lifestyle

Jezelf zijn als ADHD’er: hoe doe je dat?

Jezelf zijn als ADHD-er: hoe doe je dat?

Jezelf blijven is ontzettend moeilijk voor veel mensen. Zeker als je een persoon bent die graag klaar staat voor andere en graag aardig gevonden wilt worden. Veel ADHD-ers hebben namelijk de neiging aardig gevonden te willen worden en zich te voegen naar de maatstaven van de omgeving.

Zichzelf wegcijferen voor een ander en onvoorwaardelijk klaar te staan voor vrienden en familie is wat veel ADHD-ers doen en waar veel mensen dan ook dankbaar gebruik van maken. Het klaar staan voor een ander is een goede eigenschap zie je zeker moet koesteren. Echter mag jezelf wegcijferen of je gedragen naar wat wenselijk is voor anderen, nooit jou als persoonlijkheid in de weg staan. Als jij namelijk jezelf niet meer kan zijn dan loop je uiteindelijk vast. Het is goed om rekening met anderen te houden maar denk eerst aan jezelf, aan wat voor jou belangrijk en goed is voordat je andere mensen gaat helpen. Uiteindelijk zullen je vrienden en familie hier ook blij van worden want als jij goed in je vel zit dan straalt dat af op de mensen die je dierbaar bent.

Zoals ik ook al in dit artikel heb beschreven is het noodzakelijk voor ADHD’ers om een positief leven te leiden met ADHD en dat kun je op verschillende manieren bereiken. Daarom hieronder enkele tips & tricks om dichter bij jezelf komen of blijven.

1 Een loopbaancoach die gespecialiseerd is in ADHD.

loopbaancoach kan je helpen jezelf te blijven of dit te gaan vinden
COACH

Mijn ervaring met coaches is niet altijd positief geweest. Dit kwam mede doordat ik coaches had die niet begrepen wat het is om te leven met ADHD. Er zijn namelijk nogal wat mensen die zich “coach” noemen maar eigenlijk maar wat doen. Het is geen beschermde titel dus iedereen kan coach worden. Zeker loopbaancoaches zijn nu erg populair omdat je al snel per client soms een paar duizend euro kunt verdienen. Het is daarom belangrijk om echt goed te onderzoeken welke coaches goed zijn en nog belangrijker, of ze jou echt kunnen helpen. Ik heb een coach gehad waarbij ik na een paar sessies achterkwam dat ze gewoon een standaard programma afliep en geen idee had hoe ze mij eigenlijk kon helpen. Zoek gericht naar iemand die ervaring heeft met ADHD en jou begrijpt. Zij weten als geen ander hoe jij het beste tot je recht komt en snappen dat een kantoorbaan niet geschikt is en bieden je mogelijkheden waar je misschien nooit aan had gedacht.

Ga op internet opzoek naar gespecialiseerde ADHD-coaches. Maak een top 3 van coaches waarvan jij denkt dat ze je jouw vraag het beste kunnen beantwoorden en ook echt al bewezen hebben een goede coach te zijn. Vervolgens vraag je bij alle drie een kennisgesprek aan. Degene waar jij het gevoel bij hebt dat die jou het beste begrijpt moet het worden. Bedenk goed: coaches met een hoog uurtarief zijn niet automatisch beter. Ze hebben een duur programma ingekocht en dat moeten ze terugverdienen dus laat je niet leiden door de prijs. Doe goed research zoals review checks door oud-cursisten op te bellen of mailen en te vragen welke methode de coach gebruikt. Vaak kopen ze een methode en lopen ze het riedeltje af. Deze coaches helpen je niet verder en als je dat merkt stop er dan ook meteen mee.

Als je geen tijd hebt of geld voor een loopbaancoach dan heb ik hieronder nog wat adviezen van kenners zoals Dr. Ned Hallowell. Als je Nederlandse informatie wilt over ADHD- loopbaancoaches kun je terecht bij ADHD-centraal.

2 Lifestyle

Ideale ADHD lifestyle

Naast het juiste werk is het ook belangrijk dat je een lifestyle probeert te creëren die het beste bij jou past. Ook hierin is het belangrijk om oude patronen achter je te laten. Misschien heb je van je omgeving de druk gevoeld om bijvoorbeeld een bepaalde opleiding te volgen of een huis te kopen en een gezin te stichten. Als je dit echter niet wilt begin er dan ook niet aan! Als je droom is om te reizen of naar Azië te gaan en digital-nomad te worden dan moet je dat gewoon doen. Niks is erger dan het leven leiden wat je eigenlijk niet wilt. Je zult merken dat je het op den duur niet volhoudt met soms ernstige gevolgen zoals schulden of een echtscheiding. Bij jezelf blijven betekent dat je een levensstijl nastreeft waarbij jij je als een vis in het water voelt. Het leven leven zoals jij dat wilt zonder compromissen. Natuurlijk zijn er momenten dat je water bij de wijn moet doen maar als jij je leven leidt zoals jij dat wilt dan wordt je een gelukkiger en positiever mens en daar heeft je omgeving ook profijt van.

Er zijn verschillende manieren om te ontdekken hoe je jouw leven positief kan veranderen. Om te beginnen moet je weten waar je bijvoorbeeld je echt thuis voelt. Ik hou bijvoorbeeld van de stad maar er zijn ook ADHD’ers die juist energie en rust krijgen van de natuur en graag in een dorp willen wonen. Om dit uit te zoeken moet je zelfonderzoek gaan doen. Er zijn gelukkig hulpmiddelen om hierachter te komen die ik hieronder zal uitleggen.

Mindmap

Mindmap is een goede methode wat je interesseert

Koop een aantal magazines over lifestyle of zoek op internet naar afbeeldingen die je een goed gevoel geven. Verzamel deze en koop dan een groot stuk papier (A1) en plak daar alle gekozen afbeeldingen op. Je zult dan langzaam een patroon zien in wat je aanspreekt en waar jij blij van wordt. Zo krijg je een beeld hoe jouw ideale leven eruit moet komen te zien.

Podcasts

Podcast over hoe je jezelf kan blijven

Luister naar podcasts over ADHD. In dit artikel wat ik eerder heb geschreven staat een lijst van podcasts waarin leven met ADHD wordt besproken. Veel van de mensen die daarin spreken hebben op latere leeftijd de diagnose ADHD gekregen. Ze vertellen over hoe ze hun leven proberen te veranderen naar een positief leven met ADHD. Uit deze podcasts kan je veel inspiratie halen en heb je concrete voorbeelden hoe je een positief leven kan leiden met ADHD. Dit geeft zelfvertrouwen en kan net dat zetje zijn om te beginnen je leven anders te gaan leiden.

Durf te dromen

durf te dromen! door te dromen kom je dichter bij jezelf

Bedenk voor jezelf wat je zou doen als je geen angsten had en je familie en vrienden je in alles zouden steunen. Wat zou je dan graag willen doen? Eigen bedrijf opzetten? Hostel in Azië beginnen of verhuizen naar Barcelona omdat je je daar wel thuis voelt? Laat je maar als….gedachten los en ga dromen! Er is niets ergers dan had ik maar….zeggen als je 80 bent! Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan maar alleen al het visualiseren kan al helpen om veranderingen ingang te zetten. Je hoeft niet meteen naar Barcelona. Je kan wel afspreken met jezelf dat je een baan gaat zoeken waarbij je onafhankelijk bent en je kan gaan en staan waar je wilt. Hierdoor kan je afspreken dat je twee of drie keer per jaar een aantal weken in Barcelona gaat werken. Deel je droom op in kleine stappen en je zult zien dat je droom werkelijkheid gaat worden.

Proberen proberen en nog eens proberen

proberen en perfectie.

Als je niet goed weet wat je wilt omdat er te veel opties zijn maak dan een lijst van de beste drie opties. Vaak heeft eentje wel je voorkeur en daar begin je mee. Je wilt bijvoorbeeld een eigen bedrijf beginnen. Maak een plan en geef jezelf drie maanden om het te proberen. Merk je dat alle rompslomp of de stress die bij het beginnen van een eigen bedrijf je te veel worden dan heb je het geprobeerd en ga je naar optie 2 maar geef niet te snel op! Er zijn zelfs coaches die zeggen dat je het minimaal een jaar moet proberen. Als je die tijd hebt neem die tijd dan ook. Menig succesvol entrepreneur had de eerste jaren geen idee of het wat ging worden. Als je er echter in gelooft en niet opgeeft zul je zien dat het uiteindelijk een succes wordt.

Dagboek

dagboek bijhouden helpt bij jezelf te blijven

Hou een dagboek bij van dingen die je opvielen. Wat maakte je blij? Waar kreeg ik vandaag energie van? Wat koste mij energie? Stel deze en andere vragen die jij belangrijk vindt elke dag tegen jezelf. Doe dit een aantal maanden en lees het daarna terug. Vaak zie je dan een rode draad van blije en minder blije momenten of je ziet bij welke taken je energie krijgt en welke taken juist energie kostte.

Door het op te schrijven wordt het concreet wat je wel en niet leuk vindt. Je gaat zien wat je goed afgaat en wat juist veel moeite kost. Als je dit weet kun je dus keuzes maken en zaken uitbesteden of juist in gaan specialiseren. Vaak heb je niet door wat je goed kan of wat je gelukkig maakt omdat het soms in kleine handelingen zit. Door het op te schrijven krijgt het je aandacht en kun je er mee aan de slag gaan om er bijvoorbeeld je beroep van te maken. Zo weet je weer een stukje meer hoe je bij jezelf kunt komen en blijven. Mocht je hulp willen of tips bij het schrijven van je dagboek dan kan ik je dit boekje aanraden. De schrijver Dominik Spenst legt uit dat je maar zes minuten per dag nodig hebt om een dagboek te schrijven.

NLP

NLP helpt bij jezelf te blijven

Een manier om oude denkpatronen te veranderen is Neuro linguïstisch Programmeren. NLP helpt je bewust te worden van je denken en handelen. Door NLP toe te passen word je steeds bewuster hoe je door bepaalde gedachten je weerhoudt om stappen te zetten. Dit kan frustratie of bijvoorbeeld angst zijn. Door de technieken van NLP toe te passen kun je loskomen van het verleden. De negatieve gevoelens verdwijnen en daarmee opent zich een hele nieuwe toekomst met mogelijkheden. Zo kom je weer dichter bij het antwoord hoe je dichter bij jezelf kunt blijven. Als je meer informatie wilt kijk dan het onderstaande filmpje of lees er hier meer over. Mocht je meteen willen beginnen dan kun je hier het boek kopen of een online cursus volgen.

Uitleg van NLP

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner