaakt. Een coach kan je dus helpen een zetje in de goede richting te geven. Zeker als je het gevoel hebt dat je vast zit in een (denk) patroon is een coach echt een meerwaarde waar je de rest van je leven profijt van zult hebben.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *