Informatie over ADHD

Podcasts over ADHD die je moet hebben geluisterd

Podcast voor mensen met ADHD

Ruime keus aan podcasts

Podcasts zijn niet meer weg te denken uit het mediumlandschap zoals ik eerder al in dit artikel iets over heb geschreven. Waarbij tot een aantal jaren geleden vooral Youtube zeer populair was zie je nu dat bijna iedereen wel een naar een podcast luistert. Het voordeel van een podcast is dat je het overal kan luisteren zoals tijdens een saai college of als je aan het wandelen bent in het bos.

Waarbij veel Podcasts tegenwoordig gaan over vooral je mening kunnen geven (opinie) of vanuit een journalistieke kijk zie je ook steeds meer niche podcasts. Daarbij dus ook steeds meer over ADHD. Ik luister zelf naar een aantal podcasts over ADHD en ik vind sommige echt goed gemaakt. Wat ik goed vind aan deze podcasts is dat het vaak ook mensen zijn die weten waar ze over praten. Ze hebben zelf ADHD of interviewen mensen met ADHD.  Zo krijg je een beeld van hoe anderen omgaan met het hebben van ADHD en vertellen ze ervaringen over wat ADHD met hen doet. Naast dat het zeer leerzaam is en inspiratie geeft is het ook een laagdrempelige manier om meer te weten te komen over ADHD. Stel je voor dat al die podcasts in boekvorm waren verschenen. Ik had dan de meeste niet gelezen…

Daarom heb ik hieronder een aantal podcasts geselecteerd die de moeite waard zijn om eens naar te luisteren. Daarbij maak ik onderscheid tussen Engelse en Nederlandse podcasts.

Nederlandse ADHD-podcasts:

ADHD Dingen

Een leuke frisse podcast van iemand die pas een jaar weet dat ze ADHD heeft. Ze behandelt verschillende onderwerpen zoals ADHD op het werk, burn-out en uitstelgedrag. Nirma brengt het luchtig en dat is prettig om naar te luisteren. Wel mag de intro wat korter.

Leven met ADHD Podcast van Patrick Kicken

Deze podcast was voor mij de eerste die ik luisterde over ADHD. Ik ken Patrick nog als DJ bij 3FM en zoals hij als DJ is op de radio is hij ook in de podcast. Hij kan dus wat druk zijn maar het is wel vermakelijk en informatief. Hij heeft elke aflevering een andere gast en praat dan over problemen die te maken hebben met ADHD. Hij praat ook veel over zijn eigen problemen en waar hij specifiek tegenaan loopt. Zeer interessant en laagdrempelig.

Jorna Postma Speciaal voor vrouwen

Deze podcast is “speciaal” voor vrouwen al ben ik als man ook geïnteresseerd in veel onderwerpen die ze behandelt in haar podcast. Echter is de opzet wel op vrouwen gericht en ik merk dan ook dat ik meer neig naar de podcast van Patrick dan naar die van Jorna. Toch is deze podcast de moeite waard om te luisteren en zeker als je een vrouw bent met ADHD zal veel herkenbaar zijn.

Engelstalige ADHD-podcasts:

ADHD Experts Podcasts

Deze podcast is van ADDitude. Het zijn eigenlijk webinars maar je kan ze ook luisteren als podcast. Verschillende onderwerpen worden behandeld door experts en zeker de moeite waard om een keer naar te luisteren. Er zijn er heel veel gemaakt al gaan de meeste over ADHD bij kinderen. Toch erg informatief en met experts die zaken uitleggen waar je als volwassene met ADHD tegenaan loopt.

Take control

Take control ADHD podcast is een podcast van Nikki Kinxer, een ADHD coach. Het is erg Amerikaans dus je kan de eerste vijf minuten overslaan. Nikki behandelt veel onderwerpen over het hebben van ADHD. Je moet van haar stijl houden maar altijd de moeite waard om er eens naar te luisteren.

Faster than normal

Deze podcast is interessant als je op een positieve manier wilt kijken naar ADHD. Het is een podcast over de positieve kanten van ADHD. Erg leuk als je van typische Amerikaans positivisme houdt. Het is een podcast vol energie en de host is een self made entrepreneur met ADHD.

The drummer and the great mountain

Deze podcast is als begeleiding bedoeld voor het boek The drummer and the great mountain. De schrijver van het boek Michael Joseph Ferguson heeft een gids geschreven over hoe je als volwassene om kunt gaan met ADD/ADHD. Hij heeft zelf ook ADHD en geeft advies over hoe je je ADHD juist op een positieve manier kunt gebruiken in je leven. Hij gaat uit van het hunter / farmer principe. Wij als ADHD’ers hebben een hunter-brein en dat zorgt voor uitdagingen. In elke aflevering wordt er een probleem of juist kans besproken en geeft hij advies. Zeer interessant en ik heb zelf ook het boek gekocht om met de adviezen aan de slag te gaan.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner