lifestyle

Tips om jezelf beter te leren kennen

Tips om jezelf beter te leren kennen

Ik heb de afgelopen maanden door Corona veel tijd gehad om te lezen over zelfontwikkeling. Er zijn tal van boeken en goeroe’s die tips geven om dichterbij jezelf te komen. Soms zijn de tips een ver van mijn bed show maar soms ook heel simpel en werken goed. Ik wilde er meer over weten en heb mij erin verdiept. Graag deel ik deze kennis met jullie.

Het kan zijn dat je opzoek bent naar een nieuwe baan, nieuwe start in je leven of dat je zoals vele ADHD’ers met jezelf in de knoop hebt gezeten of nog zit en verklaringen wilt hebben op je vele vragen. Door onderstaande tips kan je dichterbij jezelf komen en weer op het juiste pad geraken. Ook kan het als inspiratie dienen, nieuwe energie geven of een helder inzicht waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Zo kan je de negatieve vicieuze cirkel doorbreken en beginnen aan een nieuwe start die leidt naar een positief leven met ADHD.  

Tips

1 schrijf een boek over jezelf

Vanaf dat je herinneringen hebt als kind tot nu. Beschrijf dus alles vanaf je jeugd zoals het gezin waarin je opgroeide, school, vrienden en familie tot waar je nu bent in het leven. Wat vond je leuk om te doen, wat waren je hoogtepunten? Wat waren de negatieve momenten en dieptepunten? Beschrijf alles zodat je weer het gevoel krijgt van dat bewuste moment. Keuzes die je hebt gemaakt, waarom maakte ik die keuzes, wilde ik het wel? Wat was mijn passie, of vond ik zo leuk om te doen als kind? Schrijf het op en je zult zien dat er langzaam een rode draad tevoorschijn komt . Dat heel veel zaken en handelingen die je nu doet samenhangen met wat je in je jeugd hebt meegemaakt. Veel zaken vallen dan op hun plek. Het geeft inzichten waar je de rest van je leven profijt van zult hebben. Dus schrijf je levensverhaal!

2 Schrijf elke dag een paar zinnen over hoe de dag is verlopen

Hoogtepunten en dieptepunten. Het kost maar een paar minuten maar het kan ervoor zorgen dat je een patroon gaat zien van handelingen die negatieve gevoelens oproepen maar toch blijft doen. Of je ziet juist een passie die je veel te weinig tijd geeft en dat je veel te veel tijd besteedt aan negatieve zaken. Je kan bijvoorbeeld gaan inzien dat je baan eigenlijk helemaal geen voldoening geeft. Door dit elke dag op te schrijven confronteer je jezelf ermee en kan je stappen zetten om dit te veranderen.

3 Evalueer elke maand even of je tevreden bent met hoe het gaat

Wat kan of moet beter? Wat ging juist goed? Zit ik nog op het juiste spoor? Dit is vooral handig als je voor jezelf doelen hebt gesteld. Je hebt er niet zoveel aan als je deze doelen niet evalueert. Door elke maand te kijken hoe je ervoor staat blijf je gefocust op je doelen en zijn ze makkelijker haalbaar. Bijna nooit gaat het zoals jij wilt dat het gaat. Door te evalueren kan je bijschaven en eventueel je doelen bijstellen.  

4 Ga opzoek naar je Ikigai

Als je deze hebt gevonden, geef deze passie of levensdoel een prominente plek in je leven. Zeker als ADHD’ers hebben wij een passie nodig om onszelf weer op te laden of simpelweg om uit ons bed te komen. Ik kan niet genoeg benadrukken dat het ontzettend belangrijk is voor ons ADHD’ers om een passie of levensdoel te hebben. Het is iets waar we interesse in hebben, energie en zelfvertrouwen geeft. Ga op zoek naar je Ikigai als je deze nog niet hebt gevonden! Ik heb het gevonden in fotografie en het schrijven over ADHD. Ik kan moeilijk achter een computer zitten maar voor deze twee passies kan ik uren gefocust zijn achter een beeldscherm. Het geeft mij voldoening iets te creëren en daar anderen blij mee te maken of te helpen. In dit boek wordt uitgelegd hoe je je Ikigai kan vinden en in dit boek kan je oefeningen maken.  

5 Mediteer elke ochtend een aantal minuten en doe ik ook voor het naar bed gaan

Het is zeker voor een ADHD’er moeilijk om een paar minuten stil te zitten op een kussen. Ik weet het uit eigenervaring. Echter zal je merken dat het steeds makkelijker gaat en het hoeft helemaal niet lang te duren. Voordat je naar je werk gaat 5-10 minuten en voor het naar bed gaan 5-10 minuten. Gaat het steeds makkelijker dan kan je dit uitbreiden naar 20 minuten. Na een paar weken zal je merken dat je rustiger in je hoofd wordt en beter slaapt. Je bouwt als het waren een buffer op.  

Ook helpt het goed om keuzes te maken. Je brein leert te focussen en je gaat helderder denken. Soms krijg je tijdens de meditatie inzichten. Schrijf deze op en lees ze naderhand nog eens door. Door meditatie kom je dichter bij jezelf omdat je naar binnen kijkt. Daarnaast bent je in het hier en nu. Gedachten komen en gaan en je leert ze te negeren als ze negatief zijn en je merkt ze op als ze positief zijn maar laat ze daarna weer gaan. Er zijn verschillende centra waar je kan leren mediteren. Zelf heb ik bij ZEN.nl een basis en een gevorderde cursus gevolgd. Zeker een aanrader als je meer rust in je hoofd wilt of je intuïtie wilt versterken.

6 Luister naar je intuïtie

Als je een keuze moet maken die niet goed voelt, doe het dan niet. Als je juist ergens energie van krijgt ga daarmee door en onderzoek waarom. Ik heb het zelf vele malen gedaan, keuzes gemaakt tegen mijn intuïtie in. Rationeel denken in plaats van luisteren naar je hart. Het lijkt wat zweverig maar het klopt echt. Vaak heb je meteen een bepaald gevoel bij een keuze die je moet maken. Een baan, relatie of aankoop. Soms is het gewoon angst voor het onbekende of de verandering die het veroorzaakt. Echter is het vaak ook iets waarvan je diep van binnen al weet dat het niet bij jou past. Dit is je intuïtie.

Toch doe je het omdat bijvoorbeeld je familie niet wilt teleurstellen. Vaak is dit met een baan het geval. Maar ook in relaties speelt het. Je gaat door met een relatie terwijl je diep van binnen weet dat het niet goed. Toch ga je door omdat de ander niet te kwetsen of bang bent voor de reactie van familie of vrienden.

Door goed naar je intuïtie te luisteren kan je een leven leiden dat bij jou past. Waar jij energie van krijgt en jezelf kan ontwikkelen. Sommige mensen hebben van nature een goed intuïtief instinct of hebben dat in de loop van hun leven ontwikkeld. Veel ADHD’ers zijn daarnaast pleasers en willen het graag goed doen voor hun omgeving. Daar hoor ik zelf ook bij helaas. Toch kom je op den duur jezelf tegen.

Je raakt gefrustreerd, krijgt een burn-out, een echtscheiding of raakt verslaafd om aan je leven te ontsnappen. Ga daarom na in welke mate je besluiten neemt op basis van intuïtie of verstand. Wil je echt die relatie of die baan? Schrijf het op waarom wel en waarom je het niet zou doen. Zeker als je twijfelt zal je merken dat de keuze vaak rationeel is omdat je bijvoorbeeld “meer salaris” gaat verdienen of omdat je dan weer meedoet in je vriendengroep. Deze peer pressure is niet goed voor een ADHD’er en daar moet je vanaf. Om te beginnen door naar je intuïtie te luisteren. Durf op je intuïtie te vertrouwen!    

7 Koop een Life Calendar

Dit is best confronterend maar een hele goede stok achter de deur als je in een sleur zit en je daaruit wilt komen. De Life Calendar is een kalender met alle weken die tussen je 1e en 90e levensjaar. Je ziet dus in één oogopslag hoeveel weken je nog hebt (als je 90 wordt) en wat je al “geleefd” hebt. De bedoeling is dat je elke week een kleur geeft. Deze kleuren staan voor hoe je week is geweest. Dit wordt opgedeeld in vier categorieën: niet ontwikkeld op het werk, niet ontwikkeld privé, wel privé of werk of helemaal niet ontwikkeld. Na elke week geef je het hokje van die week een kleur.

Zo kan het zijn dat er heel veel weken bijvoorbeeld rood zijn (helemaal niets ontwikkeld in werk en privé). Je weet nu dat je iets moet gaan veranderen. Ergens wist je dit al (intuïtie) maar nu word je ermee geconfronteerd. Dit werkt vooral goed bij mensen die in een sleur zitten en die moeite hebben om te hun leven te veranderen. Doordat ze elke week geconfronteerd worden met het probleem en zien dat de weken niet oneindig zijn krijgen ze de motivatie om actie te ondernemen. Wat ook helpt is om een goal in de Calendar te zetten. Zo zie je precies hoeveel weken je nog hebt. Hier kan je de Calendar bestellen.  

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner