lifestyle

ADHD en hoe je emoties onder controle houden

ADHD en hoe je emoties onder controle houden
emoties en controle

Wij ADHD’ers hebben meer moeite met het onderdrukken of controleren van onze emoties. Zoals een reactie op kritiek die je krijgt, dan wel verliefdheid of onrecht dat je is aangedaan. Er zit vaak geen rem op. Dit is als kind nog wel te accepteren voor de omgeving maar als volwassenen ligt dat anders. Als we volwassen worden dan wordt het tonen van extreme emoties als een zwakte gezien. Je bent labiel of nog erger je bent niet helemaal 100%. Dit is ergens wel te begrijpen vanuit een niet-ADHD’er, zeker als het op de werkvloer gebeurd. Uit je pan gaan bij kritiek op je functioneren is daarom iets wat je beter kan voorkomen.

Ook ik had vroeger moeite met mijn emoties onder controle te houden als ik geen medicatie had ingenomen. Zeker als ik kritiek kreeg of iemand mij beledigd had en ik mij dat persoonlijk aantrok. Mijn hartslag gaat dan omhoog en ik ga in een focus stand en wordt wazig voor mijn ogen. Ik merk dat ik moeilijk uit mijn worden kan komen en minder goed ga nadenken. En daar zit het probleem. Misschien heb je wel een goed punt maar doordat je emoties de overhand krijgen sla je juist de plank mis. Emoties zijn er natuurlijk niet alleen op het werk maar ook in je privéleven. Gevoelens van jaloezie, afgunst of boos zijn liggen aan de oppervlakte. Dit werkt niet in ons voordeel en je ziet dan ook veel ADHD’ers moeite hebben hun relatie in stand te houden.

Medicatie is een dus goede oplossing om die emoties wat af te vlakken. Ik heb zelf wel eens een keer een slecht nieuws gesprek op het werk gehad. Met medicatie merk ik dat ik dan rustig blijf. Toch wil je niet afhankelijk zijn van medicatie om je emoties onder controle te houden. Daarom hieronder enkele tips om je emoties de baas te zijn op het werk en privé.

Ga mediteren

het beste is om 20 minuten bij het opstaan en 20 minuten voor het naar bed gaan te mediteren. Op deze manier bouw je een buffer op tegen stress etc. Ook helpt meditatie bij het verwerken van wat je allemaal hebt beleefd die dag. Je wordt rustiger in je hoofd en je zult merken dat je minder snel boos of gefrustreerd wordt en beter kan relativeren en situaties kan inschatten. In dit artikel heb ik al een artikel aan meditatie gewijd.

Ben de situatie voor

als je een Bila hebt kan je je voorbereiden op verschillende scenario’s. Ga alvast elke scenario langs en bedenk hoe je daarop gaat reageren. Dit hoeven niet altijd negatieve scenario’s te zijn. Het kan ook een scenario zijn waarbij je promotie krijgt of een nieuw contract. Je staat dan sterker in je onderhandelingen omdat je al hebt bedacht wat je wilt hebben.

Je emotionele brein tot rust brengen door je denkbrein te gebruiken

Dus ga iets doen waarbij je brein moet werken. Focus je op een puzzel of iets waarbij je moet nadenken. Het brein bestaat uit een emotionele – en een denkbrein. Je emotionele brein is overprikkeld en door je andere hersenhelft te gebruiken neemt vanzelf de sterkte van de emoties af. Dit is natuurlijk niet zomaar gedaan dus bereid je voor door bijvoorbeeld een puzzel boekje bij je te hebben. Het klinkt raar en ziet er vreemd uit maar als je boosheid weg is en je beseft dat je er zonder schade uit bent gekomen zal je blij zijn.  

Ga even weg van de situatie

Stel je hebt onverwachts een Bila en daarin krijg je kritiek. Neem dan de controle en zeg dat je op de verwijten of kritiekpunten later terugkomt. Je mag best zeggen dat je erover na wilt denken. Het klinkt vreemd maar vaak waarderen ze dat en is het een teken van volwassenheid en stabiliteit en beter dan dat je heftig ertegen in gaat. Dit geldt ook voor als je iets tegen iemand wilt zeggen terwijl je erg boos bent. Doe het dan niet. Want bijna altijd moet je later weer sorry zeggen dat je het zo niet had bedoeld. Al begrijp ik dat het makkelijker is gezegd dan gedaan…

Goed slapen en bewegen ofwel fit zijn

Als je fit bent zit je lekker in je vel. Ik merk zelf dat als ik slecht heb geslapen of weinig aan sport heb gedaan, ik prikkelbaar ben. Als je dan ook nog een gesprek moet voeren waar je je voelt aangevallen dan kan je bijna uittellen wat het resultaat wordt. Ik had zelf altijd veel respect voor collega’s die een gesprek verzette omdat ze zich niet goed voelde die dag. Het gaat namelijk om jouw toekomst. Benader het als een topsporter. Alleen fit wil je een “gevecht” aangaan. Je mag dus zeker voor je eigenbelang opkomen en je moet dat ook zeker doen!

Voeding kan ook je emoties beïnvloeden

Zeker bij ADHD’ers. Als je tijdens de lunch veel suikers hebt gegeten of frisdrank dan ben je daarna hyper. Dit is zeer belangrijk om te realiseren. Als je een vergadering hebt of een belangrijk gesprek waar je moet focussen dan kan je beter dit achterwegen laten. Je komt dan vooral druk over en als je dan ook nog hoog in je emotie zit dan weet je zeker, ook al heb je een goed punt, het zo niet overkomt.  

Conclusie

Emoties horen bij het leven. Zonder zou het leven alleen maar saai zijn. Emoties van blijdschap en geluk zijn goed en belangrijk om te tonen. Dit geldt ook voor emoties zoals boosheid en zelfs jaloezie. Echter moeten ze jou niet in de weg zitten. Zeker niet als het bepalende situaties zijn zoals een functioneringsgesprek of als je bij de buurman langsgaat vanwege geluidsoverlast. Met de bovenstaande tips moeten die gesprekken een stuk prettiger worden en als je ze opvolgt zal je merken dat je ook zonder medicatie een gesprek kan voeren waar de emoties hoog kunnen oplopen.