X

Een kantoorwerkplek die geschikt is voor ADHD’ers

Een kantoorwerkplek die geschikt is voor ADHD’ers. Bestaat die wel? Veel ADHD’ers hebben moeite om de ideale werkplek te vinden om geconcentreerd te kunnen werken. Ik heb er zelf ook jaren overgedaan. Toch is het minder moeilijk dan het lijkt. Je moet alleen weten aan welke voorwaarden jouw ideale werkplek moet voldoen. Dat betekent dus dat je moet gaan kijken hoe jij het beste kunt functioneren en wat jij daarvoor nodig hebt.

Kantoortuinen

Maar eerst wat over mijn zoektocht naar de ideale werkplek. Ik heb een typische ADHD-loopbaan doorlopen. Veel verschillende banen op verschillende plekken. Er zat een onrust in mij maar ook een irritatie dat ik vaak op een plek zat die totaal niet voor mij geschikt was om mijn werk goed te kunnen doen. Meestal was dit een kantoortuin. Helaas wat dat in mijn tijd dé meest voorkomende werkplek. Echter ook dé werkplek die het minst geschikt is voor ADHD’ers.

Naast kantoortuinen heb ik ook op andere plekken gewerkt waar het bijna onmogelijk was om fatsoenlijk te werken. Zo heb ik een tijdje gewerkt op een plek naast de gang. Bij elke collega die langsliep keek ik op. Als ik dan ’s avonds thuis kwam had ik vaak hoofdpijn omdat ik ontzettend veel moeite moest doen om mij te concentreren. Constant liepen er mensen langs wat een onrustig gevoel gaf en veel energie kostte. Echter dacht ik dat de hoofdpijn kwam omdat ik te laat naar bed ging of omdat ik de nacht ervoor slecht had geslapen. Dat de werkplek wel eens de oorzaak kon zijn kwam niet in mij op.

Na mijn laatste kantoorbaan bij een bank waarbij mijn teamleider het ook nog eens bevestigde ” jij bent niet geschikt om op een kantoor te werken” was ik helemaal klaar met werken in een kantoor. Ik wilde niet meer op een werkplek zitten waar mijn zwaktes werden vergroot (moeilijk concentreren). Eerst dacht ik dat het dus lag aan het soort banen. Echter kwam ik er pas na jaren achter dat het niet de baan was maar de werkplek die mij demotiveerde.

Er is hoop……

Dat werken in een kantoor ook anders kan bewijzen Google en Facebook. Ze hebben kantoortuinen maar ook werkplekken in kubussen of een speciale thema ruimte. Werknemers die graag alleen werken of zich willen concentreren kunnen zich hier terugtrekken. Je werk is dus in een kantoor maar je bepaalt zelf op welke werkplek jij wilt werken. Veel bedrijven zeggen dat ze ook met de tijd zijn meegegaan. Helaas ben ik erachter gekomen dat dit slechts ten dele klopt. Vraag daarom altijd voordat je aan een nieuwe baan begint hoe de werkplek eruit ziet en of jij kunt bepalen waar je werkt. Want vaak wil de leidinggevende dat je toch minimaal een aantal dagen aanwezig bent in de kantoortuin. Het idee onder leidinggevende dat samenwerken in één ruimte de productiviteit juist verhoogt is helaas nog steeds aanwezig.

Het nieuwe werken

Gelukkig is door de Corona crisis het “nieuwe werken” geaccepteerd. Je krijgt geen scheve blikken meer als je alleen of thuis wilt werken. Toch zul je altijd werksituaties tegenkomen waar collega’s graag in één ruimte willen werken. Mocht dat het geval zijn dan heb ik hieronder een aantal tips om je toch goed te kunnen concentreren. Het is namelijk geven en nemen. Je kunt helaas niet altijd alleen werken. De onderstaande tips zijn bedoeld voor de dagen dat je toch in een kantoortuin moet werken omdat het van je geraagd wordt. Geen nood! Want met deze tips lukt het om je goed te concentreren in een kantoortuin

1 NC-hoofdtelefoon

In eerdere heb ik in artikelen al veel over deze uitvinding geschreven. Een must voor elke ADHD’er die in een kantoortuin of op een plek met veel omgevingsgeluid werkt. Ook kun je de hoofdtelefoon gebruiken om op een subtiele manier te laten blijken dat je met iets belangrijks bezig bent en niet gestoord wilt worden. Het is een behoorlijke investering maar je zult merken dat het elke euro waard is. Mocht je je opgelaten voelen met zo’n groot ding op je hoofd dat zijn noise cancelling oordopjes een goed alternatief.

2 Oordoppen

De meest simpele en goedkoopste manier om je op kantoor te kunnen concentreren. In het begin zullen je collega’s je wat raar aankijken maar na een aantal dagen snappen ze het wel en kijken ze er niet meer van op. Je zult ervan versteld staan wat je allemaal gedaan krijgt door deze twee simpele oordoppen.

3 Stoplichtlamp

Je ziet ze nu vaker maar in mijn tijd waren ze er nog niet. De kleurenlamp als stoplicht op je bureau. Als je gaat beginnen aan een taak wat veel concentratie vergt zet je de lamp op rood. Ben je simpele taken aan het doen dan zet je hem weer op groen. De lamp is ook een handig middel als je even vijf á tien minuten wilt niksen en je brein wilt opladen. 

4 Binaural beats

Deze muziek is breed te interpreteren want ADHD Techno focus is bijvoorbeeld ook prima. Het is muziek die je in een staat van focus brengt en als je in een kantoortuin werkt is dat wel zo prettig. Zelf heb ik vaak in de ochtend en eind middag binaural beats opstaan. Voor mij zijn dat de momenten dat ik mij optimaal wil focussen.

5 Time Timer

In dit artikel heb ik al iets over deze speciale timer geschreven. Ideaal om voor jezelf een sprintje te trekken of je collega’s te laten weten wanneer je weer beschikbaar bent voor vragen. Je kunt ook met deze Timer een tijdslimiet aan een bepaalde taak geven. Je mag bijvoorbeeld maximaal 30 minuten over het beantwoorden van mailtjes doen. Het is dan ook een goed hulpmiddel om structuur aan te brengen in je werkdag en taken die gedaan moeten worden op tijd af te ronden.

6 Google Keep

Deze app is echt handig als je veel taken hebt en je het overzicht dreigt kwijt te raken. Je kunt alles meteen noteren wat in je opkomt. Zet vervolgens een alarm voor deze taak of notitie en je haalt voortaan elke deadline. Het geeft je rust en ruimte in je hoofd omdat je niet alles meer hoeft te onthouden. Deze extra ruimte zorgt ervoor dat je vervolgens beter kunt concentreren op je taak. De app kun je gratis downloaden in de App en Playstore.

7 Notitieboek / Bullet Journal

Als je meer van papier bent dan is een notitieboekje een must. Als je veel ideeën hebt of dingen die je moet onthouden, dan is het handig om altijd een notitieboekje bij je te hebben. Je brein komt tot rust en je maakt je hoofd leeg door alles meteen op te schrijven. Het is wel handig om een pen aan je notitieboekje vast te maken. Daarnaast is het hebben van een bullet journal ook erg handig om overzicht te bewaren. Ze zijn te koop maar je kan er ook zelf een maken. Bullet journals kan je helemaal indelen naar je eigen voorkeuren. Het is een agenda, notitieboekje en projectplanner ineen.

8 Focus aan/ uit

Dit boek is erg belangrijk als je moeite hebt met focussen. Zeker als je het gevoel hebt dat je niets gedaan krijgt. De schrijver legt stap voor stap uit hoe dat komt en hoe je weer die focus terug kunt krijgen. Zeker als je in een kantoortuin werkt is dit boek een must. Maar ook als je altijd het gevoel hebt dat je hoofd “vol” is en je moeilijk kunt ontspannen is dit boek een aanrader. Het boek is ook als e-book te bestellen.

9 Stilteruimte

Bijna elk bedrijf heeft tegenwoordig wel enkele stilteruimtes. Bij mijn laatste werkgever heb ik er helaas maar weinig gebruik van gemaakt omdat ik het niet sociaal vond tegenover mijn collega’s. Ja, het is een vreemde gedachte maar ik wist helaas niet beter. Nu zou ik er zeker gebruik van maken als ik bijvoorbeeld een deadline moet halen. Doordat je af en toe je afzondert krijg je meer gedaan en is de kwaliteit van je werk beter. Vaak vinden collega’s het helemaal geen probleem als je uitlegt dat je graag even alleen wilt werken. Mochten je ze er wel een probleem van maken vraag je dan af of je niet andere collega’s moet gaan zoeken. Of een andere werkgever….

10 Spinner of paperclip

Vaak zijn vergaderingen lang en saai. Dit geldt ook voor telefoongesprekken of teammeetings. Het blijkt zo te zijn dat als je iets doet terwijl je luistert, je de informatie beter opneemt. Je ziet ook wel eens mensen tekenen of spelen met hun haarbandje of een spinner tijdens hoorcolleges of speeches bijvoorbeeld. Dit betekent niet dat ze niet geïnteresseerd zijn maar ze kunnen zich gewoon beter concentreren door een simpele activiteit te doen tijdens het luisteren. Je brein moet namelijk harder werken omdat er twee taken tegelijkertijd gebeuren. Hierdoor gaat het brein zich automatisch focussen op de activiteit die aandacht vergt (luisteren). De tweede activiteit (krabbelen, spelen met spinner) is dus een activiteit zijn waarbij je niet hoeft na te denken. Probeer het maar eens uit. Je zult zien dat je automatisch beter gaat luisteren.

11 Headset

Het voordeel van bellen met een headset is dat je je handen vrij hebt om aantekeningen of krabbels te maken. Zoals bij tip 10 al is uitgelegd is je brein meer gefocust op het gesprek als je tegelijkertijd iets simpels doet. Met een telefoon in je hand gaat dit moeilijker. Vraag dus een headset van je werkgever als je er nog geen hebt. Je zult zien dat als je luistert en daarnaast wat tekeningetjes of krabbels maakt je met meer aandacht luistert en je veel beter de informatie in je opneemt. De vervelende (saaie) belletjes worden zo een stuk aangenamer en leuker om te doen want je bent ook nog eens creatief bezig.

bamvlier: