lifestyle

Bekende personen met ADHD

Bekende ADHD'er
Bill Gates

Toen ik de diagnose ADHD kreeg was dat in het begin een verwarrende tijd. Ik was blij dat ik nu wist wat er met mij aan de hand was maar ook verdrietig omdat ik veel kansen had laten liggen door mijn ADHD. Ik ging opzoek naar voorbeelden, rolmodellen die net als ik ADHD hadden maar toch succesvol waren in het leven en ADHD als een kwaliteit gebruikte in hun carrière. Deze mensen werden een inspiratiebron voor mij om ook opzoek te gaan naar mijn “sweet spot” en passie in mijn leven. Omdat deze bekende personen met ADHD een voorbeeld en inspiratie kunnen zijn heb ik hieronder een aantal op een rijtje gezet:

Internationale beroemdheden:

Richard Branson

Entrepreneur, zakenman en personality. Als er iemand overduidelijk ADHD heeft dan is het Richard Branson. Ik heb zijn biografie gelezen en daarin beschrijft hij zijn moeilijke tijd op school. Naast ADHD was hij ook dyslectisch wat leren überhaupt tot een hel maakte in die tijd. In de jaren 50 bestond ADHD nog niet officieel dus hij heeft nooit een diagnose gekregen maar alle symptomen wijzen op ADHD. Ook Branson zelf heeft aangegeven ADHD te hebben. Branson laat zien dat je met ADHD heel ver kunt komen en misschien wel dankzij zijn ADHD een van de succesvolste en rijkste mensen op aarde is geworden. Vooral geloof in jezelf, doorzettingsvermogen en ADHD-kenmerken als enthousiasme en overtuigingskracht hebben Branson ver gebracht in het leven.  

Michael Phelps

Dit zwemtalent uit Amerika is een echte winnaar. Hij kreeg op jonge leeftijd van een leraar te horen dat het nooit wat met hem zou worden. Phelps zat nooit stil en kon op school moeilijk meekomen. Om zijn energie kwijt te raken ging hij zwemmen en de rest is inmiddels geschiedenis. Phelps kreeg structuur door het zwemmen en kon zo beter omgaan met ADHD. Dit is vooral op jongere leeftijd belangrijk voor een ADHD’er. In dit artikel zegt hij dat het vragen om hulp en praten over ADHD ervoor heeft gezorgd dat hij nu op een manier leeft waarbij hij alles uit het leven kan halen. Phelps is een goedvoorbeeld dat met hulp van familie, vrienden en coaches je als ADHD’er heel succesvol kan worden. Echter is het vragen om hulp een horde die je wel eerst moet overwinnen maar daarna is de sky the limit en niet iets waar je voor hoeft te schamen.

Justin Timberlake

Een van de meest succesvolle artiesten van de afgelopen jaren. Naast ADHD heeft hij ook OCD. Helaas praat hij er niet veel over maar hij heeft ADHD een plek kunnen geven en is hij nu die succesvolle artiest. Pluspunten van ADHD zijn; creativiteit, durf, out of the box denken, authenticiteit, impulsief en het vermogen om te improviseren. Dit zijn allemaal kwaliteiten die Justin Timberlake (onbewust) gebruikt in zijn carrière. Deze kwaliteiten hebben hem dus een van de meest succesvolle artiesten van het moment gemaakt.   

Will Smith

Nog een artiest met ADHD. Smith is officieel gediagnostiseerd met ADHD en met een moeilijke jeugd is het erg knap dat hij een van de meest succesvolle acteurs is geworden van zijn generatie. Wat ik zelf interessant vond om te lezen was dat hij als kind overlevingsstrategieën bedacht om die moeilijke tijd door te komen. Dit is typisch ADHD. Wij zijn ontzettend goed in het bedenken van strategieën om toch mee te kunnen draaien in deze wereld. Het voordeel is dat je deze strategieën op latere leeftijd kan blijven toepassen en je er je voordeel mee kunt doen. Iets wat Will Smith heeft gedaan. Hij ontwikkelde het vermogen om iets negatiefs, angst of boosheid om te draaien in iets positiefs. Dit zie je veel terug bij mensen met ADHD en is echt een kwaliteit die we vaker zouden moeten gebruiken.     

Bill Gates

Nog een entrepreneur en zakenman met ADHD. Ook dit is niet vreemd als je bedenkt dat durf en creativiteit typische ADHD-kenmerken zijn. Gates stopte zijn studie aan Harvard om Microsoft te beginnen en we weten allemaal hoe dat is afgelopen. Ook hier zie je een duidelijk patroon van iemand die niet kan aarde op school en zelf iets wil gaan doen. Zelf ondernemen, creatief zijn en geloven dat je het beter en vooral anders willen doen dan wat de gevestigde orde van je vraagt te doen.

Jamie Oliver

Misschien wel de bekendste chef-kok van de wereld. Daarnaast is hij ook entrepreneur tv-persoonlijkheid. Als iemand overduidelijk ADHD heeft dan is het wel Jamie Oliver. Zelf heeft hij ook verklaard ADHD te hebben wat hem bepaald niet in de weg heeft gezeten. Oliver zet zich ook in voor overgewicht bij kinderen. Iets wat volgens Oliver mede komt door de slechte lunches op scholen. Het niet tegen onrecht kunnen is ook een ADHD-kenmerk en dat zie je bij Oliver terug in zijn strijd tegen de ongezonde lunches op scholen.  

Emma Watson

Deze internationale ster heeft nooit laten weten dat ze ADHD heeft. Echter heeft ze wel in interviews gezegd dat ze medicatie slikt tegen haar hyperactiviteit en om beter te kunnen concentreren. Ze slikt deze medicatie als sinds kindertijd. Zo zie je maar dat ADHD niet in de weg hoeft te zitten om een van de meest succesvolle actrices te worden van de laatste jaren.

Bekende Nederlanders met ADHD

Freek Vonk

Uitspraak van Freek Vonk; “mijn enthousiasme komt mede voort uit ADHD”. Dit zegt eigenlijk al genoeg. Misschien is Freek wel de bekendste bioloog van dit moment en dat komt vooral door zijn enthousiasme. De manier waarop hij over zijn vak verteld werkt aanstekelijk. Je kan zien dat het zijn passie is en dat komt mede door zijn ADHD. Als ADHD’ers een passie hebben willen ze daar met veel enthousiasme over vertellen. Als je daar je beroep van kunt maken is dat helemaal een win win!

Jan Versteegh

Jan komt er openlijk vooruit dat hij ADHD heeft. Als je zijn carrière bekijkt dan past dat ook bij een ADHD’er. Begonnen als docent lichamelijke opvoeding om uiteindelijk te eindigen als presentator. Hij wilde altijd al presenteren en deed dit naast zijn beroep als docent met als doel om uiteindelijk presentator te worden. Persoonlijk vind ik dit een goed voorbeeld hoe een persoon met ADHD een carrière kan maken en gaat doen wat hij het liefste doet. Stap voor stap in plaats van proberen in één keer je droom waar te maken. Vaak is die stap te groot. Door eerst iets te gaan doen wat wel leuk is daarnaast te werken aan je droom maak je veel meer kans om daadwerkelijk die ideale baan of carrière te krijgen. Jan Versteegh is een goed voorbeeld hiervan.

Dennis Weening

Dennis heeft een programma gemaakt met de titel ADHDennis waar hij ging onderzoeken of hij ADHD heeft. Echter als je Dennis een beetje kent dan had je dat wel kunnen raden. Ook Dennis zit in de artistieke hoek en presenteert daarnaast verschillende programma’s. Zijn energie en spontaniteit maken hem een goede presentator en artiest. Ook hier zie je duidelijk dat de voordelen van ADHD kunnen leiden tot een succesvolle carrière. Wat ik ook interessant vond tijdens zijn zoektocht was zijn opvoeding en de rol die zijn ouders hebben gespeeld. Vooral zijn moeder was heel begripvol en heeft hem altijd in zijn waarde gelaten en hem gesteund. Dit is zo belangrijk voor een ADHD’er. Dit geldt ook voor zijn partner die hem ondersteund. Een soliede basis waarop je kunt bouwen is voor een ADHD’er enorm belangrijk. Dennis Weening is daar een goed voorbeeld van.

Katja Schuurman

Ik heb het haar zelf nooit horen zeggen maar meerdere bronnen geven aan dat Katja ADHD heeft. Wel is ze in interviews openhartig geweest over haar “andere stoornissen”. Ik vind persoonlijk dat het pas een stoornis is als het in de weg zit. Katja Schuurman heeft bepaald geen slechte carrière en misschien is het wel dankzij de “stoornis” ADHD dat ze zo’n succesvolle actrice/ presentatrice is geworden. Ik vind haar sympathiek en authentiek overkomen. Iets wat je vaker terugziet bij mensen met ADHD. Dat maakt haar ook zo geliefd denk ik en draagt ongetwijfeld bij aan haar succes.   

Conclusie

Als je alle bekende ADHD’ers zo op een rijtje ziet staan dan zie je een rode draad in al hun levens. Ze doen iets wat ze goed kunnen, graag doen en een passie is. Daarnaast zijn het bijna allemaal creatieve mensen. Het is bekend dat ADHD’ers creatief zijn en als ze eenmaal hun passie of “sweet spot” hebben gevonden tot grote hoogte kunnen stijgen. Of dit nu zakelijk is in de vorm van een entrepreneur of creatief als muzikant of acteur, het is vaak dé combinatie tot succes. De bovenstaande ADHD’ers hebben dat immers bewezen. ADHD is voor deze mensen een superpower en dat kan het ook voor jou zijn als jij ontdekt waar jouw passie of sweet spot ligt.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner