lifestyle

Hulpmiddelen voor een positief leven met ADHD

hulpmiddelen voor een positief leven met ADHD

Als ADHD-er kan het leven vrij gecompliceerd zijn. Het proberen te overleven in een maatschappij die niet op ons is afgestemd betekent vaak alle we alle zeilen moeten bijzetten. Het zorgt vaak voor een leven vol ergernissen en frustraties. Echter zijn er hulpmiddelen die het iets minder gecompliceerd kunnen maken. In een eerder artikel heb ik daar al wat over geschreven. In dit artikel zal ik daarom hulpmiddelen voor een positief leven met ADHD bespreken die het leven wat makkelijker maken.

Ik heb een lijst samengesteld van enkele gadgets/ hulpmiddelen die specifiek voor ADHD-ers zijn gemaakt. Daarnaast hulpmiddelen die ook gewoon handig zijn om in bepaalde situaties beter te kunnen focussen of tot rust te komen. Sommige zijn algemeen bekend maar er zitten er ook een paar tussen waar je misschien nog nooit van had gehoord.

Hulpmiddelen voor op je werk:

Time Timer

Dit product lijkt op een kookwekker maar het is een timer. Deze timer werkt voor mensen die moeite hebben om de tijd goed in te schatten. Laten nou net ADHD’ers daar moeite mee hebben. De klok heeft een rode schijf die steeds kleiner wordt naar mate de tijd verstrekt. Zo zie je in een opslag hoeveel tijd je nog hebt. Dit in tegenstelling tot een digitale klok waarbij je alleen de resterende minuten ziet staan. Als je de schijf steeds kleiner ziet worden krijg je meer gevoel over hoeveel tijd je nog hebt. Ik heb zelf deze timer ook en het werkt perfect!

Fidgets

Er zijn er veel mensen met ADHD die moeten frummelen of iets te doen hebben als ze stil moeten zitten. Fidgets zijn dan de perfecte oplossing. Er zijn verschillende Fidgets maar de bekendste is de Fidget Spinner. Deze was een paar jaar geleden enorm populair. Fidgets zorgen ervoor dat je altijd wat te doen hebt tijdens situaties. Of je nu stil moet zitten of naar een lange monoloog moet luisteren.

Noise-cancelling koptelefoon

Ik heb in dit artikel al over de NC-koptelefoon geschreven. De conclusie was dat het de beste uitvinding ooit is voor mensen met ADHD. Ik kan iedereen met ADHD aanraden om er een te kopen. Ze zijn niet goedkoop maar het betaalt zich dubbel en dwars terug. Of je de koptelefoon nu gebruikt bij het studeren of op het werk. Door de noise-cancelling blokkeert het alle omgevingsgeluiden zodat je geen last meer hebt van gesprekken of de radio die aanstaat. Drukke studiezalen of kantoortuinen zijn geen probleem meer. Daarnaast is de NC-koptelefoon ook handig bij het kijken van een film of om rustig boodschappen te kunnen doen op zaterdagmiddag. Ik zelf heb de voorkeur voor de noice cancelling koptelefoons van Sony. Naast Sony en Bose zijn er tegenwoordig veel andere merken die ook goede NC-koptelefoons verkopen. Naast de koptelefoons zijn er nu ook goede noise cancelling oordopjes te koop.

Hulpmiddelen voor een ontspannen leven:

HUE lamp

Philips heeft dit product al een tijdje geleden op de markt gebracht. Recent hoorde ik dat het een handig hulpmiddel voor ADHD-ers kan zijn. De HUE lampen zijn led-lampen die van kleur kunnen veranderen wanneer jij dat wilt. Dit is voor ADHD-ers die sfeergevoelig zijn een mooie uitkomst om tot rust te komen. Ook zijn ze handig om geconcentreerd te kunnen werken. Wil je energiek zijn dan kies je voor rood of oranje. Lange werkdag gehad? Stel de lampen in op blauw of een andere rustgevende kleur. Aangezien ADD’ers gevoelig zijn voor de omgeving en dus ook voor kleur kunnen ze ADHD-ers helpen om in een bepaalde stemming te komen. Je kunt dus je stemming veranderen met deze lampen. Als je veel moeite hebt om te ontspannen zou je de Philips Hue eens kunnen uitproberen.

Gravity deken

Zelf had ik er nog nooit van gehoord maar ik werd er door iemand anders met ADHD op gewezen. Ik dacht dat het een grap was maar de gravity deken (zwaartedeken) bestaat echt. Het gewicht van de deken zorgt voor een lichte aangename druk op het lichaam. Hierdoor ontspant het lichaam en val je sneller inslaap. Gravity dekens werken goed bij mensen die ADHD hebben omdat zij meestal gestrest en gespannen naar bed gaan. Zelf heb ik de deken inmiddels ook uitgeprobeerd en ik slaap nu een stuk beter. Vooral mijn diepe slaap is beter geworden. Mocht je slaapproblemen hebben dan is dit zeker het proberen waard. Op Amazon (gravity deken) en Bol.com (zwaarte deken) worden ze verkocht in verschillende kilogrammen.

Wake up light

Helaas bestond de wake up light in mijn schooltijd nog niet maar anders had ik er zeker een gekocht. Zoals iedereen met ADHD wel weet is vroeg opstaan niet onze beste eigenschap. In mijn tijd was er helaas alleen een wekker. Tegenwoordig heb je dus dit hulpmiddel om enigszins vrolijk uit je bed te komen als ADHD’er. De wake up light is een wekker en lamp gecombineerd waarbij de lamp steeds feller wordt. De wekker bootst eigenlijk de zon na en dat is was ADHD’ers nodig hebben. Rustig wakker worden d.m.v. licht en dan energie krijgen om op te staan. ADHD’ers zijn gevoelig voor de omgeving en dus ook voor licht. Mocht je veel moeite hebben met opstaan dan is dit een aanrader en zeker het uitproberen waard.