lifestyle

Het STAP-budget is de kans om iets nieuws te beginnen!

Het STAP-budget is de kans om iets nieuws te beginnen!

Je hebt er de afgelopen dagen waarschijnlijk veel over gehoord: het STAP-budget. Het is een subsidie van de overheid om een cursus of opleiding te volgen. Veel mensen laten helaas deze kans liggen omdat het nogal wat geduld en onderzoek vergt om het aan te vragen. Vooral het lange wachten bij het inloggen op de UWV website vraagt veel geduld. Het is alsof je een ticket wilt kopen voor een concert van een megaster. Dus je moet geduld en discipline hebben en dat is meestal niet onze sterkste kant. Toch adviseer ik om deze kans niet aan je voorbij te laten gaan. Het is namelijk de kans om iets nieuws te beginnen!

Als ADHD’er kijk je meestal niet graag terug op je schoolperiode. Het was vaak een lijdensweg en deed je zelfvertrouwen geen goed. In veel gevallen is er geen diploma behaald of een verkeerde opleiding gekozen omdat je een opleiding koos die werd aangeraden of opdrongen.

Gelukkig is het nooit te laat om alsnog nog je passie te volgen. Ik probeer bijvoorbeeld nu mijn droom als fotograaf en ondernemer waar te maken. Helaas komt kennis niet vanzelf en moet je daar geld en tijd in investeren. Vroeger kon je nog een deel van de cursus of opleiding aftrekken van de belasting maar dat kan nu niet meer. Gelukkig is daar nu dus het STAP-budget voor. Elk jaar is er de mogelijkheid om een subsidie van 1000 euro aan te vragen voor een opleiding.  Deze opleiding of cursus moet jou wel verder helpen in je ontwikkeling op de arbeidsmarkt (eis). Dit STAP-budget is dus voor veel ADHD’ers een goede optie om te kijken of een carrière switch of zelfstandig ondernemer bijvoorbeeld bij je past.

Kijk dus wel goed of jouw opleiding of cursus is goedgekeurd voor het STAP-budget. Dit kun je checken op de website van het UWV. Daar zie je ook of jij in aanmerking komt voor het STAP-budget. Het aanvragen van het STAP-budget kan een paar keer per jaar. Denk er ook aan dat als je het STAP-budget aanvraagt je gebonden bent aan een specifieke termijn waarop je de cursus moet starten.

De data waarop je het STAP-budget nog kan aanvragen in 2023

1 mei – 2 juli

3 juli – 3 september

4 september – 31 oktober

1 november – 31 december

De stappen voor het aanvragen van het STAP-budget

1 Kies eerst wat je graag wilt ontwikkelen of wat je nu écht wilt gaan doen.

2 Zoek een opleiding die in aanmerking komt voor het STAP-budget en schrijf je in bij de opleiding. Hierbij ontvang je het bewijs van inschrijving wat je moet bewaren voor de aanvraag.

3 Zit om 10 uur in de ochtend klaar om in te loggen op de 1e dag van de aanvraagperiode.

Iedereen logt tegelijk in op het portaal van het UWV dus zorg dat je klaar zit met je DIGID en bewijs van inschrijving van de opleiding. Het kan zijn dat je een aantal uur moet wachten. Handig is om op met meerdere apparaten in te inloggen om zo meer kans te maken (zoals bij concerten of festivals die binnen 1 minuut zijn uitverkocht).

4 Als je erdoorheen bent en de aanvraag is goedgekeurd kan je de opleiding beginnen met de subsidie van 1000 euro.

5 Let op! De startdatum van de opleiding is niet eerder dan over 4 weken en binnen 3 maanden van aanvraag STAP-budget.

6 De subsidie is niet vrijblijvend!

De opleiding heb je afgerond als je een diploma of certificaat hebt behaald óf dat je minstens 80% hebt deelgenomen dan wel aanwezig bent geweest. Voldoe je niet aan deze eisen dan zal de overheid het bedrag terugvorderen.

 

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner