lifestyle

Waarom het schrijven van je eigen gebruiksaanwijzing belangrijk is.

Waarom het schrijven van je eigen gebruiksaanwijzing belangrijk is.

Het schrijven van je eigen gebruiksaanwijzing kan de negatieve visuele cirkel doorbreken.

In mijn zoektocht naar een positief leven met ADHD las ik het boek Hoera?! Ik heb ADHD. In dit artikel heb ik het boek aangeraden voor iedereen die ADHD heeft om het eens te lezen. Het boek geeft tips hoe met ADHD om te gaan. Veel tips zijn nuttig maar er was één tip die mijn aandacht trok, namelijk het schrijven van je eigen gebruiksaanwijzing. Mijn eerste gedachte was dat het te veel gedoe zou zijn en ik vond dat ik mijzelf inmiddels wel van top tot teen had geanalyseerd.

Bang om te veranderen.

Ik liet dan ook de tip voor wat het was. Inmiddels was ik “between jobs”, druk met solliciteren en deed ik vrijwilligerswerk. Vaak werd mij de vraag gesteld wat voor baan ik zocht en wat mijn doelen waren in het leven. Ik kon daar helaas geen eenduidig antwoord opgeven.

Daarnaast merkte ik op dat ik elke keer weer op dezelfde “verkeerde” banen aan het solliciteren was. Ook ging ik om met mensen waar ik eigenlijk geen klik mee had. Ik maakte persoonlijkheids- en beroepskeuzetesten maar daar deed ik vervolgens niets mee. Dit is zonde omdat je na zo’n test op een presenteerblaadje krijgt aangereikt waar je als persoon goed in bent. Ook waar, en met welke collega’s je wilt werken kun je uit deze tests halen. Echter deed ik dus niets met deze uitslagen. Want eigenlijk durfde ik er niet mee aan de slag te gaan. Het inzien dat je wat anders moet gaan doen en uit je comfortzone moet stappen is eng. Het vraagt dan ook moed en veel energie om het roer om te gooien.

De knop moest om.

Ik lag op een vrijdagmiddag in het park en kreeg wéér een afwijs mailtje van een sollicitatie. Op dat moment las ik opnieuw het boek Hoera?! Ik heb ADHD. De tip “schrijf je eigen gebruiksaanwijzing” om jezelf beter te leren kennen kwam weer voorbij. Na wat research op internet begon ik deze tip toch interessant te vinden. Het geeft namelijk een perfect overzicht hoe jij bent en hoe jij werkt. Met wie jij wilt omgaan, hoe mensen met jou moeten omgaan en wat jij graag wel en niet wilt doen. Wat zijn jouw normen en waarden en hoe wil je die terugzien in je werk? Eigenlijk dus jouw hele persoonlijkheid in een notendop. Hier lag misschien wel het antwoord hoe ik echt wil leven zonder concessies te hoeven doen.

Hoe schrijf je een gebruiksaanwijzing over jezelf?

Het schrijven van je gebruiksaanwijzing is dus belangrijk om jezelf te leren kennen. Maar hoe maak je een gebruiksaanwijzing over jezelf? Er zijn meerdere methodes om dit uit te vinden. De meest simpele methode is waarin je onderzoekt waar je energie van krijgt en wat juist energie kost. Als je weet waar je energie van krijgt kun je dus proberen alle taken die energie kosten te delegeren. Zo blijft er meer tijd over voor taken die je energie geven. Je gebruiksaanwijzing zorgt er dus ook voor dat je meer inzicht krijgt in je energiehuishouden.

Het schrijven van je gebruiksaanwijzing begint dus met aan het einde van de dag op te schrijven wat je die dag energie gaf. Daarna schrijf je op wat energie neutraal was en wat energie kostte. Dit houd je bij voor een aantal weken. Je leeft gewoon je leven en noteert van elke categorie de activiteit die het meest bij een van de energie categorieën past. Daarna ga je de resultaten analyseren. Waren er veel momenten dat je energie kreeg of juist heel weinig? Hoe komt dit? Kun je dit veranderen en meer delegeren? Op deze manier kun je zien dat je bijvoorbeeld veel tijd besteed aan taken die energie kosten .

Ook kan je tot de conclusie komen dat je met veel mensen omgaat die jou weinig energie geven. Daarnaast leg je de analyse naar de persoonlijkheids- en beroepstest. Komen de uitkomsten van de testen voor in mijn dagelijks leven? Als het antwoord nee is dan moet je dus iets gaan veranderen in je werk of privéleven.

Je gaat het pas zien als je het doorhebt.

Omdat je eigenlijk jezelf een spiegel voorhoudt kun je zaken in je leven gaan veranderen. “Je gaat het vaak pas zien als je het doorhebt” zoals een bekende voetballer zei. Omdat je ook de antwoorden uit de persoonlijkheids- en beroepentest hebt geanalyseerd zie je nu waar je goed in bent. Dit kan echt een eyeopener zijn! Stel je bent klantcontact medewerker. Uit de test blijkt dat je eigenlijk graag alleen ongestoord wilt werken. Dat verklaard dan waarom je altijd moe thuiskomt en geen puf meer hebt om leuke dingen te doen. Echter ben je in die baan gerold en blijven hangen omdat het wel goed betaalt of omdat je leuke collega’s hebt. Nu heb je zwart op wit waarom je zo weinig energie hebt. Vaak “rol” je in een baan of levensstijl waar je niet bewust voor kiest. Dit hoeft niet erg te zijn maar voor ADHD’ers kan dit dus grote gevolgen hebben.

Meer zelfvertrouwen als je weet wie je bent en wat je wilt.

Het hebben van een juiste levensstijl is voor ADHD’ers enorm belangrijk. In eerdere artikelen heb ik dat ook al beschreven. ADHD’ers moeten een levensstijl hanteren die echt specifiek bij hen past. Waarbij hun kwaliteiten tot bloei kunnen komen en zwaktes maar een kleine rol spelen. Door je eigen gebruiksaanwijzing te schrijven en te gebruiken ga je kritisch naar je leven kijken, eisen stellen en grenzen aangeven voor jezelf én aan de mensen om je heen. Je gaat inzien dat je misschien een andere baan moet zoeken of meer activiteiten moet gaan doen die energie geven. Het kan echter ook betekenen dat je afscheid moet nemen van mensen om je heen.

Conclusie

De gebruiksaanwijzing is eigenlijk een totaalplaatje van jezelf. Dit totaalplaatje kan helpen jezelf echt te leren kennen. Als je jezelf beter kent zul je ook betere keuzes te maken in carrière en privé. Dat vind ik de belangrijkste reden van het schrijven van je eigen gebruiksaanwijzing. Omdat je helder voor ogen hebt waar je energie van krijgt kun je makkelijker nee zeggen. Je kunt het nu onderbouwen en dat geeft rust en zelfvertrouwen. Elke keer dat je een keuze moet maken kijk je even naar je gebruiksaanwijzing. Meteen zie je of de functie je energie geeft of bij jou past. Het maakt het ook makkelijker om in je huidige baan of privéleven zaken te veranderen. Je kunt nu met een goed verhaal bij je baas of partner aankomen. Hem of haar uitleggen dat bepaalde taken je energie kosten waardoor je minder presteert. De gebruiksaanwijzing is een tool die ervoor zorgt dat je de juiste weg blijft volgen. Het kan je behoeden om verkeerde keuzes te maken. Je weet nu wat je kan en hoe je vol energie je goals kunt najagen. Kortom het schrijven van je eigen gebruiksaanwijzing is een must voor elke ADHD’er!

Er zijn meerdere manieren om een gebruiksaanwijzing te schrijven. Hieronder een voorbeeld waar je inspiratie uit kunt halen. Heel veel succes met het schrijven van je eigen gebruiksaanwijzing!

De persoonlijke gebruiksaanwijzing van Jelmer de Boer

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner