lifestyle

ADHD en het hebben van een winterdepressie

Winterdepressie komt veel voor bij mensen met ADHD

ADHD’ers zijn gevoeliger voor een winterdepressie

De winter komt er weer aan. De dagen worden korter en de zon is steeds minder te zien. Voor veel mensen betekent dat een herfst- of winterdip. Het is een neerslachtig gevoel of een milde depressie waarbij je weinig energie hebt en het liefst in je bed wilt blijven liggen. Uit studies blijkt dat mensen met ADHD extra gevoelig zijn voor zo’n herfst- of winterdip. Dat is ook niet zo gek want in dit artikel heb ik al beschreven dat zonlicht erg belangrijk is voor iemand met ADHD. Daarnaast heeft de omgeving veel invloed op een ADHD’er. Als deze omgeving grauw, donker en koud is dan heeft dat een direct negatief effect op de gemoedstoestand. Om te voorkomen dat je in een dip terechtkomt heb ik hieronder een aantal tips beschreven die je kunt gebruiken om positief de winter door te komen.

Tips tegen winterdepressie

1 Lichttherapie

Er zijn lampen op de markt die zonlicht kunnen nabootsen. Ze worden ook wel daglichtlampen of lichttherapielampen genoemd. Je gaat in de ochtend een tijdje (15 min) achter deze lamp zitten terwijl je iets anders doet. Zeker in de wintermaanden kan dit helpen om met meer energie aan de dag te beginnen. De lamp neemt namelijk het te kort aan zonlicht weg en zorgt hierdoor voor een energiek gevoel. Het kan dus je winterdepressie wegnemen of verminderen. Er zijn voor elke protemonnee verschillende soorten en maten dus probeer het eens uit.

2 Regelmatig aan lichaamsbeweging doen

Blijf ook actief in de winter. Bewegen helpt om je stemming positief te houden. Als je een buitensport doet zou je kunnen kiezen om in de winter een sport te kiezen die je binnen kunt beoefenen. Zeker als je neerslachtig bent is het goed om daarnaast met anderen te blijven sporten dus kies dan iets wat je samen met anderen kan doen zoals Padel. Deze sport is in opkomst en vrij simpel om te leren en spelen. Je hebt er meestal vier spelers voor nodig en je kan het daarnaast ook binnen doen. Dus als je altijd al eens iets nieuws wilt proberen ga eens kijken bij je lokale Padel vereniging.

3 Gezonde levensstijl

Let in de wintermaanden extra op wat je eet en drinkt. Voeding heeft een grote invloed op je gemoedstoestand. Denk aan een suikerdip na zoetigheid of een kater van overmatig alcoholgebruik. Deze kunnen verergeren als je al niet lekker in je vel zit. Ook is het raadzaam om op te letten met cafeïne. Dit werkt vaak averechts en zorg ervoor dat je minder goed slaapt. En laat nou goed slapen juist belangrijk zijn als je gevoelig bent voor een winterdepressie. Dus gevarieerd en gezond eten, matig het gebruik van alcohol en cafeïne en beweeg voldoende

4 Stress verminderen

Probeer stress te verminderen door te mediteren of aan yoga te doen. Denk ook aan ademhalingsoefeningen of mindfullness. Belangrijk is om hiermee te beginnen al de depressie of stress er (nog) niet is. Zo kan je een buffer opbouwen en zal je zien dat je beter tegen stressmomenten en tegenslag kan. De pieken en dalen worden minder omdat je de stress beter aankan. Dit geeft weer meer zelfvertrouwen en een goed gevoel, waardoor je zal merken dat je winterdepressie minder zwaar zal zijn of zelfs verdwijnd.

5 Sociale interactie

Zeer belangrijk bij een (winter) depressie. Dit is ook al even mij tip 2 besproken. Vaak wil je het liefst met de gordijnen dicht in bed blijven liggen. Toch is het belangrijk om er juist op uit te gaan en anderen te ontmoeten. Ga iets doen waar je naar uitkijkt of energie van krijgt. Probeer dit te doen door bijvoorbeeld met anderen naar een sportwedstrijd te gaan of andere leuke sociale activiteiten te doen. Daarnaast zij er zijn tal van meet-up groepen waar je naartoe kan gaan. Het is verstandig om iemand mee te vragen want als je alleen moet gaan is de drempel vaak net te hoog.

6 Medicatie aanpassen

Het kan helpen om je medicatie voor ADHD aan te passen. Vraag je huisarts / psychiater of een andere medicatie of dosering kan helpen om je winterdepressie te verlichten. Straterra is een ADHD-medicatie voor betere concentratie maar ook een antidepressiva. Mocht je aanleg hebben voor een winterdepressie dan is overstappen op dit soort medicatie soms een goede optie. Vraag altijd advies aan een huisarts of psychiater. Helaas heeft elk medicijn bijwerkingen en soms zijn de bijwerkingen erger dan de kwaal en dan beland je van de regen in de drup.

7 Licht en natuur

Ik heb in de 1e tip al kort hierover wat geschreven maar kan het niet genoeg benadrukken. Genoeg zonlicht is heel belangrijk en probeer daarom meteen naar buiten te gaan, ook als het bewolkt is. Ga daarnaast ook de natuur in. Want ook natuur heeft een positieve werking op je gemoedstoestand. Dagje naar de Veluwe of naar het strand doet wonderen. De extra zuurstof en frisse buitenlucht geven je een oppepper en zo kan je de winterdepressie verminderen.  

8 Aanpassingen in de omgeving

Zorg dat je (werk) omgeving goed verlicht is en doe alle gordijnen open zodat er genoeg natuurlijk licht binnenkomt. Mochten de muren donker zijn, verf ze dan met lichte kleuren of ga in een omgeving zitten waar veel ramen zijn. Ook kan je overwegen om een tijdje de zon op te zoeken. Zeker als je remote kan werken dan raad ik aan, als het financieel mogelijk is, om naar een land te gaan met veel zonuren. Zo kan je even bijtanken en kan je er weer tegenaan. Andere mogelijkheden zijn om in je woon– of slaapkamer RGB-kleurverlichting op te hangen. Tegenwoordig heb je RGB-kleuren ledlinten en lampen in alle soorten en maten. Zo kan je zelf een bepaalde stemming creëren door de kleur te kiezen die bij je stemming past. Wil je energiek zijn kies dan voor rood en als je wilt ontspannen voor blauw. Zo kan je al met simpele oplossingen zelf iets doen om de donkere dagen van het jaar wat aangenamer te maken en de herfst- of winterdip wat minder zwaar.