lifestyle

The law of Attraction: interessant voor ADHD?

The law of Attraction interessant voor ADHD?

Laatst kwam ik een video tegen van een persoon die vertelde over The law of attraction. Ik was gefascineerd door deze filosofie en ik dacht meteen aan hoe wij als ADHD’ers hier iets aan kunnen hebben. Is the law of attraction interessant voor mensen met ADHD?

De law of attraction is een filosofie die in veel methodes wordt gebruikt. Je hebt de Miracle Morning van Hal Elrod bijvoorbeeld, maar ook Napoleon Hill’s Think and grow rich en in tal van andere zelfhulpmethodes en boeken waar deze filosofie in terugkomt. Het komt erop neer dat je eerst een voorstelling maakt van wat je wilt bereiken en daarna je mindset gaat veranderen om dat doel te bereiken en tot actie overgaat. Hiervoor gebruik je “truckjes”. De bedoeling is dat je met een positieve mindset en gedrag kansen en mogelijkheden aantrekt. Je “straalt” succes en enthousiasme uit over jouw doel en dat werkt aanstekelijk op mensen die jou helpen om je doelen te bereiken.  

Mindset

Maar hoe krijg je die mindset veranderd? Het begint met eerst concreet te hebben wat je wilt bereiken. We nemen als voorbeeld dat je een standup comedian wilt worden. Je beeld je in dat je al succesvol bent. Dat je al prijzen hebt gewonnen en volle zalen trekt. Wat je daarbij voelt schrijf je op: je voelt je zelfverzekerd en bent gelukkig in wat je doet. Je schrijft alles tot in detail op zodat je het ook echt gaat voelen. Daarna maak je een mood/ vision board van een stuk A1 papier en gaat plaatjes en woorden op dit vel papier plakken die associëren met een succesvolle stand-up comedian. Dit hang je pontificaal boven je bed of in de huiskamer zodat je jouw droom of goal iedere dag ziet. Tegenwoordig maken mensen ook mood en vision boards op applicaties als Pinterest en Freeform. Doordat je elke dag aan je doel wordt herinnerd blijf je gemotiveerd en geïnspireerd om dat doel te halen.

Affirmations

Vervolgens maak je affirmations (toekenning, aanneming). In dit artikel heb ik hier ook al wat over geschreven. Deze affirmations zijn het tegenovergestelde van wat je nu denkt: “ik kan nooit een stand-up comedian worden want ik ben toch niet grappig“. De affirmation wordt: “ik ben grappig en gevat en daarom word ik een goede stand-up comedian“. Affirmations zijn dus een hulpmiddel om je een bepaalde negatieve gedachten om te zetten naar een positieve gedachten. Hierdoor kweek je zelfvertrouwen in je eigen kunnen.

De affirmations zijn een zeer belangrijk onderdeel van de mindset. Ze zorgen er namelijk voor dat je ook echt gaat geloven dat je een goede stand-up comedian bent. Je negatieve mindset verandert hierdoor naar een positieve mindset en je gaat zelfverzekerdheid uitstralen. Ook ga je stappen durven zetten die je anders niet zou doen. Je gaat kansen zien omdat je openstaat voor alles wat met stand-up comedie te maken heeft. Je gaat try-outs doen of kijken bij andere stand-up comedians hoe zij een show maken. Hierdoor word je geïnspireerd en gemotiveerd door mensen uit het vak die je vervolgens verder helpen met jouw droom. Omdat je positief over jezelf praat en uitstraalt dat je vertrouwen in jezelf hebt trek je deze talentvolle mensen aan.

Fake it till you make it

Je hoort vaak de term “fake it till you make it” van mensen die succesvol willen zijn in de wereld waar ze graag in willen werken. Ook dát is dus een onderdeel van law of attraction. Stel dat je een succesvolle entrepreneur wilt worden. Je moet veel gesprekken voeren en jezelf presenteren is dan zeer belangrijk. Je kan dan in een Toyota Starlet aankomen rijden maar dan straal je niet die succesvolle entrepreneur uit. Koop dan een betere auto die dichter bij je toekomstige status van succesvolle entrepreneur ligt. Desnoods huur je een auto voor een dag. Als je dan aankomt in die mooie auto en je hierdoor zelfverzekerd voelt omdat je weet dat je succes uitstraalt dan vergroot dat je kansen. Ga leven en gedragen hoe jouw ideale ik en leven eruitziet. Kleed je zo, leef zo en gedraag je zo. Dit betekent niet dat je je in de schulden moet steken natuurlijk.

Weet wat je wilt en stel doelen

Toch klinkt het simpeler dan dat het is. Belangrijk is dat je heel goed weet wat je wilt bereiken en er ook echt voor wilt gaan. Dat je er bijna alles voor overhebt en duidelijke doelen stelt en daar de affirmations op afstemt. Je moet elke dag met je doel bezig zijn en niet met minder genoegen nemen. Het vergt veel discipline maar je zult zien dat je in een paar weken vaak al meer hebt bereikt dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

Eerst jezelf leren kennen

ADHD’ers die op latere leeftijd zijn gediagnosticeerd komen vaak uit een situatie dat ze weinig zelfvertrouwen hebben. Al die jaren hebben ze zich anders voorgedaan en doelen opgesteld die helemaal niet bij hun paste. Ik denk dat juist voor deze ADHD’ers de theorie van “law of attraction” veel kan betekenen. Het begint dat je moet nadenken over wat je echt wilt. Veel ADHD’ers weten dat niet omdat ze altijd in een keurslijf hebben gezeten. Dit proces zal een tijd duren want je moet helemaal jezelf gaan doorgronden. Wat kan ik goed? Wat vind ik nou echt leuk? Waar krijg ik energie van. Wat is mijn visie voor de komende 5-10 jaar? Pas als je al deze vragen hebt beantwoord ga je aan de slag. Als je al begint voordat je een duidelijke visie hebt dan ga je maar wat doen en raak je de motivatie kwijt. Wij ADHD’ers hebben vaak jaren en soms tientallen jaren een leven geleid wat niet bij ons paste. De filosofie van law of attraction kan de filosofie / methode zijn die voor deze ADHD’ers de manier is naar een positief leven met ADHD.

De stappen nogmaals op een rijtje:

1 Creëer een positieve mindset

Visualiseer dat je dromen uitkomen en dat je succesvol bent en niet op wat je nu niet hebt. Gebruik positieve bewoordingen en vermijd negatieve woorden zoals: “ik wil niet verliezen” naar “ik ga winnen”. Ben dankbaar voor wat je hebt en trek elke angst in twijfel.  

2 Ga over tot actie en maar een mood / vision board

Schrijf je doelen op en kijk hier elke dag naar. Doe elke dag een kleine taak die je dichterbij je doel brengt. Sta regelmatig stil bij het harde werken dat je erin stopt en kijk of meer of minder nodig is. Zeg opbeurende woorden tegen jezelf om weer in actie te komen als het even tegen zit. 

3 Reageer op tegenslagen en zet ze om in positiviteit

Zet tegenslagen om in leermomenten en kijk hoe je het de volgende keer beter kan doen. Blijf niet hangen in negatieve gedachten als iets niet is gelukt. Je faalt niet maar je leert ervan. Verwijt jezelf niet iets wat buiten je controle ligt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner