lifestyle

App’s en hebbedingetjes voor mensen met ADHD

APP'S en hebbedingetjes voor ADHD

Ik heb eerder al een artikel geschreven over ADHD en welke gadgets of hulpmiddelen handig zijn voor ADHD’ers. In dit artikel zal ik app’s en hebbedingetjes voor mensen met ADHD bespreken die je als ADHD’er in huis moet hebben. Deze hulpmiddelen kan je gebruiken om je ADHD-brein te trainen of om meer zelfvertrouwen te geven.

Leesvoer dat je een boost geeft:

Focus aan/uit

Dit boek gaat over hoe het brein werkt en waarom we zo moeilijk kunnen focussen. Mark Tigchelaar (neuropsycholoog) legt uit dat met een paar simpele handelingen je de vier concentratielekken kunt dichten en je daardoor meer gedaan krijgt. Laat bijvoorbeeld je mobiel thuis als je even gaat wandelen en staar 5 minuten per dag naar het plafond. Hierdoor krijgt je brein een pauze en kun je er daarna weer tegenaan.

Ons brein staat namelijk constant aan en dat kost veel energie. Burn-out’s zijn vaak niet het gevolg van hard werken maar eerder van stress dat veroorzaakt wordt door een gebrek aan controle. Door de tips van Mark op te volgen zul je merken dat je makkelijker kunt focussen en ’s avonds nog energie over hebt. Er is nu ook een digitale versie beschikbaar.

The subtle art of not giving a fuck (de Edele kunst van not giving a fuck)

De schrijver (Mark Manson) van dit boek had eerst een blog waarin hij artikelen schreef over hoe om te gaan met meningen en oordelen van anderen. Hoe je je eigen leven moet leiden en je moet focussen op wat voor jou in het leven belangrijk is. Uiteindelijk besloot hij er maar een boek over te schrijven wat een bestseller is geworden. Het boek gaat anders dan de titel doet geloven over dat je juist wel een fuck om iets moet geven, maar alleen aan zaken die belangrijk zijn zoals vrienden, familie en jouw ambitie. Meningen, opinies, culturele regels van anderen? Laat ze links liggen. Focus je alleen op zaken die er voor jou toe doen en volg je eigen pad.

Een interessante quote uit het boek: “Heb schijt aan alles maar heb wel empathie en gedraag je niet als een klootzak en kom op voor jezelf”. Hier zit een wijze les in voor ADHD’ers. Wij neigen vaak te willen pleasen en te voegen naar anderen. Als je dit boek hebt gelezen ben je daarvan genezen. Mijn voorkeur gaat uit naar de Engelse versie maar mocht je de Engelse taal niet machtig zijn dan kun je altijd nog de Nederlandse versie kopen.

Brein training:

Jongleren

Deze tip kwam van schrijver Mark Tigchelaar uit het boek Focus Aan / Uit waar ik eerder in dit artikel al een recensie over heb geschreven. Het brein is op verschillende manieren te trainen. Jongleren is daarbij een goede training om beide hersenhelften te stimuleren. Als je beide hersenhelften gebruikt dan kun je beter onthouden, associaties leggen en informatie verwerken. Er zijn meerdere trucjes om je hersenhelften te trainen zoals met je ene hand een cirkel en met je andere hand een vierkant tekenen. Hier vind je een instructie filmpje over hoe je kunt leren jongleren. Mocht je het leuk vinden dan kun je onder andere hier jongleer ballen kopen.

Handige hulpmiddelen:

App: Google Keep

ADHD’ers hebben moeite met plannen maar ook met dingen onthouden. Zeker als het ad-hoc gebeurt. Google App is een digitaal notitieboekje waar je meteen je ideeën of andere zaken in kunt noteren. Het voordeel van deze app is dat wat je hebt genoteerd meteen kunt delen of een herinnering van kunt aanmaken. Daarnaast kun je Google Keep synchroniseren met je apparaten. Erg handig voor een ADHD’er.

Notitieboek

Als je niet van digitaal houdt dan kun je altijd nog kiezen voor een papieren versie. Ik zou aanraden te kiezen voor een middenformaat A5. Kies daarnaast voor een notitieboek waarbij je een pen aan vast kunt maken want die raak je anders kwijt.

Noise Cancelling hoofdtelefoon

In meerdere artikelen al besproken en echt een must voor mensen met ADHD. Je kan eindelijk naar de supermarkt op zaterdagmiddag of studeren in een drukke bibliotheek. Het blokt alle geluiden van buitenaf en geeft daarnaast ook nog perfect geluid. Zelf vind ik het een van de beste uitvindingen van de laatste jaren. Elke ADHD’er zou er een moeten kopen want het maakt het leven met ADHD een stuk gemakkelijker. Bol.com heeft nu een flink aantal NC-hoofdtelefoons in prijs verlaagd.

Oordoppen

Naast een NC-hoofdtelefoon zijn een paar oordoppen ook erg belangrijk in het standaardpakket van een ADHD’er. Je kunt ze gebruiken om te slapen maar er zijn ook ADHD’ers die ze indoen in een winkel of supermarkt om alle omgevingsgeluiden en prikkels te blokkeren. Zeker in winkels waar veel publiek is zijn oordoppen soms bittere noodzaak.

Smartplanner van Moleskine

Als je moeite hebt met plannen dan is een Moleskine planner een goede optie. Compact en overzichtelijk en ziet er strak uit. Ideaal als je graag op papier wilt plannen.

Time timer Watch

Een aftelklok maar dan als een rode schijf die kleiner wordt of met schermtijd. Perfect om taken mee uit te voeren die binnen een bepaalde tijd gedaan moeten worden. Je kunt in een oogopslag zien hoeveel tijd je nog hebt en dat is vrij handig als je visueel bent ingesteld. Ik merk zelf dat ik mij beter focus als ik deze klok gebruik. Ook ideaal als je geen besef van tijd hebt. In een eerder artikel heb ik over deze klok al wat geschreven. Echt een aanrader als je moeite hebt met focussen of altijd het idee hebt dat je moeilijk tijd kunt inschatten.

Douche klok

ADHD’ers hebben dus moeite met de tijd inschatten van een handeling of taak. Zeker als het iets is wat ze graag doen (hyperfocus). Onder de douche staan is vaak iets waar je langer onderstaat dan dat je er tijd voor hebt. Ik heb zelf ook altijd moeite om eruit te komen. Op een koude ochtend is een warme douche heerlijk maar kost vaak net iets teveel tijd. De douche klok is dan ideaal. Zodra het alarm afgaat moet je eruit! En dat betekent ook dat je tijdens het douchen niet hoeft af te vragen of je er niet al té lang onder staat. Ideaal dus!

Keyfinder

In de ochtend snel weg en dan beseffen dat je sleutels nog in je andere jas zitten. Of dat je een uur aan het zoeken bent omdat je bij thuiskomst je sleutels in een hoek hebt gegooid want je was even overprikkeld of gefrustreerd. ADHD’ers staan bekend om het feit dat ze alles kwijtraken of vergeten. Ik ken helaas een aantal mensen die regelmatig hun vrienden moeten bellen om of ze hun reservesleutel kunnen ophalen. De Keyfinder is dan de ideale oplossing. Maar je kunt hem ook voor andere dingen gebruiken zoals het vinden van je portemonnee na een avond stappen.

Medicijn-horloge

Een horloge wat tegen je zegt wat je wanneer moet doen. Klinkt ideaal en dat is het ook! Dit horloge geeft een signaal bij elke taak of afspraak. Vaak is dat medicatie innemen maar het kan ook een belletje naar huis zijn of een belangrijke deadline. Erg handig en zeker voor ADHD’ers die moeite hebben met overzicht houden en plannen.

Smartwatch

Naast het medicijn-horloge is de Smartwatch een ontzettend handig middel om je planning bij te houden of om je medicatie op tijd in te nemen. Je kunt daarnaast je agenda checken, e-mails lezen en notities bekijken dus ideaal als je vergeetachtig of even het overzicht kwijt bent.

Weighted blanket

De verzwaringsdeken is misschien wel mijn favoriet onder de hulpmiddelen. Toen ik er iemand over hoorde praten dacht ik dat het een grap was. Het is een deken maar dan een aantal kilo verzwaard. Je ligt dus onder een deken van ongeveer acht kilo te slapen…..ik vond het een raar verhaal maar er wordt gezegd dat het vooral goed werkt bij kinderen en volwassenen met ADHD, autisme en andere aanverwante “stoornissen”. Toen ik ging Googelen zag ik tot mijn verbazing dat er veel positieve recensies worden geschreven over deze dekens. De deken wordt gebruikt om kinderen en volwassenen met slaapproblemen een betere nachtrust te geven. Op internet las ik verhalen van mensen die na jaren slecht slapen eindelijk weer een nacht doorsliepen. Ik ben nieuwsgierig geworden en heb er ook een gekocht.

De dekens zijn in verschillende prijsklassen, gewicht, maten en materiaal te koop. Ik heb een goedkope van 48 euro gekocht. Na een week onder de deken te hebben geslapen kan ik oprecht zeggen dat het werkt. Dit merk ik niet alleen doordat ik ’s nachts minder vaak wakker word maar ook op mijn Fitbit zie ik dat mijn diepe slaap significant is toegenomen. Zeker na een vermoeiende dag is het heerlijk om onder een verzwaringsdeken te kruipen. Al je spieren ontspannen en je valt daardoor snel inslaap. Echt een aanrader voor ADHD’ers met slaapproblemen!

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner