lifestyle

Natuur heeft een goede invloed op ADHD

Natuur heeft een goede invloed op ADHD-symphomen

De lente komt er weer aan en dat betekent dat de natuur weer in volle bloei komt te staan. Ik weet niet hoe het zit met jullie ADHD’ers maar de lente en de herfst zijn voor mij de mooiste jaargetijden van het jaar. De natuur is dan op zijn mooist, vind ik. Hoewel ik een stadsmens ben kan ik enorm genieten van de natuur. Hert lijkt wel of ik letterlijk word opgeladen als ik in de natuur loop. Zeker na een drukke periode vind ik de afwisseling heerlijk.

Volgens meerdere wetenschappelijke artikelen heeft de natuur een positieve impact op de symptomen van ADHD. Ik kan mij nog herinneren als kind dat ik vakanties in de natuur ook leuker vond dat stedentrips. Toch zou ik niet in de natuur kunnen wonen omdat mij dat op den duur zou vervelen. Té rustig in namelijk ook niet goed. Maar als vakantie is het denk ik voor een ADHD’er beter om de natuur op te zoeken dan de hele dag op het strand te liggen of alleen maar stedentrips te doen.

Elke weekend een paar uur in het bos zou al helpen om de symptomen van ADHD te verminderen. Maar wat als je graag meer tijd in de natuur wilt doorbrengen maar door de bomen het bos niet meer ziet?

Daarom hieronder nog wat tips om meer in de natuur bezig te zijn.

1 Koop een hond!

Het is natuurlijk enigszins overtrokken maar kan wel degelijk goed zijn voor een ADHD’er. Naast dat dieren een positieve invloed hebben op ADHD’ers is het een stok achter de deur om de natuur in te gaan. Al is het maar naar een park in de buurt. Je bent in beweging en tegelijk in de natuur! Win-win zou ik zeggen.

2 Koop planten voor in huis

Groen om je heen heeft een positieve invloed om je gesteldheid. Koop daarom planten voor in huis. Zelf was ik nooit zo van de planten omdat ik ze dan moet onderhouden en veel planten zien er daarnaast saai uit. Echter heb je tegenwoordig ook van die exotische exemplaren. Dat maakt het hebben van planten stuk leuker in huis. Je kan je eigen oase creëren en dat geeft een rustig gevoel als je daar een boek gaat lezen bijvoorbeeld. Let wel op hoe je ze moet verzorgen want anders heb je er nog niet veel aan. Maar het is zeker het proberen waard!

3 Boek regelmatig een weekendje weg naar de natuur

Dit hoeft niet heel spectaculair zijn maar kan ook gewoon naar De Veluwe, Zuid-Limburg of een natuurpark om de hoek. Zelf heb ik een hekel aan veel gedoe dus een natuurpark om de hoek is voor mij al prima. Die twee dagen maken echt het verschil. Lopen door de bossen of weide en je zal merken dat je maandagochtend met een prettiger gevoel naar je werk gaat. 

4 Ga “thuiswerken” in de natuur

Het werd voor de Corona crisis vaak georganiseerd door bedrijven die hun werknemers wilde inspireren: met z’n allen op de hei een weekend “brainstormen”. De gedachten is dat als je in een andere omgeving zit je tot andere inzichten kan komen omdat je uit je dagelijkse patronen bent. Je krijgt inspiratie en bent minder afgeleid. Dan rijst de vraag, waarom doe je dat als individu niet ook een paar keer per jaar? Ga er tussenuit en boek een huisje in de Ardennen of ga met de tent/ caravan erop uit. Zeker als je opzoek bent naar nieuwe ideeën. Vaak los je dan problemen op of volbreng je een taak waar je al weken of maanden tegenop ziet.

5 Ga sporten in de natuur

De makkelijkste manier om veel in de natuur te zijn is een sport gaan doen die je in de natuur moet uitoefenen. Bergbeklimmen, fietsen (racefiets, mountainbiken), roeien, paardrijden en wandelen zijn enkele voorbeelden. Tegenwoordig zijn er ook veel nieuwe “hippe” sporten die je kan doen in de vrije natuur zoals trailrunning of peddelen. Dus er is zat keus.

6 Koop of huur een camper

Dit is een trend. Vroeger was een camper iets voor gepensioneerden maar de millennials hebben de camper weer hip gemaakt. Het is een “way of living” geworden en heet dan ook VanLife voor de kenners onder ons.Je ziet steeds meer jongvolwassenen een oud busje opkopen en die ombouwen tot camper. Er zijn ook veel influencers die zelfs er hun geld mee verdienen en tips geven. Een “VanLife” hebben is hot. Deze influencers doen het fulltime maar je kan natuurlijk ook een paar keer per jaar eropuit gaan. Het voordeel van een camper of busje is dat je zo kan vertrekken en zo weer terug kan keren. Veel ADHD’ers krijgen te maken dat alles even te veel wordt. Te veel prikkels, te veel stress van alle ballen in de lucht moeten houden. Als je dan ook nog eerst iets moet organiseren en bedenken waar je naartoe wilt gaan is dat een drempel om het ook écht te gaan doen. Je wilt meteen weg kunnen. Dan is een camper ideaal. Hier kan je lezen waar het voor een ADHD’er goed toeven is.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner