zelfhulpboek
lifestyle

Boeken voor verandering in je leven

Boeken die je gelezen moet hebben als ADHD'er

Het roer moet om

Je leeft je leven en voor dat je het weet is wéér een jaar voorbij. Echt gelukkig ben je niet maar je gaat door omdat verandering te veel energie kost of angst bij je oproept. Toch komt er een moment dat je realiseert dat het zo niet langer kan. Dit kan door een moment of situatie komen dat je wakker heeft geschud en beseft dat er verandering nodig is. Vaak zijn het momenten dat je realiseert dat een bepaalde gedachte of aanname niet klopt. Dat je houvast geen houvast bleek te zijn. Zekerheden waren toch geen zekerheid. Het roer moet dus om.

Waar te beginnen….

Veel mensen, en zeker mensen met ADHD, weten dan niet goed waar te beginnen. Je wilt oude ongezonde gewoontes overboord gooien of eindelijk eens focussen op je passie of zaken die wél energie geven. Eindelijk je dromen echt na gaan jagen of relaties beëindigen met mensen die je alleen maar energie kosten.

Maar hoe pak je dat aan? Mijn eerste advies is om een coach te nemen. Deze dient vooral als klankbord, sparringpartner of stok achter de deur. In dit artikel heb ik de noodzaak van een coach al eens beschreven. Maar soms is een coach een te grote stap of financieel niet haalbaar.

Gelukkig zijn er een aantal goede boeken geschreven die je handvatten kunnen geven om je leven te veranderen. Hieronder zal ik er een aantal kort toelichten. Deze 10 boeken heb ik gekozen omdat ze inzichten geven over hoe je nu leeft en hoe dit te veranderen om eindelijk je ideale leven te gaan leiden.

Top 10 boeken voor verandering

1 Atomic Habits (Elementaire gewoontes)

Dit boek geeft inzicht in hoe kleine veranderingen leiden tot grote prestaties in het leven. Stel dat je gezonder wilt leven. Meestal stel je dan als doel om meteen drie keer in de week te gaan sporten. Dit boek laat zien dat je beter eerst kan kijken waarom je gezonder wilt leven. Wat is de werkelijke reden dat je wilt afvallen? Pas daarna begin je met een hele kleine verandering in je gedrag. Je pakt de trap naar de 4e etage in plaats van de lift. Elke dag verbeter je dit gedrag met 1%. Daarnaast zijn er een aantal eisen waaraan een bepaalde gewoonte aan moet voldoen om deze vol te kunnen houden. Ook het visuele aspect wordt besproken. Zo kom je erachter waarom bepaalde voornemens nooit lukken (als je altijd fruit onder in de koelkast legt bijvoorbeeld). Dit boek is aan te raden als je het gevoel hebt dat je gewoontes en dagelijkse sleur jou tegenhouden om te veranderen.   

2 The subtle art of not giving a fuck (De edele kunst not giving a fuck)

In dit artikel heb ik hier al een review over geschreven. De schrijven wil jou laten inzien dat je aan bepaalde zaken geen energie en tijd moet besteden. Je kan niet altijd de beste zijn en het leven is niet altijd eerlijk. Accepteer dat het leven hoogte en dieptepunten kent en je die moet omarmen. Dat je niet altijd positief bent en kunt zijn. Geef toe dat je iets niet kunt of weet. Dat je ook zwaktes hebt en feilbaar bent. Zodra je dat accepteert ontstaat er ruimte en rust in je hoofd en ben je veel gelukkiger in het leven. Je gaat inzien dat bepaalde zaken die klein zijn eigenlijke heel veel betekenen zoals regelmatig langsgaan bij je ouders of oma. Dit zal je onthouden maar niet die tijd die je steekt om extra geld te verdienen om luxe producten te kopen om erbij te horen.

3 Focus

Ook over dit boek heb ik al eens een review geschreven. Zeker voor mensen met ADHD is dit boek erg interessant. De schrijver legt uit hoe het brein werkt en waarom bepaald gedrag ervoor zorgt dat je zaken niet gedaan krijgt. Mensen klagen vaak dat ze de hele dag op kantoor hebben gezeten maar nog steeds het gevoel hebben dat ze niets gedaan hebben. Hoe komt dat? Met voorbeelden legt hij uit dat op het eerste gezicht kleine handelingen grote gevolgen hebben (even op smartphone kijken en bij wakker worden meteen berichten op je telefoon lezen). Dat ook voeding een belangrijke rol speelt (snelle suikers zorgen maar even voor concentratie en daarna een dip). Daarnaast geeft de schrijver tips hoe je beter kunt focussen en dat met bepaalde oefeningen (jongleren) je brein traint en daarmee in goede conditie houdt.

4 De kracht van het nu

Dit boek is misschien wel een van de bekendste boeken als het gaat om zelfhulpboeken. Eckard Tolle wil je laten inzien hoe gedachten en gevoelens effect op jou hebben. Je ego die je zelf hebt gecreëerd los te laten en je over te geven aan het Nu. Blokkades die je hebt opgebouwd in de loop van je leven los te laten door alleen in het Nu te leven. Dit boek is vooral interessant als je het gevoel hebt dat je niet verder komt in het leven door zaken die in het verleden zijn gebeurd. Dat je gevoelens van woede en verdriet niet los kan laten en daardoor blijft hangen in negatieve emoties. Leef in het Nu en laat je ego los. Dat werkt bevrijdend en uiteindelijk tot een gelukkiger leven.

5 Think and grow rich

Als je alles wilt weten over hoe je je goals kunt bereiken dan is dit boek een aanrader. Het boek is dan ook een all time bestseller. Eigenlijk zegt de schrijver dat er een rode draad is te zien in het leven van alle verhalen van mensen die uiteindelijk zeer succesvol werden in het leven: het hebben van een winnaars mentaliteit. Het boek ontleed deze verhalen en legt stap voor stap uit met voorbeelden hoe het werkt. Eigenlijk is dit het basisboek voor zelfhulpboeken hoe je succesvol kunt worden in het leven. Je hoeft niet rijk, slim of knap te zijn om zeer succesvol te worden in het leven als je maar gelooft en gedraagt als een winnaar.

Volgens de schrijver zijn er een aantal stappen waar succes op is gebouwd. De belangrijkste is weten wát je wilt bereiken en hier op focussen tot je het doel hebt bereikt. Bij elke stap denk je aan dat doel en neem je niet met minder genoegen. Om die stappen makkelijker te maken maak je gebruik van overtuigingen, visualisaties en een sterke mindset. Je moet een mindset creëren die zo overtuigend is dat anderen in je gaan geloven en daarmee overtuigt om jou te helpen jouw doelen te bereiken in het leven.    

6 Who moved my cheese? (Wie heeft mijn kaas gepikt?)

Dit boekje is echt een aanrader als je beter wilt omgaan met veranderingen in het leven. De schrijver legt met een verhaal uit hoe vier karakters verschillend omgaan met een verandering die hun levens op hun kop heeft gezet. Elk van de karakters neemt een beslissing en de schrijver laat zien wat de consequenties zijn van hun beslissing op de verandering en de lessen die je daaruit kunt trekken. In dit boekje leer je veel over jezelf en hoe om te gaan met veranderingen. Als je doorhebt hoe je goed kunt omgaan met veranderingen dan zal je meer genieten van het leven. Dit boekje heb je binnen een uur uitgelezen en ik kan het echt aanbevelen. De inzichten die je krijgt zijn echt verhelderend. Veel mensen blijven in het verleden hangen waardoor ze niet meer genieten van het leven. Verandering hoort bij het leven en accepteer dat door juist nieuwe mogelijkheden te zien en veranderingen te leren omarmen.

7 The Miracle Morning

Dit boek is eigenlijk een handboek voor een bepaalde levenswijze. Ik kreeg dit boek als tip van een ADHD’er uit een meetup groep. Eigenlijk is deze levenswijze een samenvatting van bovenstaande boeken maar dan gegoten in een nieuw jasje. De schrijver legt uit dat alleen jij controle hebt om het leven te lijden dat een 10 waard is. Dit kan ook met een full-time baan en gezin. De kern is dat je eerder opstaat om de s.a.v.e.r.s. toe doen (miracle morning). Dit zijn oefeningen om je doel(en) te bereiken. De oefeningen bestaan uit schrijven, mediteren, sport, lezen, visualiseren en overtuigen. Deze oefeningen hebben te maken met je doel(en).

Als je deze oefeningen elke dag doet voordat je naar je werk gaat dan zal je (sneller) je doel(en) bereiken. Hierbij combineert de schrijver dus mentale oefeningen (mediteren en visualiseren) om je mindset te veranderen en sterker te maken met fysieke oefeningen (bewegen en voeding) zodat je beter in je vel komt te zitten en het vol kunt houden. Je doet dus zes taken die gewoontes worden voordat je aan je werkdag begint. Dit geeft rust en geluk omdat je het gevoel hebt al aan jezelf en je doel te hebben gewerkt voordat de werkdag is begonnen. Wat het leuk maakt is de Miracle morning challenge. je gaat 30 dagen lang elke dag de Miracle morning oefeningen (s.a.v.e.r.s.) doen. daarna vergelijk je de progressie van de afgelopen maand met de maanden ervoor. Je zult zien dat je in 30 dagen meer bereikt hebt dan in de maanden daarvoor.

8 Start with Why (Begin met het waarom)

Ook dit is een bestseller en een eyeopener voor veel mensen. De schrijver legt eigenlijk uit waarom wij dingen “gewoon” doen zonder af te vragen waarom we dit doen. Door je eerst af te vragen waarom zou ik dit willen doen of waarom zou iemand van mij iets aannemen ga je anders naar je keuzes kijken. Als voorbeeld geeft de schrijver de Apple computer. De meeste mensen zeggen “ik heb dit geweldige product gemaakt dus koop het want het kan dit en dat“. Beter kan je de vraag stellen. Waarom wij dit product hebben gemaakt? Omdat wij geloven dat gebruiksgemak en design wel samen kunnen bestaan in één computer. Dit kan je op alles toepassen. Ga eerst voor jezelf na waarom je iets doet. Waarom doe ik dat? Waarom denk ik dat? Als je dit helder hebt kan je hiermee mensen overtuigen en inspireren. Dit boek is vooral handig als je moeite hebt met mensen overtuigen maar ook om een spiegel voor te houden. Stel bij elke keuze of beslissing waarom je dat besluit neemt. Ga terug naar de kern en vraag je af waarin jij echt gelooft. Zo kom je erachter dat je soms bepaalde beslissingen hebt genomen die je nam onder druk van anderen maar daar zelf niet achterstond. Er staat op Youtube ook een video waar de schrijver het nog eens goed uitlegt.

9 Hoera! Ik heb ADHD!

Dit boek is echt bedoeld voor ADHD’ers. Het is een geweldig boek als je meer wilt weten over ADHD en hoe hiermee om te gaan. De schrijver (heeft ook ADHD) geeft meer dan 100 tips over allerlei zaken die met ADHD te maken hebben. Tips zoals hoe om te gaan met gevolgschade tot hoe te leren je weer op te laden na een moment vol prikkels. Eigenlijk hoort dit boek dus thuis in elke boekenkast van een ADHD’er. In dit artikel heb ik er al eens wat over geschreven.

10 Ikigai

Een zeer inspirerend boek over de zoektocht naar wat je echt gelukkig maakt in het leven. Ikigai betekent eigenlijk: waar kom ik mijn bed voor uit en is het waard is om voor te leven. Meestal is dit een passie op roeping. In dit boek leggen de schrijvers uit hoe jij je Ikigai kan vinden. Dit boek is echt een aanrader als je opzoek bent naar meer zingeving in je leven en niet weet hoe die te vinden. Zeker voor mensen die zogezegd een “bullshit” baan hebben kan dit boek verhelderend zijn. Stel jezelf de volgende vier vragen: Waar hou je van? Waar ben je goed in? Wat heeft de wereld nodig? Kan je ervoor betaald krijgen? Als je deze vragen met ja kan beantwoorden dan heb je je Ikigai gevonden.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner