lifestyle

Nieuw jaar, nieuwe doelen!

Nieuw jaar, nieuwe doelen

Voor veel mensen is het nieuwe jaar een mooi moment om vooruit te kijken en nieuwe doelen te stellen. Zelf heb ik dit jaren niet gedaan en ik merkte dat ik toen maar wat deed en mij minder bewust was van wat ik wilde bereiken. Het was meer van go with the flow en dat is eigenlijk voor een ADHD’er nou precies wat je niet moet doen. Want go with the flow betekent in veel gevallen dat je iets gaat doen gaat wat anderen doen. Als die niet de doelen nastreven die jij wilt nastreven dan blijf je dus ongelukkig.

Daarom is het belangrijk om doelen te stellen. In dit artikel heb ik daar al wat over geschreven. Het begin van een nieuw jaar is de uitgelezen kans om nieuwe doelen te stellen maar dat kan natuurlijk elke dag van het jaar. De dag dat je een doel stelt is belangrijk, niet wanneer die dag is. 

Aangezien de meeste mensen toch kiezen voor het begin van het nieuwe jaar heb ik hier onder wat doelen opgeschreven die voor een ADHD’er een must zijn om te halen. Het zijn ontwikkeldoelen die je dichter bij een positief leven met ADHD brengen.

1 Uitzoeken wat je echt wilt in het leven

Misschien wel het belangrijkste doel die je kunt stellen voor jezelf. Als je niet weet wat je wilt in het leven dan ben je een schip zonder kapitein. In dit artikel heb ik daar al wat over geschreven. Als je weet wat je wilt dan heb je iets om voor te gaan. Dat geeft energie, zelfvertrouwen en je neemt zelf de controle over je toekomst. Zeker voor mensen met ADHD is dat zeer belangrijk.

2 Jezelf in balans brengen als je dat (nog) niet bent

Als je niet in balans bent dan ervaar je veel stress of je bent uitgeblust en lusteloos omdat je niet uitgedaagd wordt. Vraag daarom jezelf regelmatig af hoe je je voelt. Ben ik vaak gestrest? Of altijd opzoek naar een uitdaging en daarom onrustig? Dan ben je waarschijnlijk niet in balans. Zet voor jezelf op een rijtje waar je allemaal gestrest van raakt of wat je een uitgeblust gevoel geeft. Pak dan de oorzaak aan van de onrust of stress. Vaak is het iets wat je eigenlijk niet wilt doen maar van jezelf of van anderen moet doen. Laat dat gaan en je zult zien dat je al veel meer in balans bent.   

3 Je eigen gebruiksaanwijzing weten

Zeer belangrijk doel voor een ADHD’er. Weet hoe jij het best leert, sociaal bent of werkt. Als je dat weet dan schilt dat zoveel frustratie en problemen in je carrière of privéleven. Door van tevoren grenzen te stellen ben je altijd een stap voor en dat maakt het leven een stuk aangenamer. In dit artikel heb ik beschreven over hoe jij je gebruiksaanwijzing kunt vinden.

4 Een ADHD-proof (werk) omgeving creëren

Zoals bij punt drie al beschreven, werk op een manier die het beste in jou naar boven haalt. Zorg voor een prikkelarme omgeving, dus geen kantoortuin! Daarnaast is het voor een ADHD’er goed om flexibele werktijden te hebben of thuis kunt werken. Als je van te voren weet wat voor jou prettig werken is, dan kan je dit aangeven bij contractonderhandelingen of een tussentijdse beoordeling.

5 Je financiën op orde krijgen als dat (nog) niet het geval is

Mocht je geen financieel plan hebben dan zou ik als doel stellen om er dit jaar een te maken. Veel mensen met ADHD hebben financiële problemen. Dit komt doordat ze vaak impulsaankopen doen of gewoonweg niet weten wat erin en uitgaat. Maak een overzicht van je in- en uitgaven en leg altijd een deel apart voor onvoorziene uitgaven. Daarnaast is het ook belangrijk om je geld te laten groeien. Dus kijk naar mogelijkheden om te investeren als je geld overhoudt. Als je hiermee een grote buffer opbouwt dan geeft dat rust en meer zekerheid.

6 Je ideale (ADHD-proof) baan zoeken als je die nog niet hebt

Als je niet tevreden bent met je baan maak dan als doel voor dit jaar dat je opzoek gaat naar de baan die echt bij jou past. Doe onderzoek en kijk wat je echt leuk vindt om te doen. Want als je eenmaal de baan hebt gevonden die bij jou past, dan is dat vaak ook je sweet-spot en maak je sneller carrière omdat je het goed kan en leuk vindt om te doen. Mocht je de baan niet vinden dan is het misschien een idee om voor jezelf te beginnen.  

7 Ruim je ADHD-gevolgschade op als je dat nog niet hebt gedaan

Mocht je gefrustreerd zijn over dat ADHD je kansen heeft ontnomen omdat je pas op latere leeftijd bent gediagnostiseerd, ga dan eerst deze frustratie aanpakken. Het is zeer begrijpelijk dat je boos bent. Vaak heb je negatieve gedachten zoals: als ik het eerder had geweten dan had ik….of als ik toen al medicatie had genomen dan kon ik….. Ruim eerst deze gedachten op omdat ze alleen maar in de weg zitten. Ook heb je vaak last van ingesleten patronen of denkbeelden bij gevolgschade. Zoek een coach of iemand waarmee je hierover kunt praten. Vaak lucht dit op en kan je verder met je leven.

8 Neem een coach om te helpen je doelen te halen

Doelen stellen is makkelijk maar je eraan houden iets moeilijker. Mocht je de persoon zijn die altijd voortvarend begint maar gaandeweg de discipline verliest dan is een coach een goede optie. Het is een stok achter de deur en tevens je sparringpartner. Hij of zij zal je motiveren om je doelen te halen. Het kost geld maar vaak is het de investering meer dan waard. Zeker als je hierdoor je droombaan vindt of een gelukkiger leven met ADHD.

9 Gebruik handige tools om het gemakkelijk te maken

In dit artikel heb ik daar al wat overgeschreven. Maak het jezelf makkelijk en gebruik tools om je doelen te halen. Denk aan tools om te plannen en overzicht te bewaren, concentreren of je een reminder te geven wanneer je iets moet doen. Er zijn ontzettend veel gadgets en andere producten die je helpen bij zaken die je moeilijk afgaan.

10 Geniet van het leven want het duurt maar even!

Maar het belangrijkste van alles is dat je gaat genieten in 2024. De doelen moeten geen obsessie worden. Kijk naar je progressie maar lig er niet wakker van. Mocht je het niet in 10 weken halen dan is 12 ook goed als je daarmee een gelukkiger persoon bent voor jezelf en je familie en vrienden. Dat is meer waard dan op tijd je doelen halen. Daarnaast is het belangrijk om leuke dingen te doen als je een doel hebt gehaald. Als ik mijn droombaan heb gevonden dan ga ik op vakantie naar Bali of lekker de natuur in! Koppel dus doelen aan avonturen. Wil je altijd al naar Thailand? Koppel dat aan een doel dat echt belangrijk voor je is om te halen. Zo wordt het een win-win en dat motiveert om je doelen te halen.

Met doelen stellen ga je een richting op gaat die jezelf hebt gekozen en waar jij gelukkig van wordt. Alleen dat al is de moeite waard om doelen te stellen dus ga ervoor in 2024!

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner