lifestyle

Drie maanden in Azië leven als een digital nomad

Drie maanden in Azië leven als een digital nomad

Na drie maanden leven als een digital nomad ben ik weer terug uit Azië. Toen ik half september weg ging had ik geen concreet plan. Alleen wat ideeën over hoe ik de tijd wilde invullen en ervaren hoe het is om weer even helemaal weg te zijn. Wel hoopte ik dat ik meer energie zou hebben als ik weer terug zou zijn in Nederland, nieuwe inspiratie voor mijn bedrijf en misschien wel een nieuwe manier van leven zou hebben gevonden.

Conclusie

Ik kan hier kort en krachtig over zijn, alles waar ik op hoopte is uitgekomen. De drie maanden in Azië hebben inzichten gegeven en inspiratie op de weg die ik ben ingeslagen als ondernemer voort te zetten. Daarnaast heeft het ook veel bevestigd wat ik al dacht. Leven in een metropool geeft mij energie en even helemaal weg zijn uit mijn comfortzone doet mij goed. En dan niet even een weekendje maar echt een paar maanden. Omdat je echt op jezelf bent aangewezen kan je nadenken over wat je echt wilt doen; eigen baas en creatief bezig zijn. Op je intuïtie vertrouwen en dat het dan ook klopt is iets wat ik als meest waardevol meeneem uit mijn reis van drie maanden door Azië

Ga even helemaal weg

Maar je hoeft hiervoor niet drie maanden weg. In het boek The Drummer and the Great Mountain wordt dat goed uitgelegd. Het is voor een ADHD belangrijk om er even tussen uit te gaan. Om je gedachten te verzetten. Vaak blijven we hangen in een patroon van gedachten en de enige manier om dit te doorbreken is door de omgeving te veranderen. Zeker als je het gevoel hebt dat je vastgelopen bent. Je gaat dingen weer in perspectief zien en komt erachter dat je tot meer instaat bent dan je denkt.

Dit is ook wat bij mij gebeurde in Azië. Ik moest soms in bepaalde situaties improviseren of anders denken om iets op te lossen. Er was geen back-up want ik was alleen. Dit zorgt ervoor dat je anders naar iets gaat kijken. Je angsten vervagen en inspiratie komt weer terug. Ook ontmoet je nieuwe mensen en die geven je een andere kijk of visie op zaken en zorgen voor nieuwe energie en mogelijkheden. Je krijgt meer zelfvertrouwen omdat je iets overwint wat je eng of moeilijk vond om te doen.

Reset

In mijn geval wilde ik drie maanden weg maar een of twee weken is ook al prima om een verandering te forceren, even resetten. Het gaat erom dat je even uit je comfortzone en dagelijkse sleur bent. Dit heeft iedereen nodig maar ADHD’ers (nog) meer aangezien ze vaak al in een omgeving zitten die niet 100% bij ze past. Dan is een “reset” een goed alternatief.

Voor mij heeft het veel opgeleverd. Werken als een digital nomad zou ik bijvoorbeeld niet voor altijd willen doen maar voor een aantal maanden per jaar zou perfect zijn. Ik merkte dat enige structuur en vastigheid ook belangrijk is. Constant je koffer pakken en dan naar een andere plek gaan is op den duur vermoeiend. Maar dat ik weg kan wanneer ik wil geeft mij al rust in mijn hoofd en dat is goud waard.

Ik had mijn reis goed voorbereid maar achteraf had ik sommige zaken beter willen aanpakken. Mijn reis was een stuk goedkoper en relaxter geweest als ik onderstaande tips had opgevolgd:

1 Zorg dat je vooraf je accommodatie hebt geregeld

Ik wilde flexibel zijn en dacht dat het handiger was in Azië de accommodatie te regelen. Het resultaat was dat ik veel meer heb betaald voor accommodaties. Vooraf had ik een appartement voor drie maanden kunnen huren voor 160 euro per maand. Echter aangekomen in Bangkok was het moeilijk om nog een appartement te vinden die ze mij wilde verhuren voor een korte tijd en eindigde ik in Airbnb en hotels en kostte het mij 400 euro per maand. Via Facebook groepen of lokale verhuurbedrijven is het veel goedkoper als je het regelt voordat je vertrekt. Door dit dus op tijd te doen bespaar je veel geld. Zeker als je van plan bent om langere tijd op één plek te bivakkeren.

2 Installeer apps voor taxi, eten en acties

Verdiep je voordat je gaat alvast in hoe de lokale bevolking gebruik maakt van apps om eten, vervoer en andere zaken te regelen. Ik maakte gebruik van Grab en Bolt. Twee apps waarbij je bijna alles kunt regelen. Alles is goedkoper via deze apps. Maak daar dus gebruik van. Ook hoef je niet meer te onderhandelen want alles heeft een vaste prijs.

3 Financiën

Aangezien je in een ander land bent (buiten Europa) heb je te maken met vreemde valuta. Ik vind dat altijd tricky want je moet dus omrekenen. Installeer daarom een valuta app waarbij je meteen ziet hoeveel het in Euro’s kost. Daarnaast is het belangrijk om van tevoren alvast uit te zoeken hoeveel een dienst of product ongeveer kost. Dan weet je tijdens het onderhandelen wat je ongeveer kan bieden.

ATM

Daarnaast zijn er kosten verbonden aan pinnen en gebruik van credit- en debitcard. Transactiekosten kun je terugvinden bij je bank op de website maar er is één soort kosten die je echt moet en kunt vermijden: conversie kosten bij de pinautomaat. Als je gaat pinnen bij een ATM dan krijg je de vraag van de desbetreffende bank of je hun koers (conversie) accepteert. Kies altijd voor nee! Want als zij de koers bepalen nemen ze de voor hun gunstige koers die voor jou nadelig is en dat kost je al snel 15 tot 20 euro per transactie.

Maak daarnaast een budget en hou je hieraan. Bekijk van te voren wat je wilt en kunt uitgeven en deel dit door het aantal dagen dat je weg bent. Zo maak je het overzichtelijk wat je per dag kunt uitgeven.

4 Feest/ rustdagen

Voordat je gaat reizen naar een land kijk dan even wanneer de nationale feestdagen zijn. Het is vrij vervelend dat je ergens aankomt en alles gesloten is. In veel landen zijn dan musea, banken en winkels dicht en rijdt openbaarvervoer maar sporadisch. Ik heb het in Israël meegemaakt. Gelukkig kon ik nog een taxi krijgen vanaf het vliegveld naar mijn hostel maar tijdens de sabbat (rustdag) rijdt er in Israël geen openbaarvervoer naar Tel Aviv.

5 Leer enkele woorden uit de taal van het land waar je bent

Zeker in landen waar door de lokale bevolking weinig Engels wordt gesproken is het handig om wat basiswoorden uit je hoofd te leren. Je ziet meteen een glimlach en soms verbazing als je in de lokale taal gedag of hoe gaat het weet te zeggen. Dit is ook in je eigenvoordeel omdat je soms een lagere prijs krijgt of betere service en altijd een glimlach, en die is onbetaalbaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner