lifestyle

Een opgeruimd huis voor rust in je hoofd!

Een opgeruimd huis voor rust in je hoofd
Marie Kondo principe

Je altijd onrustig voelen door je leefomgeving

Een van de problemen waar ADHD’ers tegen aanlopen is een chaotische en onrustige leefomgeving. Vaak laten we onze spullen overal liggen, kopen we te veel spullen en bergen we niets overzichtelijk op. Mijn coach vertelde mij dat je productiever wordt van een opgeruimd huis. Geen onnodige spullen die ruimte inneemt en voor alle spullen een vaste plek zodat je alles snel kunt terugvinden. Ik zei tegen mijn coach dat mijn appartement inderdaad vol gepropt was met spullen en ik eigelijk snakte naar een opgeruimd huis want ik wilde rust.

Mijn appartement van 38m2 stond namelijk vol met spullen en kledingkasten. Het bracht mij onrust en koste veel tijd om alles op te ruimen. Elke keer dat ik ging schoonmaken moest ik alles weer verplaatsen. Daarnaast kocht ik veel impulsaankopen. Doordat ik geen overzicht meer had van wat ik allemaal bezat kocht ik vervolgens weer nieuwe spullen. Door al deze spullen zag mijn appartement eruit als een drukke ruimte waar ik mij niet meer in kon ontspannen. Begrijp mij niet verkeerd, er zijn zat ADHD-ers die juist hiervan houden en juist drukte om zich heen nodig hebben. Echter hoor ik en velen met mij hier (helaas) niet bij. Ik wilde een opgeruimd huis.

Marie Kondo

Thuiskomen na een werkdag en dan kunnen relaxen in een rustige omgeving is voor mij essentieel om te kunnen ontspannen. Mijn coach die ook ZEN-master is gaf mij het boek “Opgeruimd!” van Marie Kondo. Ik had wel eens van haar gehoord. Ze was een hype op Netflix en dé opruimgoeroe van dit moment. Echter als ik het woord opruimgoeroe hoor dan krijg ik al jeuk dus ik had geen interesse in Marie Kondo. Ik had daarnaast een artikel geschreven dat Japan nou niet bekend stond als een ADHD vriendelijk land. Enigszins sceptisch was ik dus wel tegen iemand uit Japan die mij zou gaan helpen om een ADHD vriendelijker leven te leiden. Mijn coach adviseerde mij toch het boek te gaan lezen dus met frisse tegenzin beloofde ik op een zondagmiddag er eens voor te gaan zitten.

Ik begon het boek te lezen en na een paar bladzijdes was ik al om. Dit boek is geweldig! Meestal ben ik in het begin enthousiast over zelfhulpboeken maar als je dan zelf er mee aan de slag gaat zakt al snel je de moed in de schoenen. Echter bij dit boek werd ik alleen maar enthousiaster. Bij elke twijfel die ik na haar opruim tip had werd deze de bladzijde erna weggenomen. Ze legt niet alleen uit hoe je het moet toepassen maar ook de filosofie die er achter zit. Hierdoor begrijp je waarom je iets op een bepaalde manier moet doen omdat het anders niet werkt. 

De Marie Kondo methode

Ik raakte enthousiast en ben haar methode gaan toepassen. Eigenlijk is het vrij simpel en logisch wat ze uitlegt. Eerst ga je alle overbodige spullen weggooien. Dit klinkt makkelijk maar is vaak het moeilijkste om te doen. Ze heeft daar echter een fantastische methode voor bedacht. Spullen wegdoen is voor veel mensen vrij moeilijk zo niet onmogelijk. Ze legt bij elke tegenslag uit wat je moet doen. Om het weg doen nog makkelijker te maken deelt ze bezittingen in naar categorie. Kleding als eerste en persoonlijke spullen zoals foto’s als laatste. Zo kun je opbouwen naar het meest vervelende om weg te doen: spullen die persoonlijke herinneringen hebben.

Daarna ga je ordenen. Ze adviseert elke categorie een vaste plek in huis te geven waar je per categorie de spullen opbergt. Hierdoor weet je hoeveel je al hebt van een bepaalde categorie en koop je niet meer dan nodig is. Daarnaast krijg je mooi overzicht wat je allemaal bezit. Dit voorkomt impulsaankopen maar nog belangrijker; opnieuw troep in huis. Dit is een van de belangrijke stappen die ze uitlegt in haar boek. Als je alle stappen doorloopt ben je voor altijd van je troep af.

Hieronder in het kort de stappen voor een opgeruimd huis:

1 je brengt per categorie alle spullen naar het midden van de kamer. Alles in één keer! Dan neem je het in je handen en als het niets met je doet (geen blij gevoel of noodzakelijk) gooi je het meteen weg.

2 Daarna ga je voor elke categorie een vaste plek zoeken waar je alles opslaat. Dit moet overzichtelijk zijn zodat je meteen ziet hoeveel items je al hebt van deze categorie. Dit is eigenlijk het belangrijkste van het hele proces. Als je dit niet goed doet dan heb je in no- time weer allemaal nieuwe troep gecreëerd.

3 De manier van opbergen. Marie Kondo legt in Youtube video’s perfect uit hoe je heel efficiënt de kleding en spullen kan opbergen. Zelf heb ik veel gehad aan haar tips om kleding efficiënt op te bergen. Alles ligt nu overzichtelijk en elke lade straalt rust uit.

Hierboven heb ik beknopt uitgelegd wat Marie Kondo methode inhoudt. Ik raad iedereen aan die moeite heeft om zijn of haar huis op te ruimen om haar boek Opgeruimd! te lezen. Ik heb nu voor het eerst in mijn leven een opgeruimd appartement waar ik nu met plezier werk en relax.

Conclusie

Wat mij het meest aansprak uit het boek was dat ik nu alleen nog noodzakelijke spullen in mijn huis heb of spullen waar ik blij van word. Alle overige spullen zijn vaak alleen maar een last en deze valt van je af als je ze weg doet. Je zult zien dat als je alles hebt weggedaan je alleen nog spullen overhoudt die daadwerkelijk iets toevoegen aan je leven. Je merkt dat de ruimte ruimer, rustiger, en lichter aanvoelt.  Dit zorgt voor een opgeruimd gevoel in je hoofd waardoor je makkelijker keuzes maakt en je tijd kan besteden aan zaken die er echt toe doen in het leven. Er zijn al verschillende websites waaronder deze die de Marie Kondo methode aanraden voor ADHD-ers. Haar boek “opgeruimd!” is bij de meeste boekwinkels en online shops te koop waaronder bij bol.com.  Mocht je geïnspireerd zijn door het minimalistisch leven dan kun je hier een online cursus minimaliseren kopen.

Korte samenvatting van de Marie Kondo methode:

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner