lifestyle

Wat betekent vrijheid voor jou? Voorkom sleur in je leven!

Wat betekent vrijheid voor jou? Voorkom sleur in je leven!

Om de vraag wat vrijheid voor jou betekent te beantwoorden moeten we even terug in de tijd. Waarschijnlijk kreeg je vroeger de vraag wanneer je nou eindelijk eens volwassen ging worden. Ik kreeg deze vraag in ieder geval een paar keer per jaar te horen. Nog steeds ben ik niet volwassen denk ik…Daarnaast “droom” ik over reizen en werken in het buitenland en mij (nog) niet willen settelen. Voor mij is vrijheid dus gaan en staan waar ik wil en de mogelijkheid hebben om weg te kunnen. Echter hebben vele te maken met vrienden, partner die “eisen” dat je volwassen wordt. In dit artikel heb ik tips gegeven om toch je eigen pad te kunnen volgen en niet (altijd) te luisteren naar anderen.

Ik kan nu gaan en staan waar ik wil en alleen al die gedachten geeft mij rust. Voor mij is vrijheid ontzettend belangrijk en ergens aan vastzitten geeft mij een beklemmend gevoel. Echter zijn de meeste mensen gebonden aan verplichtingen of regelmaat. Ik las het boek Hoera! Ik heb ADHD waar de volgende tip in stond: Onderzoek wat vrijheid voor jou betekent. Ga opzoek naar een moment in je dagelijks leven waarbij jij even helemaal jezelf kunt zijn. Dit moet een moment zijn dat je ultieme vrijheid ervaart. Als je dit moment hebt gevonden is er dus een manier om te (over)leven in een leven van regels en verplichte regelmaat.

Vrijheid als je vast zit in sleur

In dit artikel wil ik dus vooral stil staan bij ADHD’ers die een gezin of andere verplichting hebben. Die elke dag een vast patroon moeten volgen omdat kinderen nu eenmaal regelmaat nodig hebben. Het is enorm belangrijk voor deze groep ADHD’ers om te weten wat vrijheid voor ze betekent. Ik bedoel dan momenten dat je je even weer kind kunt voelen of jezelf kunt zijn. Iets waar je helemaal in op kunt gaan en je hoofd weer leeg kan maken. In het boek Hoera! Ik heb ADHD wordt dit goed beschreven. De schrijver ervaart ultieme vrijheid door motor te rijden. Ik ga zelf vaak midden in de nacht lange stukken met de auto op pad. Er is dan niemand en heb dus de snelweg voor mij alleen. Het ontspant en ik kan rustig nadenken over wat ik allemaal nog zou willen doen.

Zoeken naar jouw moment van vrijheid

Maar hoe kom je er nou achter wat vrijheid voor jou betekent? Door serieus te onderzoeken waar jij energie van krijgt of weer dat “kind” in je voelt terugkomen. Ga eens een dagdeel op een rustige plek zitten en schrijf op wat vrijheid voor jou betekent en hoe dit er uit moet komen te zien. Alles wat in je opkomt schrijf je op. Dit kunnen verhalen zijn maar ook steekwoorden. Het maakt niet uit als je het maar opschrijft. Ook als je denkt dat het niet kan.

Als je klaar bent maak je een samenvatting van wat je hebt opgeschreven en ga dat dan organiseren. Als het bijvoorbeeld zweefvliegen of motorrijden is dan maak je meteen een afspraak voor een proefles. Vrijheid hebben of ervaren is namelijk voor ADHD’ers enorm belangrijk en hét medicijn om door een leven met sleur heen te komen. Je hoeft trouwens niet in je eentje iets te gaan ondernemen. Als je een vriend of partner hebt of zelfs een gezin, die graag mee willen parachutespringen, is dat natuurlijk prima.

Begin vandaag nog met je zoektocht

Belangrijk is dat je gaat inzien dat je iets gaat organiseren waar je energie van krijgt of een uitlaatklep kan zijn. Als jij na een drukke dag even een half uur op de motor wilt rijden omdat je dan een leukere partner of vader bent dan is dat heel belangrijk. Vaak sta je er niet bij stil dat ondanks je verplichtingen, je toch momenten kunt hebben dat je weer even helemaal jezelf kunt zijn. Ga dus serieus opzoek naar jouw moment in de week of maand van ultieme vrijheid. Je zult zien dat dit moment je zoveel geeft, namelijk een blijer, gelukkiger en energieker persoon.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner