Informatie over ADHD

Boeken die je moet lezen als ADHD’er!

Boeken die je moet lezen als ADHD'er
Boeken die je gelezen moet hebben als ADHD’er

Als ADHD’er is het vaak moeilijk om je in een niet ADHD-wereld te overleven. Zaken die voor heel veel mensen normaal zijn, zijn voor jou ontzettend moeilijk. Een goed voorbeeld is plannen of hoe te gedragen op een kantoor. Als ADHD’er is het dus niet eenvoudig om zonder hulp door het leven te begeven.

Gelukkig zijn er websites en andere soorten van informatie die je daarbij kunnen helpen, waaronder ook boeken. Ik weet het, wij lezen niet graag saaie literatuur maar de onderstaande boeken zijn door experts óf ADHD’ers zelfgeschreven en daar kun jij als ADHD’er zeker je voordeel meedoen. Daarom hieronder een top 10 van boeken die je als ADHD’er moet hebben gelezen om het leven nog leuker te maken!

1 ADD-friendly ways to organize your life

Dit boek is geschreven door een psycholoog en een professionele “organizer” die voor alles een oplossing of tip hebben. Ze werken daarnaast met mensen met ADHD dus ze hebben enig verstand van orde brengen in de chaos van ADHD’ers. Ik heb het boek gelezen en veel tips zijn echt handig. Ze beginnen bij de basis door eerst te leren prioriteiten te stellen. Daarna geven ze tips over hoe de tijd te verdelen, spullen te ordenen en op te bergen en hoe je administratie te doen. Dit allemaal zonder dat je het vervelend gaat vinden. Een voorbeeld is dat als je moeite hebt met keuzes maken een gevolg is dat je weinig weggooit. Er moet dus eerste worden gekeken naar waarom je moeite hebt met keuzes maken en dan pas beginnen met ordenen. Dit soort eye-openers kunnen je helpen om een positiever leven te leiden met ADHD. Als je moeite hebt met je dagelijkse zaken op orde te hebben of je huis is een puinhoop, dan raad ik je dit boek van harte aan!

2 ADHD, Hoe haal je het uit je hoofd?

Dit boek is geschreven door Cathelijne Wildervanck. Zij is ook de oprichtster van ADHD-Nederland. Het boek is vooral interessant voor mensen die alleen Nederlands kunnen lezen. Het is een goed boek om een positieve kijk op ADHD te krijgen. Ze geeft tips over hoe je drukke hoofd rustiger te maken. Ze gebruikt hier o.a. NLP technieken voor. Er zijn veel goede Engelstalige boeken die een positieve kijk op ADHD geven. Ben je niet de Engelse taal machtig dan is dit een goed alternatief!

3 Driven to distraction

Dit boek is een soort van “bijbel” voor de ADHD’ers. Het was het eerste boek dat ADHD vooral positief heeft benaderd. Boeken die hiervoor werden geschreven waren gericht op de “ziekte” ADHD en hoe je de symptomen kon verminderen om zo toch te slagen in de huidige maatschappij. Delivered from distraction benadert ADHD niet als een ziekte maar focused op de positieve kanten zoals creativiteit, hyper focus en sterke intuïtie. Edward M. Hallowell is de schrijver van het boek en wordt gezien als een expert op het gebied van ADHD. Hij is psychiater én heeft ook zelf ADHD. Persoonlijk ben ik een groot fan van deze man. Hij heeft ook een eigen Youtube kanaal waar hij herkenbare zaken over ADHD bespreekt die voor veel ADHD’ers belangrijk zijn.

4 Druks

Een realistisch inkijkje in het leven van iemand met ADHD. Dit boek is geschreven door Francien Regelink en ze beschrijft haar leven met ADHD. Toen ik het boek las vond ik het soms wat heftig. Zoals je dat ze een coach nodig heeft om haar financiën te beheren. Ik heb mijn ADHD op dat gebied meer onder controle maar ik kan begrijpen dat je een budgetcoach nodig hebt omdat met geld omgaan je niet gemakkelijk afgaat. Toch vond ik het een leuk en interessant boek om te lezen omdat je ziet hoe je om kan gaan met ADHD als het zo’n groot effect op je leven heeft. Wat ik vooral goed en interessant vind aan het boek is dat ze goed uitlegt waar je als ADHD’er mee te maken krijgt en hoe daarmee om te gaan. Ze geeft voorbeelden van wat het geloofwaardig maakt. Als ADHD’er is het lezen van dit boek soms een feest van herkenning (zeker het werken op kantoor). Daarnaast geeft ze geeft eerlijk aan dat ze een goed vangnet heeft waar ze op kan terugvallen. Zo’n vangnet heeft niet iedereen helaas. Voor een ADHD’er zijn familie en goede vrienden eigen essentieel om te slagen. Dat maakt dit boek pijnlijk duidelijk.

5 Hoera! Ik heb ADHD (van patiënt tot temperament)

Dit boek is geschreven door Frank van Strijen. In dit artikel heb ik al over dit boek geschreven. Het is eigenlijk meer een boek vol met tips. Zeg maar een toolbox voor de ADHD’er.  Er staan 107 tips in over hoe om te gaan met ADHD. Dit gaat van het trainen van je brein tot het stoppen van je bewijsdrang. Het boek laat zien dat je geen mislukkeling bent maar dat je met deze tips net zoveel kan bereiken als een niet-ADHD’er. De tips geven je inzicht en zelfvertrouwen en dat vind ik persoonlijk zeer belangrijk voor ADHD’ers. Dat Frank zelf ook ADHD heeft maakt het boek extra interessant. De tips zijn echt een must voor elke ADHD’er die zoekende is en meer houvast wil in zijn of haar leven.

6 Anders gaat ook

Helaas heb ik zelf dit boek nog niet gelezen maar ik hoor er zeer goede verhalen over. Het boek is geschreven door Elise die ook zelf ADHD én autisme heeft. Ze beschrijft over hoe ze omgaat met alledaagse zaken waar je als ADHD’er mee te maken krijgt. Ze geeft tips hoe beter te functioneren met ADHD én autisme. Zelf heb ik geen autisme maar toch is wel interessant om te lezen, hoe iemand tot haar 27e heeft kunnen functioneren zonder dat mensen het doorhadden dat ze ADHD en autisme heeft. Ik ben vooral nieuwsgierig naar haar tips en strategieën en ga het boek zeker lezen.

7 You mean I’m not lazy, stupid or crazy?!

Dit boek is een van de bestverkochte zelfhulpboeken voor volwassenen met ADHD. Het was ook een van de eerste boeken die specifiek voor volwassenen met ADHD werd geschreven. Dit boek behandeld alles wat te maken heeft met volwassenen met ADHD. Of het nu gaat om het kiezen van een beroep of problemen in relaties. Alles wordt behandeld en voor mij was dit boek een eyeopener. Het was het eerste boek dat specifiek inging op problemen die volwassenen hebben met ADHD. Het verklaarde zoveel; zoals het niet (goed) kunnen werken in een groep of het moeite hebben met lange termijn relaties in stand te houden. Ook het meegaan met de alledaagse ratrace of moeten meegaan in go with the flow is iets waarbij wordt stil gestaan. Een van de tips uit het boek is dan ook; Kies je eigen pad want alleen dan kan je een leven leiden dat bij jou past!

8 The gift of Adult ADD

Dit Ebook is ook helaas alleen in het Engels verkrijgbaar. Het boek geeft tips hoe je de problemen kan overwinnen en vooral je kwaliteiten als ADHD’er moet laten zien en verder ontwikkelen. Wat ik zelf erg interessant aan het boek vond wat het hoofdstuk over de sweet spot. In eerdere artikelen heb ik het daar al overgehad. Het is zo belangrijk om die te vinden als ADHD’er. Iets doen wat je goed kan en je gelukkig maakt en zelfvertrouwen geeft kan voor een ADHD’er dé sleutel tot een positief en succesvol leven betekenen. Ook gaat het boek in op zaken als werkplek, relaties en intuïtie. Dit boek is voor als je het Engels beheerst echt een aanrader!

9 ADD success story’s

Een positief boek over ADHD’ers die “success” hebben in hun leven. De schrijver bekijkt ADHD vanuit een perspectief dat het een “gift” is en laat zien dan je met ADHD heel veel kunt bereiken. Het boek is vooral interessant omdat het ook bedoeld is voor familieleden van ADHD’ers. Zij krijgen een andere kijk op ADHD en de bedoeling is dat ze na het lezen van het boek ADHD niet als een beperking zien maar als een pluspunt in hun relatie met de persoon met ADHD. Wel is de term “succes” een subjectief begrip natuurlijk. Wat voor de een succes is kan voor de ander juist falen zijn. Toch kan het boek je inspiratie geven en een andere (positieve) kijk op ADHD.

10 Delivered from distraction

Dit boek borduurt voort op Driven from distraction van Edward Hallowell. Het boek gaat in op nieuwe behandelingen, medicatie maar ook ADHD in relatie tot seks. Een onderwerp dat vaak niet wordt behandeld in boeken over ADHD. Daarnaast worden diëten en lifestyle besproken die een positief effect hebben op ADHD’ers. Hallowell geeft aan dat ADHD een eigenschap is en een manier van leven. Als je er goed mee omgaat is het een goede eigenschap. Dit boek laat zien dat je ADHD positief moet benaderen. Daarnaast geeft Hallowell tips en tricks om dit voor elkaar te krijgen. Een aanbeveling voor iedereen met ADHD! 

Bonus boeken die ook interessant zijn voor ADHD’ers

1 Focus AAN/UIT

Dit boek is niet specifiek voor ADHD’ers geschreven maar aangezien ADHD’ers moeite hebben met concentratie is het zeker een aanrader. In dit artikel heb ik het boek al beschreven. Het is zéker een aanrader als je het gevoel hebt dat je weinig gedaan krijgt op een werkdag. De auteur legt op een begrijpelijke manier uit dat je brein constant wordt gestoord in de taken die het aan het doen is. In dit boek leer je om bepaalde dingen niet meer te doen en daardoor zul je merken dat je veel meer energie overhoudt en ook nog meer gedaan krijgt en dus productiever wordt.

2 The subtle art of not giving a fuck

Dit boek is een van de meest gelezen boeken van de laatste jaren. In dit artikel heb ik er al een review overgeschreven. De auteur, Mark Manson houd je een spiegel voor en dat kan soms best pijnlijk zijn. Het boek gaat over het omgaan met teleurstellingen en angsten en accepteren dat niet alles kan. Je moet eerst toegeven aan je fouten en angsten om uiteindelijk te worden wie je wilt zijn. Hij veegt de vloer aan met zelfhulpboeken die beloven dat je kan worden wie jij wilt zijn als je er maar in geloofd. De werkelijkheid is dat het maar weinigen lukt en dat is ook helemaal niet erg. In het boek wordt uitgelegd dat het goed is dat je faalt, afgewezen wordt en onzeker bent. Het maakt je namelijk menselijk en als je dat omarmt en dan zal je merken dat je juist wordt wie je wilt zijn, namelijk een aardig persoon die zelfkennis heeft en respect voor anderen. Dan zal je ook merken dat je vanzelf meer zelfvertrouwen krijgt en de realistische doelen die je hebt gesteld ook gaat halen. Mocht je de Engelse taal niet machtig zijn dan kan je hier de Nederlandse versie kopen. 

3 Getting things done

Ook dit boek is een bestseller. David Allen heeft een methode ontwikkeld om dingen gedaan te krijgen die anders maar blijven liggen. Het komt erop neer dat je dingen efficiënt zonder veel moeite en stress kan afhandelen. Ook legt de auteur een denkwijze uit hoe je dit kan bereiken. Veel mensen hebben er al baadt bij gehad. Eigenlijk is het gewoon een tool om je leven zó in te richten dat je productief wordt en zo min mogelijk tijd kwijt bent aan administratie. Hierdoor krijg je veel gedaan. Door dus goed te plannen, efficiënt te werken en door alles in stappen in te delen. Dit boek is zeker een aanrader als je door de bomen het bos niet meer ziet qua werk of administratie. Er is van dit boek ook een Nederlandse versie beschikbaar.

4 Start with Why

Dit boek van Simon Sinek is ook een bestseller en stelt eigenlijk maar een vraag; voor wat kom jij elke dag uit je bed? Veel mensen doen dingen op de automatische piloot of hebben geen idee wat ze eigenlijk willen in hun leven. Simon gaat terug naar de basis en legt stap voor stap uit hoe je erachter kunt komen wat jouw waarom is. Dus eigenlijk de vraag wat jouw doel is in het leven. Als je dat namelijk weet kan je veel makkelijker keuzes maken. Hij maakt hier de vergelijking met beroemdheden en bedrijven die succesvol zijn. Ze hebben allemaal gemeen dat ze zich afvragen; wat? Hoe? Waarom? Echter kan je op Youtube ook zijn Tedx talk bekijken en dan weet je eigenlijk al genoeg zodat je het boek niet meer hoeft te lezen. Voor sommige is het een openbaring en anderen vinden het typisch Amerikaans geleuter. Misschien klopt van beide iets wel…voor degene die toch interesse hebben in het boek; Hier kan je de Nederlandse versie vinden van het boek.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner