Als je op deze site terecht bent gekomen heb je waarschijnlijk al bij jezelf afgevraagd of je ADHD hebt. Vaak hebben ook familie of vrienden in je omgeving het al eens aan je gevraagd. Echter twijfel je of je de stap moet maken om je te laten testen. Mijn eerste advies is: ga naar de huisarts en vraag na of jij symptomen hebt die mogelijk wijzen op ADHD. Hoe eerder je weet dat je ADHD hebt hoe beter. Zelf liet ik mij pas testen op mijn 27e. Dus denk jij dat je ADHD hebt? Doe een test! Beter laat dan nooit. Mocht je meer informatie willen over ADHD kan kun je dat hier vinden.
Hulpverleners zien het niet altijd
Helaas is niet elke huisarts instaat om een goede indicatie te geven. Zeker als je het type ADD hebt. Ik had het geluk dat mijn huisarts het bij mij constateerde. Vervolgens gaf hij meteen een doorverwijzing naar GGZ. Echter had het ook anders kunnen lopen. Net voordat ik de diagnose kreeg had ik een aantal sessies bij een psycholoog en hij verzekerde mij dat ik zeker geen ADHD had. De beste man zag mij als een rustig maar nerveus persoon en zocht het eerder in slaapproblemen. Zo zie je maar dat een second opinie zeer belangrijk kan zijn.
Als je zelf het vermoeden hebt laat je dan niet leiden door advies van anderen. Vraag om een intakegesprek mij een GGZ voor een betrouwbare 1e diagnose. Dit soort instellingen kunnen veel beter onderzoeken en zien vaak veel meer dan hulpverleners die niet gespecialiseerd zijn in ADHD. Het is echter best een grote stap om je aan te melden bij een instantie als GGZ. Om de stap wat te verkleinen is het handig om alvast zelf een online test te doen zodat je al een voorzichtige indicatie hebt. Als je een aantal van de volgende symptomen ervaart dan is het verstandig om een (online) test te doen:
Symptomen van ADHD
- Impulsief
- Moeite met prioriteiten stellen
- Lage frustratie tolerantie
- Moeite met je leven organiseren (plannen, structuur aanbrengen)
- Geen geduld hebben
- Moeite met multitasking
- Constant rusteloos zijn
- Enorm actief of druk zijn gedurende de dag
- Moeite met tijd management (inschatten van tijd, te laat komen)
- Regelmatig stemmingswisselingen (van enorm blij naar snel depressief zijn)
- Moeite met orders opvolgen en een taak afronden
- Woedeaanvallen hebben
- Moeite om met stress om te gaan
- Chaotisch zijn
- Druk en veel praten
- Mensen snel in de reden vallen
- Van de hak op de tak gaat in gesprekken
- Veel kortdurende interesses hebben
- Hyperfocus hebben als je iets interesseert en dan de tijd uit het oog verliezen
- Moeite met het focussen op een (niet interessante) taak
- Je brein staat altijd aan (ADD)
- Moeite met in slaap vallen en door slapen (ADD)
- Innerlijke onrust
In dit artikel heb ik ook al eens de symptomen en het verschil tussen ADD/ADHD besproken. Als je veel van de bovenstaande symptomen ervaart dan is het vrij zeker dat je AD(H)D hebt. Toch kan een online test helpen omdat je het dan zwart op wit hebt. Hieronder vind je een aantal goede online testen waar je vervolgens mee naar de huisarts of GGZ kunt gaan.
Online testen
Online test bij mentaalbeter.nl
Deze test geeft een snelle indicatie over de klachten die je hebt en of dit gerelateerd is aan ADHD/ADD. Het goede aan deze test is dat ze de drie verschillende type ADHD meenemen in de uitslag.
Dit is een uitgebreide test die niet alleen kijkt of je ADHD hebt maar ook andere psychische problemen. De test bevat veel vragen en kan echt een (goede) indicatie geven of je ADHD hebt.
Deze test is heel beknopt en stelt maar een aantal vragen. Mocht je weinig tijd hebben of geen zin om veel vragen in te vullen dan is dit een prima optie. Zelf vind ik de test wat te beknopt.
Online test bij adhdcentraal.nl
Ook deze test is vrij beknopt met in totaal zes vragen. De vragen gaan over typische ADHD-symptomen dus als je daar erg hoog op scoort dan is het logisch dat je de indicatie ADHD/ADD krijgt.
Onlinetest bij adhdmagazine.nl
Dit is een vrij uitgebreide test met 44 vragen. Het zijn stellingen die je beantwoord met eens of oneens. Het geeft een snelle indicatie of je “ADHD-bedrading” hebt zoals de uitslag het verwoord. De test gaat wat dieper in op de symptomen en dat is voor mij de reden dat ik er wat meer waarde aanhecht vergeleken met de andere testen.
Ze noemen het zelf de 1 minuut test wat aangeeft dat het zeer beknopt is en met maar negen vragen klopt dat ook. Ook bij deze test worden de standaard symptomen als rusteloosheid en slecht in plannen gemeten en als je daar hoog op scoort is de uitslag duidelijk. Zelf vind ik deze test dus wat te beknopt en ik adviseer dan ook om een wat uitgebreidere test te doen.
Gevolgen van geen diagnose krijgen
Het is belangrijk om te weten of je ADHD hebt want de gevolgen van het niet behandelen van ADHD kunnen groot zijn. Het belemmert je dagelijks leven aanzienlijk:
- Onderpresteren op het werk of op school
- Grote kans op werkloosheid
- Financiële problemen
- Vergrote kans op verslaving en drugs gebruik
- Slecht zelfbeeld hebben
- Depressie
- Relatieproblemen
- In een negatieve visuele cirkel belanden
- Scheiding
- Lange relaties niet vol kunnen houden
- Arbeidsongeschikt raken
Officiële test
De officiële test duurt een aantal weken en daarbij worden ouders of partner geïnterviewd. Ook zal vooral je jeugd onder de loep worden genomen omdat er een simpele regel is: als je de symptomen in je jeugd niet had dan kun je ook geen ADHD hebben. Je krijgt dus niet zomaar de diagnose.
Conclusie
Alle bovenstaande testen geven een indicatie en dus geen diagnose! De testen zijn allemaal simpel opgezet en zijn eigenlijk een inleiding voor de echte test bij een officiële instantie (GGZ etc.). Toch is het wel goed om eerst een onlinetest te maken als je nog twijfelt. Het kan namelijk net dat extra zetje geven of bevestiging om toch maar een afspraak te maken voor een officiële. Dus heb je het vermoeden dat je ADHD hebt? Doe een online test!