ADHD-proof slaapkamer
lifestyle

Lekker slapen in een ADHD-proof slaapkamer

Lekker slapen in een ADHD-proof slaapkamer

Ik heb eerder al een aantal artikelen geschreven over de ideale kantoor– en thuiswerkplek. Dit zijn plekken die ADHD-proof moeten zijn om dat je er moet kunnen concentreren. Toch is er nog een andere belangrijke plek, namelijk je slaapkamer. Het is misschien wel de belangrijkste plek die ADHD-proof moet zijn in je huis. Bijna nergens breng je zoveel tijd door als in je slaapkamer. Daarnaast hebben ADHD’ers vaak slaapproblemen en kan een goede nachtrust de negatieve symptomen van ADHD verminderen. Daarom hieronder enkele tips om straks ook lekker te slapen in je ADHD-proof slaapkamer.

1 Kleur van je slaapkamer

Ik ben wel eens bij iemand thuis geweest die een knalroze slaapkamer had. Alleen al in die slaapkamer zijn was voor mij al een beproeving. Het klinkt logisch maar toch zijn er nog veel mensen die hun slaapkamer in de meest exotische kleuren verven of behangen. Zeker voor iemand met ADHD is een prikkelarme slaapkamer een must. Wil je makkelijk in slaapvallen dan kan je beter kiezen voor rustige kleuren zoals groen, blauw of neutraal wit. Neem dus in ieder geval een kleur die rust uitstraalt. Hier wat tips welke kleuren je wel en niet moet nemen voor in je slaapkamer.  

2 Geluiden

Kies altijd voor een slaapkamer waar je het minst last hebt van geluiden van buiten of van doorloop in huis. De zolder is daarom perfect om andere mensen niet te horen die om 2 uur ’s nachts naar de badkamer moeten bijvoorbeeld. Buitengeluiden zijn helaas moeilijker te vermijden omdat je bijvoorbeeld maar één slaapkamer hebt. Wel kan je dan kiezen om bijvoorbeeld dubbelglas te nemen of extra isolatie in de kozijnen (luchtkamers in kozijn) en buitenmuur.

Maar eigenlijk kan je dit allemaal voor zijn door eerst goed onderzoek te doen waar je wilt wonen en hierbij rekening te houden met buitengeluiden. Al is dit met de huidige huizenmarkt een luxe. Ik maakte de fout door naast een doorgangsweg voor politie, brandweer en ambulance te gaan wonen. De heel dag hoor je nu sirenes en als ik dit had geweten dan had ik voor een andere plek gekozen. Mocht je dus alles hebben geprobeerd dan zijn een paar oordoppen vaak een perfect middel om toch rustig te kunnen slapen.

3 Zachte materialen

Mensen met ADHD hebben vaak een hoge sensitiviteit voor de sfeer in een ruimte. Dit geldt ook voor je slaapkamer. Als je meubels zoals een bed, bank of stoel koopt, let dan op de kleur en het materiaal. Koop zachte materialen waar je lekker in kunt chillen. Leg naast je bed een schapenvacht kleedje voor als je uit bed komt. Het is een stuk lekkerder opstaan met een zacht kleedje onder je voeten dan op koud laminaat. Het zijn kleine veranderingen maar kunnen echt je dag met een goed gevoel beginnen.

4 Licht

Naast geluid is ook licht enorm belangrijk. Het voordeel van licht is dat het je stemming kan beïnvloeden. Als je een Tl-buis in je slaapkamer hebt hangen zal je minder snel zin hebben om te gaan slapen dan met een sfeerlamp bijvoorbeeld. Ik ga er vanuit dat niemand meer een TL-buis heeft hangen maar ik zie nog vaak een gewone plafondlamp die je niet kan dimmen. Koop dan een lamp die de sfeer kan weergeven die jij op dat moment wilt. Er zijn tegenwoordig sfeerlicht systemen zoals Hue van Philips die superhandig zijn om een sfeer te creëren waarbij je makkelijk inslaap valt .   

5 Doe overbodige spullen weg

In dit artikel heb ik het al over opruimen gehad. Zorg ervoor dat je slaapkamer een oase van rust is voor het oog. Alle overbodige spullen wegdoen zoals losse kabels, versleten kleding en niet gebruikte elektronica. Berg voor de overige spullen alles op zodat het uit het zicht is. Dit geeft zoveel meer rust. In tip 10 meer over opbergen.

6 Zuivere lucht en lekkere geur in de slaapkamer

Ook geur is een belangrijke (negatieve) prikkel om wel of niet in slaap te vallen. Zorg dat je kamer goed ventileert zodat het niet muf ruikt. Wil je een rustgevende geur in je slaapkamer, hang dan een zakje gedroogde lavendel boven je bed of leg het even op je kussen. Ook geurstokjes werken goed. Dit ontspant en hierdoor val je sneller inslaap. Mocht je het idee hebben dat de lucht in je slaapkamer niet schoon is dan kan je een luchtreiniger kopen met ionisator. Dit apparaat haalt fijnstof, virusdeeltjes, pollen en andere schadelijke deeltjes uit de lucht. Als je astma hebt of een allergie voor stof dan raad ik zeker dit apparaat aan. Daarnaast is er ook nog de optie om je kamer te bevochtigen. Als je last hebt van hoofdpijn, jeuk en geïrriteerde ogen kan het zijn dat de lucht te droog is in je huis of slaapkamer. Zeker in de wintermaanden kan dit voorkomen. Tegenwoordig heb je ook apparaten die bevochtigen én lucht zuiveren.

7 Ontspan hoekje

Als je een slaapkamer met wat ruimte hebt dat kan je een relax hoek creëren. Hier kan je je dan even terugtrekken en een boek lezen als het in huis te druk is. Veel mensen gaan dan op bed liggen lezen maar eigenlijk is het beter om je bed alleen voor slapen en intieme momenten te gebruiken. Zo associeert je brein je bed alleen met slapen en zodra je dus in bed gaat liggen geeft je brein het signaal om te gaan slapen. Dit werkt ook met kantoorruimtes in huis. Als je wilt werken ga je naar die ruimte toe en voor de overige ruimtes doe je andere dingen. Zo maak je een scheiding in de functie van de ruimtes in je huis wat rust geeft.

8 Doe je tv, tablet en telefoon eruit!

Zeer belangrijk maar voor veel mensen een bijna onmogelijke opgave. Doe je tv, smartphone of tablet de slaapkamer uit. Het kijken naar een scherm breekt melatonine af waardoor je moeilijker inslaap valt. Ook zorgt het voor nieuwe prikkels waardoor je brein actief blijft. Gebruik daarom ook niet je smartphone als wekker. Je zult merken dat je een stuk beter slaapt zonder deze elektronica in je slaapkamer. Het beste is een 30-60 min voor het slapengaan niet meer op een scherm te kijken. Ga wat lezen, mediteer of luister naar rustige muziek. Sommige mensen gaan nog even een blokje om. Alles beter dan met een smartphone in je hand inslaap vallen.

9 Niet te veel zonlicht

Nog een belangrijk aspect wat vaak over het hoofd wordt gezien. Zorg voor een slaapkamer die je helemaal kunt verduisteren. In de winter is het niet zo’n probleem als er veel zonlicht naar binnen kan schijnen maar in de zomer komt om 4 uur de zon al op. Je slaapt dan een stuk minder goed als het al vroeg licht is in je kamer. Investeer daarom in verduisterende gordijnen. Je zult zien dat je veel langer en dieper slaapt. Mochten verduisterende gordijnen geen optie zijn, zet dan een slaapmasker op.   

10 Opbergen die spullen

Al eerder bij tip 5 aangegeven maar erg belangrijk. Berg alles op in kasten of in bakken op een efficiënte manier zodat je het makkelijk kunt pakken en opbergen. Je gaat je namelijk irriteren aan de rondslingerende spullen en kleding en dat maakt je onrustig. Als je alles zonder systeem in een kast legt dan kan je niks terugvinden en haal je alles weer overhoop. Zo blijft je slaapkamer dus een puinhoop. Bedenk of gebruik een systeem of lees dit boek om je slaapkamer om te toveren tot een opgeruimde kamer. hierdoor word je slaapkamer een oase van rust en dat slaap een stuk prettiger.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner