X

Praten over ADHD: waarom dat belangrijk is

Waarom praten over ADHD met ADHD’ers belangrijk is?

Zeker als je pas net bent gediagnosticeerd wil je alles weten over ADHD. Je gaat opzoek naar informatie op websites, podcasts of boeken. Echter is het erover praten met gelijkgestemde vaak een goede manier om snel antwoorden te krijgen op je vele vragen. Praten over ADHD met ADHD’ers is de snelste en beste manier om meer te weten te komen over ADHD. Zelf ben ik een aantal keer naar een praatgroep geweest. Ook al wist ik al veel over ADHD, toch leer je weer nieuwe dingen of krijg je inzichten waar je nooit aan had gedacht.

Veel mensen uit deze praatgroepen hebben vaak al een tijdje de diagnose ADHD. Zij kunnen dus jou vertellen wat ze hebben gedaan om toch succesvol te zijn in bijvoorbeeld hun carrière. Je bent daarnaast met gelijkgestemde onder elkaar wat een feest van herkenning is. Vaak wissel je tijdens de gesprekken belevenissen en ervaringen uit over het omgaan met ADHD. Je ziet dan dat iemand met ADHD wél succesvol kan zijn. Of ADHD gebruikt om juist alles uit het leven te halen. Dit is erg belangrijk als je pas net de diagnose hebt gekregen. Het is belangrijk inspiratie of hoop uit deze ontmoetingen te halen en te beseffen dat je er niet alleen voorstaat.

Informatie krijgen via persoonlijk contact is belangrijk

Omdat je (positieve) verhalen nu uit eerste hand hoort kan het je meer raken dan dat je het uit een boek leest. De interactie in dit soort bijeenkomsten groep zijn erg belangrijk en maakt dan ook het verschil met “droge” literatuur.

Ik merkte op dat je er vooral in het begin veel aan hebt. Naar mate ik ouder werd had ik de meeste verhalen en adviezen wel gehoord. Toch is mijn advies om zeker als je net de diagnose hebt gekregen even rond te kijken en verhalen aan te horen van mensen die in dezelfde situatie hebben gezeten als waar jij nu in zit.

Hieronder een aantal “lotgenoten groepen” die momenteel actief zijn. Helaas nog niet zo veel keus maar ik hoop de lijst in de toekomst te kunnen aanvullen met meer bijeenkomsten.

Organisaties die lotgenoten contact organiseren

Meetup groep ADHD Amsterdam

Meetup is een goede laagdrempelige manier om in contact te komen met “lotgenoten”. Je hoeft je alleen maar aan te melden en vervolgens kun je naar een event dat is aangemaakt door de organisator van de groep. Vaak staat er ook al aangegeven wat de onderwerpen zijn die tijdens de meetup worden besproken. Als je nog wat moeite hebt om naar een praatgroep te gaan dan is dit een goede optie.

Het ADHD-café

Deze organisatie organiseert door heel het land ontmoetingen. De opzet is dat je over van alles kunt praten wat met ADHD te maken heeft. Veel besproken thema’s zijn werk, coaching, medicatie en opvoeding. Ik ben zelf een paar keer naar het ADHD-café in Utrecht geweest. Het was gezellig en soms leerzaam maar vaak voor veel deelnemers ook een excuus om even weg te zijn. Toch raad ik mensen aan die ADHD hebben en met veel vragen rondlopen om er eens een keer heen te gaan. Zeker als je nog zoekende bent of vragen hebt over medicatie. Er zijn in het ADHD-Café altijd wel mensen te vinden die hun ervaringen met jou willen delen of je een luisterend oor willen bieden.

 Kompassie

Kompassie organiseert besloten lotgenoten groepen. Je kunt je aanmelden via de telefoon of via een contact formulier op de website. De meeting duurt 3,5 uur en wordt ondersteund door Psyq. Zelf lijkt mij dit een prima bijeenkomst om naar toe te gaan als je wilt weten hoe anderen met ADHD omgaan. De bijeenkomsten zijn kleinschalig en onder begeleiding. Zeker een aanrader als je naar een bijeenkomst wilt gaan die door professionals wordt geleid. Helaas worden ze wel in Den haag georganiseerd dus voor mensen buiten de randstad misschien een iets minder logische keuze.

Zoals ik al eerder aangaf zijn deze groepen op dit moment de enige die actief zijn. Ik had zelf ook verwacht dat het er meer zouden zijn maar misschien een goede reden om er zelf een te beginnen?

Conclusie

Praatgroepen, bijeenkomsten of meetings zijn dus een goede manier om wegwijs te worden in je “nieuwe” leven als ADHD’er. Je leert van de fouten van anderen en krijgt adviezen waar je echt iets mee kunt. Het leert je vaak ook te relativeren wat voor veel ADHD’ers best een opgave is. Je zult zien dat je niet de enige bent die al 100 banen heeft gehad of 10 opleidingen heeft geprobeerd. Doordat je ziet dat er dus echt mensen zijn zoals jij, en vaak toch goed terechtkomen, kun je de diagnose van een positieve kant bekijken. Dit is weer een stap dichter bij het doel om een positief leven te leiden met ADHD.

bamvlier: