lifestyle

De feestdagen overleven met ADHD

De feestdagen overleven met ADHD

De feestdagen staan weer voor de deur en voor sommigen kan deze tijd niet snel genoeg voorbijgaan. Het betekent veel verplichtingen en je gedragen naar wat er van je verwacht wordt. Ik vind het persoonlijk wel een leuke tijd al haalt het wel mijn ritme door de war. Je bent toch al snel drie dagen kwijt aan familiebezoeken en eventueel nog opruimen. Daarnaast is het constant hectisch om je heen en moet je van alles en mag je niks. Mensen met ADHD kunnen dus tijdens de feestdagen extra uitdagingen ervaren vanwege de vele prikkels, veranderingen in routine en sociale verwachtingen. Ook het gevoel je te moeten inhouden zorgt vaak voor stress bij mensen met ADHD.

Daarom hier enkele tips die kunnen helpen om de feestdagen voor mensen met ADHD wat gemakkelijker te maken:

 1. Voorbereiding en Planning:
  • Maak een planning voor de feestdagen met de belangrijkste data, evenementen en taken. Vooral momenten zoals op tijd bij het kerstdiner zijn kan je beter goed in je agenda zetten. Dat scheelt veel irritatie en boze gezichten.
  • Gebruik hulpmiddelen zoals kalenders en herinneringen om op schema te blijven. Ook handig om andere te laten weten dat je nogal eens wat vergeet en dat ze je even een appje moeten sturen ter herinnering voordat een bepaalde activiteit begint.
 2. Bewaar Routine:
  • Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan je dagelijkse routine. Dit kan helpen om stress te verminderen. Ga sporten zoals even een uurtje joggen of fietsen. Ook een eindje gaan wandelen in de natuur doet wonderen.
  • Als er wijzigingen in je routine zich zeker gaan voordoen, probeer dan vooruit te plannen en pas de routine geleidelijk aan. Ook belangrijk om meteen de routine weer op te pakken na te feestdagen. Zet dit als een reminder in je agenda. Ik moet dan altijd denken aan het boek Atomic Habits. Zorg dat je meteen weer begint want anders ga je er ook niet meer aan beginnen.
 3. Pauzes en Time-outs:
  • Neem regelmatig korte pauzes om over stimulatie te voorkomen. Ga na het kerstdiner even naar buiten en loop je rondje. Breng je koptelefoon mee en ga af en toe even muziek luisteren of neem een fidge mee waar je mee kunt spelen tijdens lange gesprekken.
  • Als je voelt dat je overprikkeld raakt, ga dan een rondje lopen of even mediteren.
 4. Communicatie:
  • Bespreek je behoeften en grenzen met familie en vrienden. Dit is zeer belangrijk. Leg uit hoe zij kunnen helpen bij het creëren van een omgeving die voor jou beheersbaar is. Je kunt het beter meteen zeggen want dat scheelt irritatie en frustratie bij jou en je familie en vrienden.
  • Wees open over je ADHD en hoe dit je kan beïnvloeden tijdens de feestdagen. Dat je niet altijd zin hebt in gezelschap en ook nog leuk en gezellig moeten doen.
 5. Gezonde Levensstijl:
  • Zorg dat je niet te veel suikers binnen krijgt en beweeg voldoende.
 1. Simpel Houden:
  • Vereenvoudig je plannen en activiteiten. Plan niet alles op één avond en nodig niet te veel mensen uit als je weet dat je dat helemaal niet trekt. Klein maar fijn is dan vaak beter en dan zijn de gesprekken vaak ook leuker.
 2. Hulp Vragen:
  • Aarzel niet om hulp te vragen als dat nodig is. Zeker als je bijvoorbeeld moet plannen of de inkopen moet doen. Zorg voor een back-up vriend/vriendin of familielid die je hierbij kan helpen.
 3. Creatieve Uitlaatklep:
  • Zoek een creatieve uitlaatklep om stress te verminderen, zoals tekenen, schrijven of luisteren naar muziek. Neem je Ipad mee zodat je daarop kan tekenen of een blocnote waarop je kan krabbelen.
 4. Voorbereiding op Onverwachte Gebeurtenissen:
  • Accepteer dat onverwachte dingen kunnen gebeuren. Bereid je voor op mogelijke veranderingen in plannen en probeer flexibel te zijn. Dit is een belangrijke tip. Ik heb zelf vaak veel moeite met onverwachte veranderingen. Dat we toch nog even bij iemand langsgaan terwijl je al kapot moe bent van een bezoek aan je schoonfamilie. Dat je eigenlijk liever naar huis wilt. Probeer het naast je neer te leggen als dit voor de ander veel betekent. Want vaak valt het uiteindelijk achteraf best mee en het scheelt heel veel drama voor de komende weken.
WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner