lifestyle

ADHD en ondernemen kan een perfectie combinatie zijn

ADHD en ondernemen kan een perfectie combinatie zijn
Start je eigen bedrijf!

Waarom ondernemen een goede optie kan zijn

Is ondernemen met ADHD een goede optie? Dit artikel heb ik al een hele tijd willen schrijven. Zelf ben ik altijd zeer geïnteresseerd geweest in het ondernemerschap. Zoals ik in dit artikel heb geschreven had ik op jonge leeftijd eigenlijk naar de handelsschool willen gaan. Ik las altijd boeken over ondernemen en heb zelfs een cursus small business gevolgd aan de universiteit. Het idee om een eigen bedrijf te beginnen heeft mij dus nooit losgelaten. Zeker ook nadat bij mij ADHD werd gediagnosticeerd.

Ik begon veel over ADHD te lezen en kwam erachter dat zodra het hoofdstuk “carrière” ter sprake kwam het vaak over ondernemen gaat. Ook uit verschillende onderzoeken blijkt dat er een bovengemiddeld aantal (succesvolle) ondernemers verschijnselen hebben van ADHD. Het bekendste voorbeeld daarvan is Richard Branson. De eigenschappen die succesvolle ondernemers moeten hebben is vaak aanwezig bij ADHD-ers. Risico durven nemen, overtuigen en creatieve ideeën bedenken hebben veel ADHD’ers namelijk van nature. Komt daar nog de drang naar onafhankelijk zijn bij, dan is het best logisch dat een eigen onderneming een populaire keuze is onder ADHD’ers. In dit artikel wordt dat nog eens goed uitgelegd.

Belangrijke eigenschappen om te slagen als ondernemer

Typische ADHD-eigenschappen als impulsiviteit en hyperactiviteit zijn belangrijk om succesvol te zijn als entrepreneur of ondernemer. Hieronder de eigenschappen die ADHD’ers van nature hebben en die goed van pas komen als ondernemer:

 1. Risico nemen
 2. Hyperfocus
 3. Veel enthousiasme
 4. Energiek
 5. Creatieve denker
 6. Oplossingsgericht denken
 7. Zesde zintuig voor aanvoelen waar behoefte aan is.
 8. Eerst doen en dan pas denken

De laatste eigenschap is misschien wel de belangrijkste om te slagen als entrepreneur. Veel mensen overdenken alles voordat ze ergens aan beginnen. ADHD’ers (niet allemaal) zien geen risico’s maar juist kansen. Als ze ergens enthousiast over zijn dan geloven ze er ook in en komt falen niet in hun op. Ze komen energiek over wat weer andere mensen aantrekt en enthousiast maakt om mee te helpen hun idee tot een succes te maken. Je ziet dit ook terug bij entrepreneurs zoals Richard Branson of Ingvar Kamprad (Ikea). Zij zagen ergens een probleem of vraag en speelde daarop in. Dat ze ook konden falen kwam niet in hun op. Daarnaast maakten ze niet één specifiek product of diens voor een langere tijd maar steeds weer wat anders. Daar zijn ADHD’ers goed in. Ze maken iets of bedenkt een dienst, werkt het? Prima! En weer door naar een volgend idee. Daarom werken ook veel ADHD’ers als ZZP-ers of consultant.

Stappen om een eigen bedrijf te starten

Maar hoe begin je een eigen bedrijf? En wat zou je dan moeten beginnen? Het is makkelijk als je weet wat je wilt of kunt. Nog beter is het als je met een (business) partner kunt starten. Echter niet iedereen heeft die mogelijkheid. Laat staan een idee waarin ze zouden willen ondernemen. Daarom hieronder enkele tips over het beginnen van je eigen onderneming.

1. Weet wat je kwaliteiten en valkuilen zijn.

Een eigen bedrijf beginnen is vaak spannend en kan voor slapeloze nachten zorgen. Om dat te voorkomen is het handig om van tevoren een lijstje te maken in waar je goed in bent en waarin vooral niet. Het is namelijk verstandig om goed op een rijtje te hebben wat je valkuilen zijn. Als je bijvoorbeeld slecht in administratie bent dan is het slim om daar hulp bij te zoeken voordat je een bedrijf begint. Is acquisitie en netwerken niet je sterkte punt? Schakel dan iemand in om jou te vertegenwoordigen. Daarnaast kunt je lid worden van een platform waar je de mogelijkheid hebt om opdrachten binnen te halen via aanbesteding. Creatieve ondernemers kijken bijvoorbeeld op Villamedia voor opdrachten.

Zwaktes

Zoals hierboven beschreven, is het is belangrijk om uit te zoeken waar met name je zwaktes liggen. Want als je eenmaal bent begonnen in het moeilijk om tijdens de vrije uren uit te zoeken waar je hulp bij kunt vragen. Daarnaast kunnen je valkuilen ervoor zorgen dat je uiteindelijk moet stoppen met je onderneming. Belastingschuld is vaak een oorzaak omdat de ondernemer de administratie niet heeft bijgehouden. Zelfs grote ondernemers zoals Richard Branson is dit overkomen.

Sterktes

Ook is het belangrijk om je kwaliteiten in kaart te brengen. Waar ben je nou echt goed in of gaat je makkelijk af? Als je deze kwaliteiten inzet is de kans groter dat je slaagt. Weten wat je interesses zijn is ook belangrijk want snel de motivatie verliezen is ook een veel voorkomende oorzaak bij het failliet gaan van een bedrijf. Zorg dat je daarom beide goed voor ogen hebt. Als je weet dat je iets goed kan en een bovengemiddelde interesse en kennis hebt in wat je wilt ondernemen ga je vanzelf in je bedrijf geloven. Je komt dan zelfverzekerd over, wat er weer voor zorgt dat je makkelijker opdrachten binnenhaalt.    

2. Hoe kom je op ideeën voor een eigen bedrijf?

Idee om een bedrijf te beginnen. ondernemerschap en ADHD

Stel je hebt nog geen idee voor een eigen bedrijf maar je wilt toch graag voor jezelf beginnen. Er zijn verschillende mogelijkheden om tot een idee te komen. Maar hoe kom je op een idee? Er zijn verschillende methodes voor, maar de makkelijkste en snelste methode is Ikigai. Je stelt jezelf deze drie vragen:

1 Waar ben ik goed in? Schrijf hier alles op wat er in je opkomt. Kijk naar stage verslagen of vraag aan vrienden en familie wat zij vinden dat jij goed kan.

2 Wat doe ik graag? Schrijf hier alles op wat je energie geeft.

3 Waar willen mensen je voor betalen? (zouden mensen jou voor een bepaalde taak willen betalen?)

oefening om je sweet spot te vinden

De makkelijkste manier is om drie cirkels te tekenen. Waar de overlap zit is dan je idee voor het starten van een onderneming. Dit model kun je overigens ook gebruiken als je niet weet wat voor baan je zoekt. Als je het daarna nog niet weet dan kan deze site nog uitkomst bieden.

3. Hulpmiddelen om een bedrijf te starten

Het is voor veel mensen al moeilijk genoeg om een bedrijf te beginnen, laat staan als je ADHD hebt. De administratie, marketing etc. moet gedaan worden maar jij bent eigenlijk vooral gefocust op je product of dienst. Daarom is het soms handig om wat extra hulp in te schakelen:

 • Coach/mentor: het is vooral handig als je geen businesspartner hebt iemand om advies te vragen of waarmee je kunt sparren. Iemand die als klankbord kan dienen en advies kan geven als jij het even niet meer ziet zitten of juist tempert als je iets te enthousiast bent. Soms kan dat je privé partner zijn maar het kan ook een goede vriend, of een gepensioneerde zakenman zijn. Zeker in de beginfase kan deze persoon van onschatbare waarde zijn.
 • KVK: de kamer van koophandel is een instantie waar iedereen zijn bedrijf moet inschrijven. Echter zijn ze ook een instantie waar je voor vragen terecht kunt. Ze hebben databases waar je gebruik van kunt maken en tools om een bepaalde markt te verkennen. Erg handig als je in je eentje een bedrijf gaat starten.
 • MKB: MKB-servicedesk geeft advies bij het starten van een onderneming maar ook bij werven van personeel en belastingaangifte doen.

4. Je hebt een idee en je wilt beginnen!

Starten met je eigenbedrijf. ondernemerschap en ADHD
Alleen door te doen weet je of je het in je hebt.

BV/VOF of toch eenmanszaak?

Er zijn verschillende vormen van ondernemen. De meesten beginnen een BV, VOF of eenmanszaak (vaak ZZP-er). Zelf zou ik kiezen voor de vorm die het minste administratieve rompslomp oplevert. Echter heb je niet in alle gevallen een vrije keuze om te bepalen welke rechtsvorm je wilt. Het ligt er namelijk ook aan of je alleen begint of met eventuele partner(s). Als je met meerdere een bedrijf start dan is meestal een BV of VOF vrij logische keus. Bedenk wel dat een BV verplicht is jaarstukken in te leveren bij de KVK wat weer meer administratie oplevert. Het voordeel van een BV is dan weer wel dat je alleen zakelijk aansprakelijk bent. Mocht het bedrijf failliet gaan dan kunnen schuldeisers niet aan jouw persoonlijke bezittingen komen. Als je alleen begint is een eenmanszaak een gangbare optie. Helaas ben je dan wel persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden.  

Franchise

De makkelijkste manier om een bedrijf te beginnen is starten als franchisenemer. Je koopt een formule van bijvoorbeeld Starbucks of McDonalds. Het voordeel van een franchise is dat veel uit handen wordt genomen. De franchisegever regelt de marketing, voorraad en locatie. Jij hoeft alleen het personeel te regelen en zorgen dat er veel wordt verkocht. Je draagt dan een bepaald percentage af aan de franchise. Het nadeel is dat je veel eigengeld moet inleggen. Vaak gaat het al om tienduizenden euro’s. Ook zijn er vaak strenge voorwaarden om hun formule te mogen gebruiken. Bij McDonalds bijvoorbeeld moet je eerst naar de “hamburger universiteit” om een restaurant te mogen beginnen. Daarnaast ben je niet helemaal vrij in het ondernemen. Er zijn eisen zoals openingstijden, huisstijl, kortingen en acties waar je verplicht aan mee moet doen. Zelf denk ik dat een ADHD’er minder geschikt is voor deze vorm van ondernemen. De creatieve vrijheid wordt beperkt en al heb je geen baas er is altijd nog dat hoofdkantoor dat alles nauwlettend in de gaten houdt.

Conclusie

Het starten van een eigen bedrijf is een goede optie voor een ADHD’er. ADHD en ondernemen is zeker mogelijk en een goed alternatief als je niet in loondienst wilt werken. Zeker als je erachter bent gekomen dat werken onder een baas of met collega’s niet jouw ding is. Als je het idee hebt om voor jezelf te beginnen en je kunt iets goed of hebt kennis waar mensen behoefte aanhebben overweeg dan serieus deze optie. Je in een keurslijf persen in een saaie baan en ondergewaardeerd worden is iets wat je niet moet willen. Je krijgt er dan wel zekerheid voor terug maar gewaardeerd worden en jezelf kunnen zijn is belangrijker in het leven. Bedenk dat echte zekerheid niet bestaat. Ook niet in een vaste baan dus als je wilt ondernemen ga er dan voor! 

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner