Stop met zoeken want hier is positieve informatie!
Toen ik de diagnose kreeg wilde ik alles weten over ADHD. Ik merkte echter dat er in Nederland weinig positieve informatie te vinden was over dit onderwerp. De boeken die ik kon vinden waren erg theoretisch en veel vragen werden niet beantwoord. Wat ik vooral las was hoe je ADHD-symptomen kon bestrijden. Daarnaast zagen de meeste auteurs ADHD vooral als een probleem. Ik had juist meer behoefte aan antwoorden op vragen als; welke baan past het beste bij een ADHD’er? Welke leefomgeving is belangrijk? Hoe kan ik mijn ADHD juist gebruiken en mij daarmee nuttig maken voor de maatschappij?
De antwoorden hierop vond ik niet in boeken. Gelukkig is het anno 2020 beter gesteld met het vinden van informatie over ADHD. Ik heb een lijst gemaakt van Youtube videos, boeken en websites die je kunt raadplegen. Zelf ben ik visueel ingesteld en daarom was youTube voor mij een goede uitkomst. Ik ben daarom eerst begonnen met YouTube uit te pluizen en de beste videos over ADHD op een rijtje te zetten. Dus stop maar met zoeken want hieronder vind je positieve info over ADHD!
Youtube:
Een laagdrempelig en informatief YouTube kanaal is How to ADHD. De maker (Jessica) heeft zelf ook ADHD. Ze plaatst regelmatig een filmpje van ongeveer zes minuten met daarin één centraal thema. Hierin behandelt ze bijna alles wat te maken heeft met ADHD en legt dit goed uit. Ook geeft ze oplossingen en bekijkt het daarnaast van een positieve kant. Helaas is het wel in het Engels maar als je deze taal beheerst is het zeker een aanrader!
Als je meer filmpjes wilt zien van How to ADHD klik kan hier.
Als je het Engels niet zo goed beheerst is er ook nog een Nederlands kanaal: ADHD-Nederland. Dit kanaal is van ADHD Centraal en bespreekt per video een probleem dan wel oplossing over het omgaan met ADHD. De video’s zijn voor mij wat te saai, amateuristisch, vrij droog en duren vaak net iets te lang. Zelf ben ik meer van de Amerikaanse manier van informeren maar dit kanaal geeft wel enkele handvatten om positiever om te gaan met ADHD.
Experts op het gebied van ADHD
Een van de beste in het vak als ADHD-expert en ervaringsdeskundige is Dokter Hallowell. Deze professor heeft meerdere boeken geschreven over ADHD en benadert ADHD op een positieve manier. Helaas alleen in het Engels te beluisteren maar als je de Engelse taal machtig bent zeker de moeite waard.
Podcasts
Naast YouTube is er tegenwoordig ook steeds meer aandacht voor ADHD in Podcasts. Zelf vind ik het prettig om naar podcasts te luisteren omdat je dat makkelijk tijdens boodschappen of strijken kunt doen. Daarnaast wordt er veel positieve informatie gegeven over ADHD.
Patrick Kicken
Een van de eerste podcasts over ADHD is die van DJ Patrick Kicken. Zijn eerste podcast dateert alweer uit 2014 maar is nog steeds erg relevant. In 2019 is hij een nieuwe podcast begonnen (leven zonder stress). Ook bij Patrick is pas op latere leeftijd ADHD vastgesteld. Patrick bespreekt verschillende onderwerpen en heeft in elke podcast een gast in zijn show waar hij een thema mee bespreekt. Daarnaast heeft Patrick ook nog een Youtube kanaal over non-dualiteit.
De meest recente podcast van Patrick Kicken gaat over leven zonder stress:
Leven met ADHD podcast gaat over de zoektocht naar informatie die Patrick Kicken doet nadat hij de diagnose ADHD heeft gekregen.
Drummer and the Great Mountain
Een andere goede podcast is die van de Drummer and the Great Mountain. De titel van het boek is vernoemd naar het boek wat de podcast- host heeft geschreven. Ik heb het boek nog niet gelezen maar zijn podcasts zijn erg interessant. In elke podcast behandelt hij een thema uit zijn boek. Als je het boek hebt gekocht kun je ook de oefeningen maken die hij in de podcast uitlegt. De podcast richt zich voornamelijk op creatieve ADHD-ers maar zonder creatief beroep is het ook zeer interessant. De podcast is hier te beluisteren.
Marco Martens Podcast
Marco Martens is schrijver en kunstenaar. Hij heeft zeer recent de diagnose ADHD gekregen. Aangezien er een lange wachtrij is bij de GGZ is hij zelf alvast onderzoek gaan doen en middels deze podcast houdt hij je op de hoogte. Marco spreekt met collega ADHD-kunstenaars hoe zij met ADHD omgaan. Zijn podcast is te beluisteren op Spotify.
Literatuur over ADHD
Er is al veel literatuur verschenen over ADHD. De meeste literatuur over volwassenen met ADHD komt uit de Verenigde Staten. Toch zie je in de afgelopen jaren steeds meer ADHD-boeken in het Nederlands verschijnen waar je werkelijk iets aan hebt. Hieronder enkele boeken die de moeite waard zijn om te lezen.
Hoera! ik heb ADHD
Een leuk en makkelijk te lezen boek over ADHD bij volwassenen is het boek ” Hoera! ik heb ADHD van patient naar temperament“. De titel deed eerst mijn wenkbrauwen fronsen omdat ik vrij sceptisch sta tegenover ADHD te betitelen als een gave of “cadeautje” zoals sommige het noemen. Echter geeft dit boek 107 tips hoe positief te leven met ADHD. De schrijven is Frank van Strijen en heeft zelf ook ADHD. Hij is oprichten van een organisatie die jongeren helpt weer op het rechte pad te komen. Uit zijn eigen ervaring en wat hij in de jaren heeft geleerd over ADHD, heeft hij dit boek geschreven dat je als een gereedschapskist kunt gebruiken. Ik raad dit boek vooral mensen aan die pas recent de diagnose ADHD hebben gekregen en écht opzoek zijn naar positieve informatie over ADHD.
ADHD Hoe haal je het uit je hoofd?
Dit Boek is geschreven door Cathelijne Wildervanck. Zij is coach, trainer en directeur van ADHD-Nederland. Cathelijne heeft 15 jaar ervaring met het geven van trainingen en begeleiden van volwassenen met ADHD. Ze beschrijft in het boek de werking van de hersenen van mensen met ADHD. Daarnaast geeft ze handige tips en oefeningen om ook zonder medicatie rust in je hoofd te creëren. Het boek is vanuit een positieve inslag geschreven en ze ziet ADHD dan ook als een gift in plaats van een last. Ze schrijft helder en begrijpelijk en dat maakt het boek makkelijk om te lezen. Dit boek is een aanrader als je meer wilt weten over hoe ADHD juist in je voordeel te gebruiken en zelf de controle te houden.
Focus AAN / UIT
Focus AAN / UIT gaat over hoe het brein werkt en waarom we zo moeilijk kunnen focussen. Mark Tigchelaar (neuropsycholoog) legt uit dat met een paar simpele handelingen je de vier concentratielekken kunt dichten. Laat bijvoorbeeld je mobiel thuis als je even gaat wandelen en staar vijf minuten naar het plafond. Hierdoor krijgt je brein een pauze en kun je er daarna weer tegenaan. Dit lijken simpele tips maar toch zie je maar weinig mensen die dit doen omdat we altijd iets nuttigs willen doen.
Ons brein staat constant aan en dat kost veel energie. Burn-out’s zijn vaak niet het gevolg van hard werken maar eerder van stress dat veroorzaakt wordt door een gebrek aan controle. Door zijn tips op te volgen zul je merken dat je makkelijker kunt focussen en ’s avonds niet meer uitgeblust bent. je krijgt weer het gevoel iets te hebben afgemaakt aan het einde van de dag. Mocht je het boek liever digitaal lezen dan is er ook een digitale versie beschikbaar.
ADD; verdwalen in een hoofd vol prikkels
Er zijn vooral veel boeken geschreven over ADHD maar helaas minder over ADD. Dit boekje geeft een goede beschrijving tussen beide types. Daarnaast geeft de schrijfster tips over hoe om te gaan met ADD. Het boekje is vooral geschikt voor mensen die meer willen weten over ADD. Aangezien ADD minder bekend is kan dit boekje helpen om mensen in je omgeving hierover te informeren. Schrijver Ans Ettema-Essler heeft een praktijk waarbij ze volwassenen met ADD coacht. Ze heeft dus ruime ervaring en schrijft dan ook op een korte en bondige manier over ADD bij volwassenen. Ik raad dit boek vooral aan als je meer wilt weten over ADD of als je het moeilijk vindt het aan mensen uit te leggen wat ADD is. Daarnaast kan het boekje een openbaring zijn voor mensen die twijfelen of ze ADHD hebben. Ze passen vaak niet (helemaal) in het plaatje van de typische ADHD’er. Dit boekje kan bijdragen aan erkenning voor de klachten en gevoelens die ADD’ers ervaren maar door hun omgeving niet worden begrepen.
ADHD bij volwassenen
Dit boek is geschreven door Sandra de Kooij. Zij is psychiater en onderzoeker op het gebied van ADHD bij volwassenen. Ze heeft dit boek geschreven voor specialisten zoals psychiaters en artsen om hun snel een overzicht te geven over de huidige stand van zaken op het gebied van ADHD.
Dit boek is echter ook interessant voor mensen die zelf ADHD hebben. In het boek worden eigenlijk alle aspecten over ADHD behandeld; van de stappen die de diagnose vaststellen tot medicatie, en van rijbewijs tot coaching. Als ADHD’er krijg je een mooi overzicht wat je te wachten staat als je net bent gediagnosticeerd maar het is ook interessant voor volwassenen die al in het traject zitten. Je kunt dit boek zien als een naslagwerk. De verschillende soorten medicatie wordt beschreven maar ook het stappenplan van een behandeling.
Bijna op alle vragen krijg je antwoord en dat maakt dit boek erg interessant. Zeker een aanrader als je net bent gediagnosticeerd en je rustig wilt bekijken wat de vervolgstappen zijn. Ook voor “ervaren” ADHD’ers is het een goed boek omdat je meer inzicht krijgt hoe de medische wereld op dit moment tegen ADHD aankijkt en wat de behandelmogelijkheden zijn die nu worden aangeboden.
Engelstalige boeken
ADD-Friendly ways to organize your life
Een ander goed boek dat je leven positief kan veranderen is “ ADD-friendly ways to organize your life“. Dit boek is geschreven door Judith Kolberg & Kathleen Nadeau. Ze geven allerlei tips hoe je leven makkelijker te maken met ADHD. Het boek is in het Engels geschreven maar met basis-niveau Engels kom je een heel eind. Ze geven naast tips om beter te organiseren ook tips om beter keuzes te maken. Dit boek is onder andere te koop bij Abebooks.
Driven to distraction
Er is één boek wat eigenlijk elke ADHD-er moet hebben gelezen; “Driven to Distraction: “Recognizing and Coping with Attention Deficit Disorder from Childhood to Adulthood“. Het boek wordt door vele beschouwt als het beste boek over ADHD. Dit boek is geschreven door Dr. Hallowell. Deze expert legt in het boek uit wat ADHD is maar ook hoe daarmee om te gaan. Helaas is het boek niet in het Nederlands verkrijgbaar. Wel is er een Nederlandse hulpgids van zijn hand uitgekomen genaamd “hulpgids ADHD“ . Dit boek is een gids om een succesvol leven te leiden met ADHD. Zeker een aanrader! Mocht je liever willen kijken dan lezen ga dan naar zijn Youtube kanaal.
Conclusie
Tijdens mijn zoektocht merkte ik op dat de meeste positieve informatie vooral uit De Verenigde Staten komt. Dit is eigenlijk niet zo vreemd aangezien veel experts dit land als het meest ADHD-vriendelijk beschouwen. Toch zie ik dat ook in Nederland steeds vaker positief wordt geschreven over ADHD. Het is niet alleen maar een “stoornis” maar mensen beginnen in te zien dat het ook voordelen heeft om ADHD te hebben. Echter lopen we nog ver achter op landen als de VS. Ik mis vooral Youtube videos zoals How to ADHD waarin in het Nederlands op een positieve manier wordt uitgelegd wat ADHD is. We zijn als calvinistisch landje vaak wat zakelijk als het om psychische stoornissen gaat. Dit zie je ook terug in hoe wij omgaan met een stoornis als depressie. Het blijft een moeilijk onderwerp om luchtig over te praten en krijgt al snel een serieuze ondertoon. Toch zie ik gelukkig wel lichtpuntjes zoals podcasts van Patrick Kicken of het boek Hoera! ik heb ADHD. Dus er is hoop voor de volwassenen in Nederland met ADHD.