lifestyle

Leven als een Digital Nomad

Digital nomad

De stap naar meer vrijheid en jezelf beter te leren kennen

Altijd al eens gedroomd van vrijheid en leven als een Digital Nomad? De afgelopen jaren heb ik advies gegeven over hoe positief te leven als een ADHD’er. Daarbij is werk en omgeving essentieel om hierin te slagen. Ik heb jaren als medewerker op een kantoor gewerkt en kwam mede door mijn diagnose erachter dat kantoorwerk niet iets is waar ik gelukkig van word. Dit zal voor de meeste ADHD’ers gelden. De meeste ADHD’ers hebben verandering van omgeving nodig of willen niet 8 uur op één plek zitten. Toch zijn de meeste beroepen “zit” beroepen en dan heb ik het ook over creatieve beroepen zoals fotograaf, webdesigner of UX-designer. Je hebt dan wel presentaties of een fotoshoot maar daarna moet je achter de computer de foto’s editen of het design van je app gaan maken. Kortom, veel ADHD’ers zullen veel achter een computer zitten en dan is omgeving erg belangrijk.

Digital Nomad worden maar hoe dan?

Hoe kan je dan toch als ADHD’er productief zijn en in een flow komen terwijl je veel zit? Zorgen dat je omgeving je inspiratie geeft en energie waardoor je in de flow komt en de dagen niet saai worden. Als het saai wordt voor een ADHD’er is de concentratie weg. Hoe los je dit op? Door een Digital Nomad te worden! Ik wilde het zelf eens gaan testen en schreef daarom al een artikel over wonen in een warm land en de positieve effecten voor ADHD’ers. Ik zit nu 2,5 maand in Thailand en Vietnam om te kijken of dit een leven is waar ik blij van word. Na drie weken heb ik mijn draai gevonden en kan ik zeggen dat ik het nog wel even volhou hier in het verre Azië. Al kan ik pas over twee maanden de balans opmaken natuurlijk.

Ik kan elke ADHD’er aanraden om het eens te proberen, als dat privé mogelijkheid is natuurlijk. Soms kan je met je werkgever afspreken dat je een tijdje op afstand mag werken, in mijn geval kon dat niet en heb ik ontslag genomen. Om de kosten laag te houden heb ik gekozen om in landen te werken waar het leven goedkoop is zodat je met weinig geld toch een tijd weg kan. Ook kan je al je vakantie dagen laten uitbetalen plus vakantiegeld en dan kan je het meestal in landen als Thailand en Vietnam het wel een tijdje volhouden. Zeker als je het goed voorbereid, is veel mogelijk. Daarom hieronder enkele tips om het leven als een Digital Nomad te gaan proberen.

1 Kies de locatie

Locatie voor digital nomads

Het hangt vooral af hoeveel geld je hebt te spenderen en of tijdverschil een probleem is. Wil je weinig tijdverschil dan raad ik aan om in Europa of Afrika een locatie te zoeken. Er zijn zat landen die erg goedkoop zijn waar je prima kan leven als Digital nomad; Bulgarije, Roemenië, Hongarije, Slowakije, Letland en Montenegro. Zelf wilde ik naar een warm land en ervaren hoe het is om in een metropool te wonen dus ik heb gekozen voor Bangkok en Ho Chy minh City. Je huur al voor 200 euro per maand een condo met zwembad en fitnessruimte. Het is dus belangrijk dat je een locatie opzoekt waar de vaste lasten laag zijn maar wel goed internet en het prettig is om er een tijd te vertoeven. Overigens gaan in Thailand veel Digital Nomads naar Chang Mai omdat er een relaxte sfeer is en goed internet en zeer goedkoop!

2 Financiën

Budget opstellen

Als je wel in het buitenland mag werken of je hebt je eigen bedrijf dan hoef je wat minder op de kleintjes te letten. Mocht je net als ik het zonder actief inkomen doen dan is het goed om enkele financiële voorbereidingen te treffen. Verhuur je onderkomen in Nederland onder als dat mogelijk is en maak een budget hoeveel je per week maximaal wilt spenderen. Zorg voor een financiële buffer en boek onderkomen en vliegtickets ver van tevoren en doe dit slim door dit op dinsdagochtend te doen en in het laagseizoen. Als je langere tijd op een plek blijft dan kan je het beste iets huren (short lease). Dit is meestal veel goedkoper dan Airbnb of een hotel / hostel. Kijk van tevoren waar je goedkoop kan eten en maak gebruik van lokale apps die vaak korting geven op eten en vervoer.

3 Wat neem je mee?

Spullen om mee te nemen als digital nomad

Ik heb zelf geprobeerd zo min mogelijk mee te nemen omdat ik een hekel heb om zware koffers overal mee naartoe te slepen. Toch zijn er enkele dingen die handig zijn om mee te nemen; een laptop standaard, goede rugzak, laptop die niet te groot en zwaar is, NC-hoofdtelefoon en/of earpods. Zorg dat je een goede reisverzekering hebt afgesloten want je hebt meestal wel wat van waarde mee (laptop).

4 Regels van het land goed bekijken

Wetten in het buitenland

ADHD’ers gebruiken vaak medicatie die behoort tot de Opiumwet. Let daarop als je de grens overgaat! Zeker in landen in Azië zijn ze een stuk strenger dan bij ons in Nederland. Ik heb Concerta meegenomen naar Thailand. Concerta mag op doktersverklaring mee. Echter is er wel een maximum van 30 dagen voor Concerta wat ik mee mag nemen. Eigenlijk wilde ik Dexamphetamine meenemen. Gelukkig had ik het van tevoren gecheckt want dat is in Thailand verboden. Alleen Methylfenidaat is toegestaan. Let daar dus op!

5 Huren van een appartement

Condo of appartement huren als Digital Nomad

Zeker in steden als Bangkok is het veel goedkoper om een condo / appartement te huren dan in een hotel of Airbnb te overnachten. Als je voor bijvoorbeeld drie maanden een condo huurt betaal je maar een schijntje van wat in Nederland de huur is. Wel lekker als je dan je eigen onderkomen hebt onderverhuurd. Let er wel op dat je de huurder via een officiële instantie benadert of bijvoorbeeld via een Facebook groep van expats en kijk goed waar het appartement ligt. Het is raadzaam om een locatie te zoeken op max 5 min lopen van een metrostation. Maak nooit zomaar geld over en ga eerst kijken.

6 Waar ga je werken?

Co-werkplek of liever in je eigen condo

Dit lijkt een simpele maar is het niet. Wil je in een co-werkplek werken of liever in je eigen appartement? Zelf wilde ik graag onder de mensen zijn en werk daarom op plekken waar ook veel Digital Nomads zitten. Dit zijn vaak co-werkplekken. Deze kosten in Thailand rond de 9 euro per dag of 100 euro per maand. Ook kan je ervoor kiezen om in een café of shoppingmall te werken als je geld wilt besparen. 

Tot slot

Dit waren enkele tips voor als je het Digital Nomad leven eens wilt proberen. Het is altijd goed om eens in de zoveel tijd even helemaal weg te zijn. Wel de kanttekening dat het makkelijker als je geen partner hebt of een partner die mee wilt. Drie weken of drie maanden, ga het eens proberen en ik ben benieuwd of ook jij dit leven ziet zitten. En als je meer informatie wilt over het leven als een Digital Nomad dan kan dit boek je meer informatie geven.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner