Informatie over ADHD

Websites die het bezoeken waard zijn

Zoeken naar toegankelijk te lezen informatie met een positieve inslag

Als je net de diagnose hebt gekregen zit je vaak met heel veel vragen. Veel van deze vragen worden beantwoord door de psycholoog of psychiater maar soms wil je juist informatie van ervaringsdeskundigen (ADHD’ers). Hieronder zal ik een aantal websites bespreken die je zeker als ADHD’er een keer moet bezoeken. Het zijn informatieve websites en blogs van instanties die vragen beantwoorden over lifestyle, medicijnen en beroepskeuzes.

Toen ik zelf de diagnose kreeg waren er nog niet veel websites die op een luchtige en eenvoudige manier informatie gaven hoe je ook positief kan kijken naar het hebben van ADHD. De meeste toegankelijke informatie kwam voornamelijk uit de VS. Toen bij mij de diagnose werd gesteld was er in Nederland vooral aandacht voor kinderen met ADHD. Als volwassene was je voornamelijk aangewezen op droge en saaie informatie van instanties zoals GGZ. Gelukkig is dit veranderd en zijn er nu ook een aantal goede informatieve sites over ADHD in Nederland te vinden.

Nederlandstalige websites:

Nederlandse sites over ADHD

ADHD-magazine

ADHD-magazine is een website en community waar je veel informatie kunt vinden over ADHD.  Wat ik goed vind aan deze site is dat het vooral op volwassenen is gericht. Ze behandelen onderwerpen zoals lifestyle maar ook het hebben van een carrière met ADHD. Daarnaast bieden ze ook testen aan en geven ze tips. De site heeft ook een community (platform). Hierbij worden onderwerpen zoals ADHD en sex besproken. Alledaagse problemen waar volwassen ADHD’ers mee te maken krijgen. Als je pas net weet dat je ADHD hebt is dit een site waar je veel antwoorden kunt vinden. Wel vind ik de site wat rommelig in elkaar gezet. Niet heel overzichtelijk en het is te zien dat het als ondersteuning dient voor ADHD-centraal. Het lijkt er een beetje “naast” te worden gedaan. Dat neemt niet weg dat ik deze site wel aanraad om eens te bezoeken. Er zit altijd wel een onderwerp tussen waar jij meer over wilt weten.

Psyq

Psyq is een behandelcentrum voor alle soorten psychische problemen. Ze hebben echter ook een site waar op een luchtige manier informatie wordt gegeven over ADHD bij volwassenen. Wat ik goed vind aan deze site is dat het dus speciaal voor volwassenen is. Je kunt op de site testen doen en ervaringen lezen over mensen met ADHD. Er worden verschillende onderwerpen besproken zoals slaapproblemen in combinatie met ADHD en er is zelfs een speciale brochure over ADHD. De site vrij luchtig en makkelijk te lezen. De site is ideaal als je twijfelt of je ADHD hebt of zoekende bent hoe je wilt omgaan met je ADHD klachten.

Impuls en woordblind

Deze site is opgericht door een vereniging die belangen behartigt van mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie. Op de site is veel informatie te vinden over ADHD. Niet alleen de gangbare informatie maar vooral ook over evenementen waar je naartoe kunt gaan. Je vindt er ook informatie over verenigingen die zijn opgericht voor volwassenen met ADHD. Daarnaast kan je er ook terecht voor vragen over ADHD en het hebben van een carrière of zaken als medicijngebruik en autorijden. Zelf vind ik dit een hele goede website waar je bijna met al je vragen terecht kunt. Zeker een aanrader!

ADHDpositief

Zoals de naam al aangeeft richt deze site zich op het positief leven met ADHD. Het is een community waar je ook als gast-blogger je visie kunt geven over het hebben van ADHD. De site geeft ook veel informatie over zaken als slaapproblemen en hoe ADHD op het werk een plaats te geven. Ik had persoonlijk meer informatie verwacht over het positief leven met ADHD. De blogs geven echter wel een goede weergave hoe je positief kunt leven met ADHD. De site zelf is zeer toegankelijk en het is een mix van informatie en blogs. Zeker een aanrader als je zoekende bent als ADHD’er.

Blogs

Ook zijn er de laatste jaren veel blogs verschenen over ADHD. Hieronder een aantal die ik zelf wel interessant vond en de moeite waard om te bekijken.

Leuklevenmetadhd

Persoonlijk vind ik dit een ontzettend goed geschreven blog. Je ziet duidelijk dat het door iemand is geschreven die zelf AD(H)D heeft. Ze behandelt veel relevante onderwerpen met een positieve inslag. De maker van de blog spreekt veel uit eigen ervaring wat de blog ook authentiek maakt. Ze behandelt onderwerpen zoals het starten van je eigenbedrijf tot het geven van informatie over voeding. Ze wil vooral mensen inspireren om een vrij, avontuurlijk en bewust leven te leiden met AD(H)D en daarin is ze zeker gelaagd. 

ADHDblog

Deze blog is eigenlijk een platform waar veel onderwerpen over ADHD worden besproken. De site bestaat uit een forum van blogs en een platform waar je lid van kunt worden. De blogs lezen lekker weg en veel verschillende onderwerpen zoals voeding en medicatie komen aanbod. Ook de vormgeving is simpel en overzichtelijk. Echter mis ik wel onderwerpen zoals werk en lifestyle. Ook een zoekfunctie op de site zodat je meteen een bepaald onderwerp met de daarbij behorende artikelen kan vinden zou wel wenselijk zijn.  

Engelstalige websites:

engelstalig
Engelstalig

In het Engels zijn er veel websites over ADHD te vinden. Tot een paar jaar geleden waren deze sites leuker om te lezen dan Nederlandse sites. Anno 2020 is dat verschil er niet meer en kun je prima terecht op Nederlandse sites om meer te weten te komen over positiever leven met ADHD. Echter vond ik toch nog een site die zo compleet en goed geschreven is dat ik je deze niet wil onthouden.

Additudemag

Als er een site is die bijna alles heeft waar je als ADHD naar opzoekt bent dan is dat ADDitude. Dit platform heeft een magazine en een apart gedeelte voor leden. De site is mooi vormgegeven en de artikelen lezen lekker weg. Ze werken ook met bloggers en deze geven een inkijkje in hun ADHD leven. De site is positief ingesteld zoals je kunt verwachten van Amerikanen. Zelf kijk ik nog regelmatig op deze site omdat ze ADHD zien als een kans en niet als een probleem. Ik krijg altijd een positief gevoel en veel inspiratie van de artikelen en blogs op deze site. Additude raad ik je zeker aan als je geïnteresseerd bent in hoe andere landen omgaan met ADHD en als je inspiratie zoekt voor een positief leven met ADHD.  

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner