lifestyle

Een passief inkomen genereren voor ADHD’ers

Passief inkomen genereren essentieel voor mensen met ADHD.
Passief inkomen genereren.

Juist voor ADHD’ers is een financiële back-up belangrijk

Zoals veel mensen met ADHD al wel weten is het vaak voor ADHD-ers moeilijk om een baan voor een langere tijd vol te houden. Deels komt dit doordat ze op hun baan zijn uitgekeken maar vaak ook omdat ze niet paste in de omgeving waarin ze op dat moment werkte. Het is dan handig om naast een hoofdinkomen een extra inkomen te hebben waarmee je de tijd tot een nieuwe baan kan overbruggen. Het is eigenlijk ook vreemd dat je op één paard wedt als het om inkomen gaat. Zeker voor ADHD’ers is het dus belangrijk dat ze een vangnet hebben omdat een regelmatig inkomen bij ons minder vaak voorkomt. Wij zijn risico nemers en impulsief, wat betekent dat het ook wel eens fout gaat en je daardoor zonder inkomen komt te zitten. Een passief inkomen genereren uit je passie biedt dan uitkomst.

Een passief inkomen geeft je ook meer ruimte bij onderhandelingen of het zoeken naar een baan. Je hoeft immers niet meteen opzoek naar een baan waardoor je minder overhaast iets aanneemt om toch een inkomen te hebben. Ook sta je sterker in onderhandelingen met je werkgever. Mocht het namelijk stuklopen dan heb je altijd nog je passief inkomen. Dat geeft zelfvertrouwen en dat ziet de potentiële werkgever wat de kans op succesvolle onderhandelingen groter maakt. Daarnaast geeft een passief inkomen vrijheid. Hier zal ik in dit artikel meer over vertellen.

Maar wat is een passief inkomen nou eigenlijk?

Een passief inkomen is een inkomen dat niet gelijk staat aan het aantal uren wat je erin steekt of hoe hard je hebt gewerkt om dat inkomen te generen. Het in een inkomen waar je als het ware niets voor hoeft te doen. Dit klinkt geweldig natuurlijk maar om een passief inkomen te genereren moet er natuurlijk wel iets gedaan worden. Voordat je een passief inkomen kunt ontvangen moet er enige tijd en geld geïnvesteerd worden. Echter nadat je er een bepaalde hoeveelheid tijd en geld in hebt gestoken, kan jij achteroverleunen en komt er zonder dat je ervoor hoeft te werken geld uit je investering. Dit is het verschil met een baan waarbij je betaald krijgt naar het aantal uren dat je werkt en zodra je stopt, stopt ook je inkomen.

Waar kan je een passief inkomen uit halen?

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om passief inkomen te genereren. De bekendste vormen zijn waarbij je inleg (investering van geld) meer waard wordt zonder dat je er actief mee bezig bent. Voorbeelden hiervan zijn beleggen in aandelen en het bezitten van vastgoed. Je krijgt dan een jaarlijks bedrag (rendement) over deze investeringen op je rekening bijgeschreven zonder dat je er arbeid voor hoeft te verrichten. Dit noemt met ook wel: “het geld voor je laten werken”. Echter zijn er ook laagdrempelige vormen van een passief inkomen. Hierbij kan je dan denken aan een blog beginnen of een e-book uitgeven over een passie die je hebt. Je moet dan wel eerst het boek schrijven maar als het eenmaal af is kun je achteroverleunen en ontvang je een bedrag voor elk verkocht e-book.

Voordelen van een passief inkomen

Het hebben van een passief inkomen heeft een aantal voordelen. Ik heb er al een aantal besproken maar zet ze nog eens voor je op een rijtje:

  • Niet meer afhankelijk van één inkomen wat je onafhankelijker maakt ten opzichte van je baan.
  • Jij kan de tijd bepalen wanneer je ervoor werkt.
  • Een geagendeerd (klein) inkomen.   
  • Vrijheid: je kunt minder gaan werken of je hebt minder zorgen over geld.
  • Het geld wat je verdient met passief inkomen kun je weer investeren waardoor je sneller vermogen opbouwt zonder dat je er harder voor hoeft te werken. Zeg maar een vliegwieleffect op je vermogen.
  • Rust in je hoofd. Nu je een of meerdere passieve inkomstenbronnen hebt gecreëerd geeft dit rust. Je raakt niet zo snel meer in paniek als je een financiële tegenvaller hebt. Hierdoor heb je minder stress, waardoor je beter slaapt en zo heeft het ook een positief effect op je gezondheid.

Deze voordelen zijn daarom zeker een reden om een passief inkomen te creëren. Echter zijn er ook wat hobbels te nemen voordat je een passief inkomen kunt genereren. Zo moet je er eerst tijd in investeren en soms een klein kapitaal om bijvoorbeeld een website te maken. Wat met name voor ADHD’ers een nadeel kan zijn is dat het ook een hoge mate van discipline en geduld vergt. Zeker als je een blog of webwinkel begint zal het even duren voordat je er een inkomen uit kunt halen. Daarnaast moet de website onderhouden worden om aantrekkelijk te blijven voor bezoekers zodat ze blijven terugkomen. Dit kan voor ADHD’ers nog wel eens een nadeel zijn omdat het repeterend werk is. Het is daarom zeker voor ADHD’ers zeer belangrijk om echt iets te kiezen waar ze een passie of interesse in hebben (hyperfocus). De kans is anders groot dat na een aantal maanden de motivatie afneemt en je de handdoek in de ring gooit.

Welke bronnen zijn er voor een passief inkomen:

1 Blog

blog beginnen voor passief inkomen
Blog beginnen.

Een laagdrempelige manier om een passief inkomen te generen is een blog beginnen. Althans, als je over een onderwerp blogt waar je graag veel tijd in wilt steken. Als je een passie hebt, dan wel een interesse in een bepaalde niche, dan kun je hier een aardig inkomen uithalen. Bedenk wel dat het minimaal een jaar duurt voordat je geld gaat verdienen. Je zult eerst veel content moeten plaatsen en bezoekers naar je blog moeten trekken voordat je blog geld waard wordt. Hoe meer bezoekers hoe meer inkomsten.

Je kunt vandaag nog een blog beginnen via WordPress. WordPress is zeker voor beginners prima software om te beginnen met bloggen. Je kunt ervoor kiezen om op de site van WordPress een blog te beginnen. Echter raad ik je aan om de software te downloaden en zelf een website te bouwen want dat komt toch iets professioneler over. Zelf zit ik bij one.com maar er zijn verschillende aanbieders waar je een domeinnaam en hosting kunt kopen. Overigens is het “bouwen” van een website niet moeilijk en zelfs een leek kan het binnen één dag leren.

2 Webshop

webshop voor passief inkomen
Webshop beginnen.

Een andere manier om een aardig inkomen te genereren is een webshop beginnen. Vooral onder jongeren en scholieren is dit erg populair. Waar je vroeger nog zelf een website moest bouwen en producten fysiek werden ingekocht uit een ver land met eigen opslag, is dat nu allemaal verleden tijd. Je kunt nu op Bol.com of Amazon je eigen online shop openen en beginnen met verkopen. Op Chinese webshops koop je goedkoop in en verkoopt dit duurder door (marge) op je eigen webshop naar de Nederlandse consument. Je hoeft de producten niet meer fysiek op te slaan want via dropshipping wordt het product meteen naar de klant verzonden.

Dit kan zeer lucratief zijn al geldt ook hier dat het een jaar kan duren voordat je er echt iets mee gaat verdienen. Vaak moet je veel research doen om te kijken waar vraag naar is. Daarna de leveranciers uitkiezen en als dit allemaal is uitgezocht kan je beginnen met het product te verkopen. Ook hier geldt dat geduld en discipline belangrijk eigenschapen zijn die je nodig hebt om te slagen. Hier kun je een boek kopen over hoe je een succesvol e-commerce bedrijf kunt opzetten. Echter is de informatie ook gewoon gratis op internet te vinden. Mocht je tijd over hebben dan raad ik aan dat te doen.

3 Affiliate marketing

Affiliate marketing voor een passief inkomen
Affiliate marketing kan zeer lucratief zijn.

Affiliate marketing is eigenlijk niks anders dan reclame maken voor een product van een ander op jouw website of social media kanaal. Als jouw blog veel bezoekers trekt dan is het lucratief om daar verwijzingen (links) van producten naar bijvoorbeeld Bol.com op te zetten. Je krijgt dan een percentage van het bedrag dat Bol.com ontvangt voor elk verkocht product. Dit kan aardig oplopen als jij bijvoorbeeld hoofdtelefoons aanprijst van honderden euro’s of producten met een groot volume. Meestal ligt het percentage tussen de 8%-20%. Dus als je honderden dan wel duizenden bezoekers per maand op je website komen dan kun je met affiliate een modaal inkomen verdienen.

Bedenk wel dat dit niet meteen zal gebeuren. Er gaan vaak jaren overeen voordat jouw site veel bezoekers trekt maar als het eenmaal gaat lopen zijn de inkomsten ook aanzienlijk. Ook ik gebruik affiliate marketing op deze site al is het niet mijn doel om er rijk van te worden. Als de kosten van de site hiermee gedekt worden ben ik tevreden. Je kunt hier een cursus kopen die uitlegt hoe je affiliate marketing kunt inzetten voor een passief inkomen. Mocht je al meteen willen beginnen omdat je al een website hebt dan kun je onder andere bij Tradetracker je site aanmelden voor affiliate marketing.

4 Verhuren van je bezit (auto, huis, gereedschap)

verhuren van bezit voor een passief inkomen
Verhuur je kamer of appartement voor extra inkomsten.

Een makkelijke om extra inkomen te genereren is gewoon je bezittingen verhuren. Veel mensen verhuren tegenwoordig hun auto. Dit levert al snel een paar honderd euro op. Naast de auto kun je ook een kamer of je klus-gereedschap online zetten. Vaak gebruik je deze maar zelden en zo verdien je er dus ook nog wat aan.

5 Verkopen van je creaties (foto’s, breiwerk, potten etc.

passief inkomen met iets wat je maakt of creëert
Verkoop je foto’s.

Als je een creatieve ADHD’er bent klinkt dit als muziek in je oren. Veel ADHD’ers zijn creatief en maken vaak in hun vrije tijd allerlei soorten creaties. Dit kunnen photo’s zijn maar ook borduurwerk of prints voor T-shirts. Er zijn verschillende sites zoals Etsy waar je deze kunt aanbieden. Als je er goed in bent is er vaak altijd wel iemand te vinden die het graag wil hebben. Daarnaast kun je het ook commercieel aanpakken. Sites zoals Shutterstock betalen graag voor jouw foto’s. Meestal zijn het foto’s die in advertenties of nieuwssites worden gebruikt. Denk dus creatief-commercieel en je kunt met je hobby er een aardig passief inkomen mee verdienen. Ook hiervan is een boek te koop die alle in en outs prijs geeft voor het starten van een fotobusiness.

6 Geld beleggen in aandelen, vastgoed of een (online) bedrijf

passief inkomen maken door te handelen in aandelen
Vooral op langere termijn kan handelen in aandelen interessant zijn.

Mocht je al wat geld hebben dan kun je dat investeren om er een passief inkomen uit te halen. De meest bekende optie is beleggen in aandelen. Je kunt al met een klein bedrag aandelen kopen. Als je risico durft te nemen en je wilt snel meer rendement behalen dan kun je als daytrader in opties handelen. Je kan dan orders plaatsen om te kopen en verkopen aan het begin en einde van de dag. Echter moet je wel behoorlijk wat kennis hebben voordat je daar succesvol in kunt zijn. Wil je echt gaan beginnen met day trading dan kan je hier een masterclass volgen, en leer je de in en outs van het beleggen in aandelen en andere beleggingen. Naast beleggen kan je ook handelen in Bitcoins. Mocht je daar interesse in hebben dan kan je hier meer informatie (cursus) vinden.

Wat minder geld kost is het kopen van een online bedrijf. Je koopt al een online bedrijf voor een paar honderd euro. Echter hoe succesvoller de website hoe hoger de vraagprijs. Daarnaast kun je ook via crowdfunding je inkopen in een bedrijf. Zeker als je interesse hebt in het product wat ze maken is dit een leuke manier om extra geld te verdienen. Echter geldt ook hiervoor: resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

7 E-cursus maken van een passie die je hebt

E-cursus kan interessant zijn als je een passie hebt
E-cursus kan interessant zijn als je veel kennis hebt over een bepaald onderwerp.

Vaak heb je niet door dat je iets kunt waar andere mensen graag voor willen betalen. Kennis van software is daarvan een goed voorbeeld. Zeker als het om software gaat zoals Photoshop of Lightroom. Tegenwoordig maken veel mensen foto’s en die willen ze meteen posten op social media. Om deze wat op te leuken heb je programma’s als Photoshop nodig. Als jij ervaring hebt met dit programma dan kun je tutorials, masterclass of een cursus hierin geven. Bedenk dat de meeste mensen niets weten van de software en al blij zijn dat ze kennis opdoen met jouw cursus. Je kunt makkelijk 20-30 euro per uur vragen als je goed bent. Ook kun je snel via mond op mondreclame een klantenbestand opbouwen. Daarnaast is de drempel om te beginnen laag want een advertentie op marktplaats is zo geplaatst.

8 (E-)book uitgeven over een passie die je hebt.

e-book uitgeven voor een passief inkomen
E-book maken kan je naamsbekendheid vergroten.

Stel je hebt een enorme passie voor fotografie of je bent goed in het maken van websites via WordPress. Je hebt je er al jaren in verdiept en het valt je op dat vaak mensen jou om advies vragen. Denk er dan eens over na om je kennis op te schrijven en er een e-book van te maken. Vaak willen mensen graag voor iets betalen wat hun verder helpt om hun gestelde doelen te behalen. Als jij kennis hebt en je kunt dat overzichtelijk stap voor stap opschrijven dan is de kans groot dat mensen je boek willen kopen. Zeker als je het begrijpelijk kunt opschrijven en het kennis is die veel mensen willen hebben. Vaak bieden “experts” het e-book gratis aan om naamsbekendheid te genereren. Op deze manier worden ze een autoriteit op een bepaald gebied. Dit betekent veel bezoekers , wat weer zorgt voor hogere reclame-inkomsten.

9 Handeltje op marktplaats beginnen

Producten verkopen op ebay of marktplaats kan een goed passief inkomen opleveren
Begin met spullen te verkopen op Marktplaats of Ebay.

Als je van nature een handelaar bent of je vindt het leuk om te onderhandelen dan is dit een leuke optie. Je koopt in China of waar dan ook producten (fysiek). Deze verkoop je dan via marktplaats voor een hoger bedrag door in Nederland. Zeker voor mensen die niets hebben met online verkopen is dit een goede optie. Bedenkt wel dat je dus een opslagruimte moet hebben. Vaak is dit een opslagbox die je per maand kunt huren. Tegenwoordig is het huren van opslagruimte niet erg duur meer en maakt dus een handeltje in bijvoorbeeld skikleding aantrekkelijk. Als je niet precies weet hoe te starten op Marktplaats dan kan dit boek je op weg helpen.

Conclusie

Passief inkomen maakt dat je kan leven zoals je wilt
Met een passief inkomen kan je meer genieten van het leven.

Zoals je hebt kunnen lezen in dit artikel zijn er ontzettend veel mogelijkheden om een passief inkomen te genereren. Ik denk dat het zeker een goede optie is als je maar gemotiveerd bent om het minimaal een jaar vol te houden. Want dat is zeker de tijd die je nodig hebt voor het opbouwen van een passief inkomen. Als je iemand bent die snel resultaat wilt zien dan is het misschien beter om te zoeken naar andere “extra” inkomsten. Echter is het hebben van een passief inkomen voor ADHD’ers een prima optie om extra financiële stabiliteit te creëren. Het hebben van een passief inkomen geeft namelijk rust. Mocht je niet helemaal de baan hebben die bij je past dan kun je met een passief inkomen meer tijd besteden aan dingen in het leven die je wel energie geven of nog belangrijker: vrijheid!

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner