Informatie over ADHD

Wat is de ideale thuiswerkplek voor ADHD’ers?

De ideale thuiswerkplek voor ADHD'ers.

Wat is de ideale thuiswerkplek voor ADHD’ers? Aangezien er tegenwoordig veel mensen thuiswerken is het ook belangrijk om thuis een ADHD-proof werkplek te hebben. Daarnaast zijn veel ADHD’ers zelfstandige en die hebben per definitie een werkplek aan huis of een eigen kantoor. Het werken vanuit huis heeft voor- nadelen. Je hebt minder of geen afleiding door collega’s maar het is ook makkelijker om even dat wasje te draaien of dat leuke filmpje te checken op internet. Het is daarom belangrijk om thuis een werkplek te creëren waar je goed kunt focussen en zo min mogelijk prikkels binnenkomen.

In dit artikel heb ik al wat hulpmiddelen beschreven die je helpen beter te concentreren. Echter wilde ik ook een artikel schrijven over de omgeving waarin we werken. Daarom hieronder 13 tips om je thuiswerkplek ADHD-proof te maken.

1 Mood lamp

Mensen met ADHD zijn vaak sfeergevoelig. Een mood lamp kan helpen om je in de juiste stemming te brengen. Deze lamp heeft verschillende kleuren die een bepaalde sfeer geven. Wil je je bijvoorbeeld concentreren dan kies je de kleur blauw. Zo is er voor elke sfeer een kleur. In dit artikel worden de effecten van de kleuren op je psyche uitgelegd.

2 Extra beeldscherm

Erg belangrijk maar vaak over het hoofd gezien. Nog te vaak zie je mensen op alleen een (klein) laptopscherm werken. Je zit dan de hele dag naar een kleinscherm te turen en je bent constant tabbladen aan het switchen. Dit kost tijd en energie en vaak ook frustratie en hoofdpijn. Een tweede scherm geeft rust en overzichtelijkheid. Mocht je werkgever het niet willen vergoeden koop dan op marktplaats voor een paar tientjes een beeldscherm. Je zult zien dat het zoveel prettiger werkt als je niet alles op één scherm hoeft te doen.

3 Goede bureaustoel

Niet onbelangrijk maar wordt toch vaak vergeten. Een goede bureaustoel zorgt ervoor dat je ontspannen en relaxed achter je bureau zit. Niks zit zo heerlijk als een bureaustoel die op jouw wensen is afgestemd. Tevens zorgt een goede bureaustoel voor een actieve houding. Daarnaast wil je geen rugklachten dus koop een goede bureaustoel want dat schilt later veel fysiotherapie. Tegenwoordig is de kniestoel een trend. Deze stoel dwingt je om in de goede zithouding te gaan zitten. Hierdoor worden je rug en schouders minder belast en heb je daardoor minder last van rug en nekklachten.

4 Stoplicht lamp

Tegenwoordig heb je dus lampen die alle kleuren van de regenboog kunnen weergeven. Na het lezen van het boek Focus aan/uit was ik overtuigd dat deze lamp ideaal is voor mensen met ADHD. Je kan er een bepaalde sfeer mee weergeven maar ook als stoplicht gebruiken. Als iemand je even stoort duurt het gemiddeld 23 minuten voordat je weer terug bent in de juiste focus modus. Het storen van je taak heeft dus een significant negatief effect op je productiviteit. Deze lamp werkt dus perfect als je met meer mensen in een huis woont die je regelmatig storen tijdens je werk. Wil je niet gestoord worden dan zet je de lamp op rood. Ik heb zelf in een studentenhuis gewoond en weet hoe irritant het is als je net weer lekker in je essay zit en je huisgenoot komt binnen om iets aan je te vragen. Zeker voor ADHD’er is het belangrijk dat we niet gestoord worden. Ik raad dan ook zeker dit product aan als je in een groot gezin of studentenhuis woont.

5 App die afleiding blokkeert

Stayfocused is een app die je in Chrome kunt installeren. Je kunt in deze app alle websites zetten waarvan je vindt dat ze maar een beperkt aantal minuten per dag jouw aandacht verdienen. Facebook en nieuwssites zijn bijvoorbeeld echte aandachtstrekkers en zorgen ervoor dat je moeilijk in je focus modus blijft. Deze app is dus eigenlijk een vorm van zelfbescherming. Zeker als je vaak het gevoel hebt dat je weinig gedaan krijgt is deze app een aanrader.

6 Whiteboard

Op kantoor is er altijd een whiteboard aanwezig om bijvoorbeeld de dag planning weer te geven. Thuis is dit natuurlijk ook mogelijk. Het werken met een whiteboard is overzichtelijk en geeft rust. Voordat je de werkdag begint schrijf je op wat je vandaag af moet hebben. Zo word je minder snel afgeleid om andere dingen te gaan doen die minder belangrijk zijn. Overzicht hebben is belangrijk en brengt structuur in je werkdag. Daarom mag een whiteboard (mag ook een glasplaat zijn) eigenlijk niet ontbreken in de ideale thuiswerkplek van ADHD’ers.  

7 Bureau

Je ziet vaak mensen thuis aan de keukentafel werken. Leuk voor een keertje maar niet bepaald bevorderlijk voor je focus en zeker niet voor je rug. Koop een goed bureau en maak daar alleen je werkplek van. Zo weet je dat alles wat met je werk te maken heeft dáár ligt. Daarnaast neem je automatisch een werkhouding aan als je achter je bureau gaat zitten. Het geeft rust en minder afleiding als je een vaste werkplek hebt en dat is zeker voor een ADHD’er heel belangrijk.

8 Laptopstandaard

Veel mensen werken nog zonder laptop standaard. Je hebt het vaak niet door maar je kijkt dus de hele tijd naar beneden wat uiteindelijk nekklachten kan opleveren. Ook kost het veel meer energie omdat je een onnatuurlijke houding aanneemt. Koop daarom een standaard waardoor het bovenste deel van het beeldscherm op ooghoogte staat. Je zult zien dat je veel prettiger werkt wat weer de concentratie bevordert. Heb je niet veel geld te besteden? Gebruik dan een stapelboeken als laptop standaard.

9 Wireless toetsenbord en muis

Als je veel achter de laptop zit is het ook handig om een los toetsenbord en muis aan te schaffen. Je kunt zo de laptop verder van je af zetten wat beter is voor je ogen en zithouding. Ik gebruik zelf ook een los toetsenbord en muis en het werkt vaak veel prettiger dan het toetsenbord van je laptop.

10 Goede geluidsinstallatie of boxen

Zelf heb ik graag muziek op tijdens werk. Op kantoor is een NC-hoofdtelefoon daarbij ideaal maar thuis kun je dat afwisselen met een muziekinstallatie. Koop dan wel een goede die voldoende volume heeft om overige geluiden in huis te neutraliseren. Ik gebruik zelf speakers van Edifier en heb deze op mijn laptop aangesloten. Zo creëer ik thuis een focus ruimte. Geluidsonderdrukking door middel van een hoofdtelefoon of geluidsinstallatie is iets wat eigenlijk noodzakelijk is om een ideale thuiswerkplek te creëren voor ADHD’ers. Tegenwoordig heb je ook white noise machines die een geluiden produceren dat omgevingsgeluid neutraliseert.

11 Hometrainer

ADHD’ers hebben vaak (teveel) energie wat ze gedurende de dag kwijt moeten raken. Helaas ben je vaak te druk met van alles waardoor de gym erbij inschiet. Een hometrainer is dan ideaal. Ook als je voelt dat je druk in je hoofd bent of erg onrustig kan het helpen om even 45 minuten op de hometrainer los te gaan. Daarna kun je er weer fris tegenaan.

12 Time Timer

In dit artikel heb ik al wat over de Time Timer geschreven. Deze timer is ideaal om voor jezelf een sprintje te trekken zoals een deadline moeten halen. Je kunt ook met deze timer makkelijk bekijken hoeveel tijd je maximaal aan een taak kan of wil besteden. Het is dan ook een goed hulpmiddel om structuur aan te brengen en taken af te ronden die echt gedaan moeten worden. De Timer helpt dus bij timemanagement wat voor veel ADHD’ers nogal een probleem is. Dit hulpmiddel mag dus niet ontbreken in de ideale thuiswerkplek voor ADHD’ers.

13 Headset

Als je veel aan de telefoon bent dan is een headset niet onbelangrijk. Ik zie nog veel mensen met de telefoon in de hand bellen. Echter ben je met een headset beter te verstaan en kun je even lopen als het gesprek erg lang duurt. Daarnaast komt professioneler over en je hebt je handen vrij om tijdens het gesprek aan(tekeningen) te kunnen maken. Ik gebruik de headset standaard als ik weet dat het gesprek langer dan vijf minuten gaat duren. Na vijf minuten moet ik even wat anders gaan doen naast het bellen. Anders ben ik niet meer gemotiveerd om te blijven luisteren.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner