In een warm wonen goed voor ADHD'ers
lifestyle

In een warm land wonen beter voor een ADHD’er?

In een warm land wonen beter voor ADHD'er?

Volgens dit onderzoek blijkt dat in warme landen minder vaak ADHD voorkomt. Het onderzoek dat is gedaan in Europa en Amerika concludeert dat er een relatie is tussen mate van zonlicht en ADHD gerelateerde klachten. Is het wonen In een warm land dus beter voor ADHD’er?

ADHD’ers hebben baat bij zonlicht

De onderzoekers denken dat ze een verklaring hebben gevonden waarom er in mediterrane landen minder ADHD’ers zijn. Het probleem bij ADHD is dat het slaap-waak ritme is verstoord. De biologische klok werkt dus minder goed bij mensen met ADHD. Door het intense zonlicht in warme landen wordt het slaap-waak ritme genormaliseerd en daardoor nemen de symptomen van ADHD af. Mensen met ADHD hebben namelijk een verlate slaapfase. Door het intense zonlicht (meer en feller zonlicht overdag) wordt de slaapfase vervroegd en daardoor ontstaat een beter slaap-waakritme en automatisch verminderen daardoor ADHD-symptomen.

Verlate slaapfase een probleem

Een verlate slaapfase veroorzaakt of verergerd ADHD gerelateerde symptomen. Je krijgt door de verlate slaapfase een slaaptekort en dat zorgt voor vergeetachtigheid, prikkelbaarheid, chaotisch en vermoeidheid. Allemaal symptomen die ook worden toegeschreven aan ADHD.

Helaas zijn in Nederland minder zonuren dan in warme landen dus als je daar gevoelig voor bent is het belangrijk daar wat aan te doen.

Hoe kom je als ADHD’er aan genoeg zonlicht als je niet in een warm land woont

1 Pak de fiets of wandel.

Als je fietst of wandelt ben je buiten en krijg je automatisch zonlicht. Het zorgt ervoor dat je meteen in de ochtend al wordt blootgesteld aan natuurlijk licht wat ervoor zorgt dat er melatonine wordt aangemaakt. Hierdoor slaap je beter. Zeker op dagen dat de zon schijnt is het belangrijk vroeg eruit te gaan zodat het lichaam al begint met het aanmaken van melatonine.

2 Koop een lamp die zonlicht nabootst

Deze lampen bootsen daglicht na waardoor je je minder fut voelt in de winter. Mensen die last hebben van winterdepressies gebruiken ook deze lichttherapie lampen. Als je weinig buitenkomt of je merkt dat je ADHD- symptomen erger worden in de winter dan zijn deze lampen een goede optie. De lampen zijn bij Bol.com en Coolblue te koop.

3 Emigreren naar een warm land

Het klinkt wat rigoureus maar als je altijd al plannen hebt gehad om te verkassen dan is dit een goede optie. Tegenwoordig is remote werken helemaal hip en vaak (deels) verreist. Je bent dus niet meer plaatsgebonden. Als je echt baat hebt bij veel natuurlijk zonlicht dan zou ik het aanraden om het eens te proberen. Je kan dan drie of vier maanden per jaar naar een warm land gaan en vanuit daar gaan werken. Als dit genoeg is om de winter door te komen of om je op te laden zou ik het serieus overwegen. In dit artikel geef ik meer uitleg over waar in de wereld je als ADHD’er prettig kan leven.

4 Meer licht in huis

Een simpele manier om meer natuurlijk zonlicht te krijgen is je huis zo in te richten dat het maximaal zonlicht doorlaat. Denk aan het maken van een dakkapel of extra ramen. Daarnaast kan je kiezen voor glazen deuren en je begroeiing zoals bomen weghalen die het zonlicht blokkeren en de ramen vrij maken voor zonlicht. Ook is het belangrijk om je huis in lichte kleuren te schilderen zodat het licht niet wordt geabsorbeerd. Meer tips kan je hier vinden.

5 Slik vitamine D

Mensen met ADHD hebben vaak een tekort aan vitamine D. Deze Vitamine zijn belangrijk en je krijgt ze binnen via zonlicht. Als je dus te weinig zonlicht krijgt is het verstandig om vitamine D te slikken. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine D de symptomen van ADHD verminderen bij kinderen. Daarnaast zouden deze vitamine kunnen helpen tegen depressies. Iets waar ook veel ADHD’ers last van hebben. Helaas zijn volwassenen met ADHD niet uitgebreid onderzocht dus is het nog onbekend of ook dit voor volwassenen geldt. Mocht je het gevoel hebben dat je te weinig vitamine D hebt dan kan je naar de huisarts gaan voor een test. Vitamine D zijn in meerdere winkels verkrijgbaar en online bij Bol.com.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner