lifestyle

Apps en tools om beter overzicht te houden

Apps en tools om beter overzicht te houden

De vakantie is gelukkig voor velen nog niet afgelopen maar het einde komt helaas wel in zicht. Voor mij is dit altijd een goed moment om te kijken of ik dingen anders kan doen. Zoals het beter organiseren of managen van mijn (werk) projecten (doelen). Ik gebruik nu een bullet journal en dat gaat prima als ik een regelmatig schema heb en niet te veel projecten (doelen) tegelijkertijd doet. In dit artikel heb ik het al over deze handige tool gehad.

Overzicht kwijt

Ik ben echter een nieuwe baan als consultant begonnen en moet hiervoor veel studeren. Daarnaast ben ik ook nog zelfstandige dus veel zaken lopen nu door elkaar heen. Het hebben van een gestructureerde planning is belangrijk omdat ze je zo makkelijker je doelen kunt halen. Als deze niet gehaald worden doordat je het overzicht bent kwijtgeraakt zorgt dit voor extra frustratie. Juist het hebben van doelen is iets wat je verder helpt in je ontwikeling en dus goed moet plannen.

Bullet journals kan je dus goed gebruiken om je projecten in te plannen. Wil je echter verschillende projecten in een oogopslag zien dan kan je ook andere tools gebruiken. Tools of apps die je helpen projecten automatisch te synchroniseren in je agenda of de taken verdelen in verschillende lijstjes. Zo zie je bijvoorbeeld wat prioriteit heeft en wat nog even kan wachten. Zelf vind ik het prettig om een soort van dashboard te hebben wat er allemaal moet gebeuren en dit in kleine projecten op te delen. Mocht een project hoge prioriteit hebben en er komt iets tussen door dan kan je snel zien wat je nog moet doen om de deadline alsnog te halen.

Daarom hieronder een aantal handige apps / tools die je helpen mij het managen van je goals, projecten en taken:

Forest

Deze app helpt bij het verbeteren van de concentratie door een virtuele boom te laten groeien terwijl je gefocust blijft. Als je de app verlaat voordat de tijd is verstreken, zal de boom sterven. Het helpt dus om afleiding te voorkomen. De app maakt gebruik van de pomodore-techniek. Het is vooral een interessante app voor mensen die zichtbaar resultaat willen zien voor hun inspanning. Ook mensen die game minded zijn en plezier halen uit gamen zullen dit een handige tool vinden om te focussen. Op deze website kan je nog andere apps vinden die ook gebruik maken van de pomodore-techniek.

Todoist

Een allround takenlijst-app waarmee je taken kunt organiseren, plannen en prioriteren. Het heeft ook herinneringen en synchronisatie tussen apparaten, zodat je altijd op de hoogte bent van je taken. Deze app/tool is vooral handig omdat het een duidelijk overzicht laat zien. Het is ook makkelijk in gebruik en daarom voor iedereen aan te raden.

Any.do

Een app net als Todoist voor takenbeheer, herinneringen en heeft daarnaast een strakke interface. Eigenlijk doet het niet onder voor Todoist, alleen is Any.do wat meer gericht op persoonlijk gebruik. Ook hebben ze allebei een gratis versie dus ik zou ze allebei uitproberen. 

Trello

Een visueel projectmanagementplatform dat gebruik maakt van kaarten en borden om taken en projecten te organiseren. Het is een geweldige tool voor mensen die een voorkeur hebben voor visueel denken. Deze tool is voor ADHD’ers daarom misschien wel de beste optie van alle tools. Trello is gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en gemaakt voor beelddenkers dus ideaal voor de ADHD’er.

Evernote

Een notitie-app waarmee je tekst, afbeeldingen, spraakmemo’s en meer kunt vastleggen en organiseren. Deze app/tool is handig als je veel notities moet maken of veel ideeën hebt die je snel moet kunnen noteren. Je kan ze vervolgens in categorieën indelen en later projecten of taken van maken.  

RescueTime

Deze app houdt je digitale activiteiten bij en geeft inzicht in hoe je je tijd online doorbrengt. Het kan je helpen bewust te worden van afleidende gewoontes en waar je je focus kunt verbeteren. Deze app/tool is vooral handig als je het gevoel hebt dat je niets gedaan hebt maar toch de hele dag aan het werk bent geweest. Vaak heb je niet door dat je veel tijd op nieuwssites doorbrengt of even door Instagram tijdlijn scrolt. Het zijn voor je gevoel maar korte momenten maar als je alles bij elkaar optelt gaat het vaak om uren. Deze app geeft je daar inzicht in.

Conclusie

De bovenstaande apps hebben één ding met elkaar gemeen: focus overzicht krijgen en bewaren in het bereiken van je doelen in je werk en privé leven. Iedereen heeft een andere voorkeur van werken en organiseren. Zoek de app/tool uit die het beste past bij jouw werk/levensstijl. Ben je chaotisch en wil je niet veel tijd doorbrengen met organiseren ga dan voor een tool met een simpele interface en weinig extra opties. Zo houd je het langer vol en haal je makkelijker en sneller je doelen zodat je een positief leven kan leiden met ADHD.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner