lifestyle

ADHD en het hebben van financiële problemen

ADHD en het hebben van financiële problemen

Oorzaken van financiële problemen bij mensen met ADHD

ADHD kan een grote rol spelen bij financiële problemen. Vaak hebben mensen met ADHD moeite hun financiën op orde te houden. Het beheren van je financiën is voor veel mensen met ADHD namelijk een uitdaging. Vooral symptomen zoals impulsiviteit, moeite met plannen, organiseren en een focus (doel) hebben zorgen dat ze bovengemiddeld vaak in de financiële problemen komen.

Daarom hieronder kort uitgelegd wat de meest voorkomende oorzaken zijn die geldproblemen bij mensen met ADHD veroorzaken.

Impulsiviteit

Mensen met ADHD zijn geneigd eerder impulsieve beslissingen te nemen over geld. ADHD’ers zijn vooral gevoelig voor impulsaankopen en aankopen die een snelle kick geven. Ook meteen het beste willen hebben (extreme opzoeken) komt veel voor. Denk hierbij aan dat je graag wilt beginnen met fotograferen en dan meteen de beste camera moet kopen terwijl je dus nog nooit een foto hebt genomen.

Probleem met overzicht houden en geen financieel doel hebben

Het maken en plannen van financiële doelen is vaak een probleem (zeker op lange termijn). Daarnaast moet je goed bijhouden wat er in- en uitgaat. Ook het opstellen van een budget gaat de meeste ADHD’ers niet makkelijk af. Mensen met ADHD zijn geneigd inkomsten te overschatten en de uitgaven te onderschatten. Dan wordt het moeilijk om je aan je budget te houden.

Geen focus hebben

Mensen met ADHD hebben vaak moeite om hun aandacht te richten op financiële taken. Als iemand met ADHD geen interesse heeft in een onderwerp dan is het moeilijk daar aandacht aan te besteden. Denk aan het bijhouden van de administratie of eerst kijken of het ergens anders misschien niet goedkoper is. Dit kan leiden tot onnodige dure aankopen en het te laat betalen van rekeningen. Dit zorgt weer voor extra kosten waardoor je in de schulden kan belanden.

Moeite met de (financiële) administratie

Het bijhouden van rekeningen, belastingaangifte en andere financiële taken kan een uitdaging zijn voor mensen met ADHD. Gebrek aan focus is hierbij een belangrijke oorzaak maar ook motivatie en desinteresse. Mensen met ADHD hebben een ontzettende hekel aan saaie repeterende taken doen. Als je daarbij ook nog moet concentreren is dat helemaal verschrikkelijk. Een goed voorbeeld is het doen van je belastingaangifte. Het bij elkaar zoeken van bonnetjes, afschriften en kijken naar aftrekposten is vaak een hele opgave. Dat stellen we dan zo lang mogelijk uit. Met als gevolg dat we het te laat en niet goed doen. Dit leidt tot boetes of een belastingaanslag in jouw nadeel.

Wisselende inkomsten

Zoals al in eerdere artikelen is besproken hebben mensen met ADHD moeite om hun baan vast te houden. Dit leidt tot “gaten” in je inkomsten of tot minder inkomsten op de langere termijn. Als je dan je uitgaven niet bijstelt kom je in de financiële problemen. Dit is een veelvoorkomend probleem onder mensen met ADHD. Als er geen regelmatige inkomsten zijn dan leidt dit bijna altijd door geldproblemen.

Oplossingen voor een gezond financieel leven

Toch kunnen ook mensen met ADHD het financieel prima op orde hebben. Hieronder zal ik een paar oplossingen geven.

Budgetteringstools

Er zijn tal van budgettools die je kunt gebruiken om je financiën op orde te houden. Je hebt apps maar ook software die voor jou alles in een overzicht zetten. Veel banken hebben al een tool waarop je kan zien wat waar naartoe gaat. Ook kan je via de bank virtuele spaarpotjes maken.

Verschillende rekeningen gebruiken voor verschillende doelen

Je kan automatisch geld laten overschrijven van je rekening naar andere rekeningen. Zo is het meteen in het juiste potje voordat het op is. Daarnaast kan je ook je werkgever vragen om je loon op verschillende rekeningen te laten storten. Het voordeel van het hebben van verschillende rekeningen is dat je moeite moet doen om weer geld terug te storten naar je betaalrekening. Hierdoor besef je wat je uitgeeft en het betekent dus als je moet overboeken dat je teveel aan het uitgeven bent. Zorg wel voor een duidelijk overzicht van alle rekeningen die je hebt. Als je het overzicht kwijt raakt dan krijg je slapende rekeningen en dat wil je ook niet.

Het stellen van duidelijke financiële doelen en visualiseer dit

Zeer belangrijk manier om je financiën op orde te krijgen en houden. Maak doelen en houd je daaraan. Je hebt nu een reden waarom je geld spaart en het wordt hiermee zichtbaar voor jezelf wat je aan het doen bent met je geld. Maak een moodboard met allemaal foto’s van wat je met het geld gaat doen dat je bespaart. Zo blijf je gefocust en gemotiveerd.

Het zoeken naar ondersteuning van vrienden, familie of professionals

Het kan zeker helpen om je vrienden, familie of een coach te vragen om financiële hulp. Ze kunnen je helpen met overzicht houden maar ook dienen als een klankbord of motivator/coach. Daarnaast kan je leren hoe zij hun financiën doen door hun tips &tricks over te nemen. Ook kan je iemand aanstellen als curator die jouw rekeningen beheert. De schrijfster en ADHD’er Francien Regelink legt in haar boek Druks uit dat ze iemand heeft die haar betaalrekening beheert. Ze vertrouwt zichzelf niet als het om het uitgeven van geld gaat en lost zo een belangrijk probleem op. Ook bij de gemeente zijn tal van opties waar je terecht kan voor hulp. Maak daar gebruik van want vaak gaan mensen te laat naar een instantie om hulp te vragen en zijn de schulden niet meer te overzien.

Het leren van vaardigheden voor timemanagement

Ook dit is een belangrijk middel om een gezond financieel huishouden te creëren. Als je chaotisch bent en slecht bent in timemanagement dan zal je altijd moeite houden met financiën. Het op tijd betalen van rekeningen is namelijk essentieel om geen schulden te hebben. Ook het weten wanneer je wat moet kopen én slim kopen is belangrijk. Dit kan je allemaal leren in verschillende trainingen of boeken.

Aanpakken van onderliggende problemen zoals angst en depressie

Dit wordt vaak vergeten maar dit is zeer belangrijk om je dit te realiseren. Als je niet lekker in je vel zit dan ben je geneigd sneller geld uit te geven om je goed te voelen. Daarnaast zal je meer geld uitgeven aan medicatie en andere zorg. Door je te richten op onderliggende problemen en die eerst aan te pakken los je vaak al veel op. Als je je beter voelt dan heb je meer energie en kan je meer werken wat weer meer geld oplevert. Ook ben je minder geld kwijt aan zorgkosten en heb je energie en focus om je geldzaken te regelen.

Neem alleen cashgeld mee of een limiet op je pinpas

Het is een oude truck maar werkt zeer goed. Als je naar de stad of supermarkt gaat en je bent gevoelig voor impulsaankopen dan neem je alleen het bedrag mee wat je nodig hebt. Zo kan je geen impulsaankopen doen. Vroeger was er alleen cashgeld maar tegenwoordig accepteren veel winkels alleen pinbetalingen dus zal je een limiet op de pinpas moeten instellen wat je per dag kan pinnen. Mocht je online ook veel impulsaankopen doen dan zou ik een lijst maken van alle websites waar je veel online koopt en deze websites blokkeren. Het kost wat moeite maar op de langere termijn levert het veel op.